Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Cancerul gastric - complicatii, tratament

Cancerul gastric - complicatii, tratament


Cancerul gastric - complicatii, tratament

Complicatii

Sistematizate in:

1. Complicatii mecanice - direct legate de localizarea tumorii (cardiala, mediogastrica sau antrala);

2. Hemoragii acute sau cronice → anemie posthemoragica acuta sau anemie feripriva;

3. Perforatia in cavitate libera peritonita → acuta difuza sau peritonita inchistata;

4. Penetrarea in organele vecine → fistule intraabdominale (gastro-colice) sau extraabdominale (pleurale, pericardice):

Aparitia varsaturilor fecaloide sau prezenta in scaun de alimente nedigerate: consecinta dezvoltarii unei fistule gastrocolice secundare invaziei neoplasmului gastric in peretele colonic adiacent.

5. Complicatii metastatice - prin insamantare directa (carcinomatoza peritoneala sau tumora Kruckenberg), prin diseminare limfatica (ganglionara) sau pe cale sangvina (complicatii tardive in evolutia bolii).

Tratament

1. Tratament endoscopic:

- indepartarea leziunii tumorale: rezectie endoscopica, polipectomie; rezectie cu laser prin vaporizatie, terapie fotodinamica sau lasertermie; terapie prin coagulare cu microunde si injectia unor agenti antitumorali;

- recanalizarea obstructiei neoplazice cu laser, microunde sau proteze;

- hemostaza neoplasmelor sangerande;

- paleatia endoscopica prin gastrostoma.

2. Tratament chirurgical:

- Conlucrare gastroenterolog-chirurg-radioterapeut-oncolog.

- Managementul si tratamentul tuturor pacientilor in cadrul unei echipe multidisciplinare, pentru stadializarea, selectia tratamentului (radical/paleativ), ingrijirea si supravegherea ulterioara a pacientilor (grad C de evidenta).

- În stadiile incipiente tratamentul endoscopic eficient si suficient: in stadiile Tis si T1 (adica 0 si IA), mucosectomia → supravietuiri >85% la 5 ani.

- Tehnica extinsa in dimensiunile in suprafata prin adaptarea tehnicii "piece-meal" si in aspectul leziunii, fiind abordabile leziunile din clasele I, IIa, IIb, IIc din clasificarea japoneza a CG.

Leziunile care depasesc submucoasa: de resort chirurgical.Tratament chirurgical cu doua tinte, dictate de extensia leziunii. Pentru leziunile stadiilor T2a, T2b si T3 (respectiv IIB, IIIA si IIIB), chirurgia → curativa. În stadiile bolii diseminate (IIIB si IV), chirurgia → paleativa

- Tactica curativa dictata de 2 factori:

1) localizarea leziunii;

2) exereza (cu 6-10 cm cranial si caudal de marginile macroscopice ale leziunii).

- Tumorile cu localizare distala (antrale) tratate prin gastrectomie subtotala, iar tumorile cu localizare proximala prin gastrectomie totala (grad B de evidenta).

- Limfadenectomia adresata statiilor ganglionare ce dreneaza teritoriul respectiv. La pacienti cu neoplasme curabile → limfadenectomie D2 (grad B). Extensia limfadenectomiei decisa in functie de varsta, localizarea si stadiul tumorii (grad C).

- Gastrectomia totala cu omentectomie si limfadenectomie larga practicata in cancerele cardiotuberozitare.

- Leziune situata antral (raspandita in Romania: exereza gastrica complexa cu indepartarea marelui si micului epiploon si a foitei superioare a mezocolonului transvers, plus limfadenectomie larga.

- Gastrectomia asociata in anumite cazuri cu ridicarea organelor invadate, cand nu exista (sau nu se cunosc) metastaze la distanta.

- Gastrectomia largita asociata cu splenectomia, spleno-pancreatectomia corporeo-caudala, hepatectomia stanga sau colectomia partiala.

- Pancreatectomia distala si splenectomia neindicate in cazul neoplasmelor localizate in 2/3 distale ale stomacului (grad A). Pancreatectomia distala indicata in cazurile cu invazie directa si sansa unei rezectii curative, la pacientii cu neoplasm gastric proximal (grad A).

- Chirurgie agresiva, dar fara viza curativa in: perforatii, hemoragii sau fistulizari ("gastrectomii de necesitate": amelioreaza suferinta pacientilor pentru 6-12 luni).

- Rezectiile gastrice restranse doar pentru paleatie sau la pacienti varstnici (grad B).

Tratamentele paleative, in functie de gravitate si situatia generala a pacientului, si pe cale endoscopica; hemostaza si obstructia abordate terapeutic prin metoda endoscopica cu laser Nd:YAG, cea de-a doua si prin protezare endoscopica, in cazul stenozelor cardiale sau pilorice.

La toti pacientii: tratamentul antitrombotic (grad A de evidenta) si antibiotic (grad C), legat de interventia chirurgicala si recuperarea postoperatorie.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.