Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Pleoapele

Pleoapele


Pleoapele

Pleoapele sunt doua formatiuni cutaneo-musculo-fibro-mucoase, situate in fata globului ocular.

Ele prezinta: doua fete (una anterioara cutanata si alta posterioara conjunctivala), doua extremitati (prin care pleoapele se unesc formand doua comisuri, una externa ascutita si alta interna rotunjita) si doua margini (una aderenta si alta libera). Cele doua pleoape delimiteaza prin marginea lor libera deschizatura sau fanta palpebrala. (Fig. 4.)

Fig. 4. Pleoapele

Marginea libera a pleoapelor, numita si spatiul intermarginal, lata de 2-3 mm, este divizata de o mica proeminenta (papila lacrimala), situata la unirea 1/6 interne cu cele 5/6 externe in doua portiuni; una externa - portiunea ciliara - si alta interna mai mica - portiunea lacrimala. Portiunea ciliara prezinta o buza anterioara pe care se implanteaza foliculii pilosi ai genelor cu glandele sebacee (glandele lui Zeiss) si sudoripare (glandele lui Moll) anexate si o buza posterioara inaintea careia se deschid orificiile glandelor sebacee tarsale (ale lui Meibomius). Portiunea lacrimala este fara cili si cuprinde in grosimea ei canaliculele lacrimale. Cele doua portiuni lacrimale delimiteaza lacul lacrimal ocupat de caruncula in partea interna si in afara acesteia de cuta semilunara (membrana nictitanta a vertebratelor inferioare, sau pleoapa a 3-a). In mijlocul marginii libere a pleoapei exista o linie cenusie - linie intermarginala - care merge de la un unghi palpebral la celalalt si care reprezinta locul de separatie dintre partea anterioara a pleoapei (avand o constitutie musculo-cutanata) si cea posterioara (tarso-conjunctivala).

Structural, pleoapele sunt alcatuite din 7 straturi:

Pielea este foarte subtire, cu numeroase cute fine transversale, care formeaza - cand ochiul este deschis - santul orbito-palpebral.Tesutul celular subcutanat este foarte lax si lipsit de tesut adipos.

Stratul muscular striat este constituit din orbicularul pleoapelor si ridicatorul pleoapei superioare.

Orbicularul pleoapelor este un muschi cu dispozitie sfincteriana in jurul orificiului palpebral, inervat de nervul facial (VII).

Ridicatorul pleoapei superioare se insera pe tendonul Zinn in varful orbitei, de unde se dirijeaza anterior pe deasupra muschiului drept superior si este inervat de nervul oculomotor comun (III).

Tesutul celular submuscular este format dintr-un tesut conjunctiv foarte lax.

Stratul fibros este alcatuit din doua portiuni: tarsul si septul orbitar.

Tarsul formeaza scheletul fibro-elastic al pleoapelor.

Septul orbitar continua spre periferie tarsurile pornind de la nivelul acestora si inserandu-se la periferie la nivelul rebordurilor orbitare.

Stratul de fibre musculare netede este format din cei doi muschi palpebrali superior si inferior.

Conjunctiva palpebrala este foarte aderenta de tars, de culoare roza.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.