Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Etiologia bolilor infectioase

Etiologia bolilor infectioase


Etiologia bolilor infectioase.

In raport cu complexitatea structurala, agentii infectiosi se clasifica in prioni, virusi, bacterii, fungi si paraziti.

Prionii sunt particule proteice infectioase mici, transmisibile, care nu contin acid nucleic, capabile sa infecteze celule nervoase si ale tesutului limfoid. Priorii produc infectii lente degenerative ale sistemului nervos, numite encelopatii spongiforme, prezente la om (boala Kuru ,boala Creutzfeld - Yacob, insomnia familiala letala) si la animale (boala vacii nebune, scrapie la ovine si caprine).

Virusurile sunt structuri biologice mici, alcatuite din nucleu (ce contine un singur acid nucleic, ADN sau ARN), capsida (de natura proteica, cu rol protector) si uneori anvelopa (cu structura proteica sau lipoproteica si rol in rezistenta si aderarea virusului la celula tinta).

Virusurile nu se pot autoreproduc, avand nevoie de o celula - gazda.

Virusurile se clasifica:

●dupa natura acidului nucleic continut: ADN sau ARN;

●dupa calea de transmitere: digestiva, respiratorie, prin artropode hematofage, prin inoculare (plagi).

Virusurile nu sunt sensibile la antibiotice.

Bacteriile sunt microorganisme unicelulare vizibile la microscopul optic, poseda echipament energetic si enzimatic care le permite autoreproducerea. Sunt alcatuite din material nuclear (o molecula de ADN dublu catenar), citoplasma; membrana citoplasmatica si perete celular (asigura forma bacteriilor, contine receptori si antigene de suprafata); la unele bacterii este prezenta la exterior si o capsula cu scop antifagocitar, de aderare la anumite celule si de protectie.Clasificarea bacteriilor se face dupa o serie de criterii: forma, localizare, mobilitate, afinitate pentru coloratia Gram .

Factorii de patogenitate (prin care bacteriile produc boli) sunt: virulenta (proprietatea de a determina efecte patogene cu un numar cat mai mic de germani) si toxigeneza (proprietatea de a produce si de a elibera toxine; toxinele pot fi endotoxine - componente ale peretelui bacterian, eliberate dupa distrugerea bacteriilor Gram negative si exotoxine - eliberate de germeni in plina activitate metabolica).

Bacteriile sunt sensibile la antibiotice.

Fungii patogeni sunt microorganisme cu structura pluricelulara si cu perete rigid, bogat in steroli.

In general fungii sunt slab patogeni pentru om; patogenitatea si puterea lor invaziva cresc in conditii de imunodepresie (neoplazii, infectii HIV/SIDA).

Produc micoze superficiale (cutanate, unghiale) sau profunde.

Parazitii sunt organisme unicelulare (protozoare) sau pluricelulare (helminti), care determina diferite parazitoze, transmise pe cale digestiva, prin vectori sau pe cale sexuala.

Exemple de protozoare: Giardia lamblia (produce giardiaza), Plasmodium (diferitele specii determina malaria), Toxoplasma gondii (determina toxoplasmoza), Entamoeba hystolitica (produce dizenteria amibiana).

Exemple de helminti: nemathelminti (helminti rotunzi, cu localizare intestinala - Ascaris lumbricoides, Enterobius vermicularis si tisulara - filariile patogene), plathelminti (nematode si cestode - specii de Taenia, Hymenolepis etc.).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.