Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
MEDICATIA ANTITUBERCULOASA

MEDICATIA ANTITUBERCULOASA


MEDICATIA ANTITUBERCULOASA

Medicamentele folosite in tratamentul TBC sunt clasificate in 2 mari grupe:

antituberculoase majore, primare sau de prima alegere: Izoniazida, Rifampicina, Etambutol, Streptomicina, Pirazinamida

antituberculoase minore, secundare, mai putin eficiente si mai toxice: Etionamida, Cicloserina, Viomicina, utile la bolnavii cu intoleranta la medicamentele majore.



Sulfamide antibacteriene

Sulfamidele sunt primele chimioterapice introduse in terapeutica. Ele au spectru larg si actiune bacteriostatica in doze uzuale, dar pot deveni bactericide in concentratii mari sau prin asociere cu Trimetroprimul.

Datorita intrebuintarii indelungate si uneori nejudicioase a sulfamidelor, numeroase tulpini de germeni au devenit rezistente.

Efectele adverse ale sulfamidelor sunt: tulburari gastro - intestinale, greata, varsaturi, diaree, eruptii cutanate, boala serului, soc anafilactic, insomnii, cefalee, anemie hemolitica, cristalurie, oligurie.

Sulfamidele se clasifica, in functie de felul si durata de actiune in:

sulfamide cu actiune sistemica

sulfamide cu actiune locala

Sulfamidele cu actiune sistemica, la randul lor pot avea

actiune de scurta durata, cu un timp de injumatatire de 1 - 8 ore

durata de actiune intermediara, cu un timp de injumatatire 8 - 24 ore

actiune de lunga sau foarte lunga durata avand un timp de injumatatire peste 24 ore

Sulfamidele folosite sistemic se administreaza oral, la intervale scurte sau lungi in functie de durata de actiune. Calea parenterala este foarte rar folosita, datorita actiunii iritante a solutiilor de sulfamide.

Neoxazolul se administreaza oral in doze de 2g initial, apoi 1g la fiecare 6 ore. Este indicat in infectii urinare sau sistemice cu germeni sensibili.

Biseptolul se prezinta sub forma de comprimate continand un amestec de Trimetroprim 80 mg si Sulfametoxazol 400 mg. Are un spectru larg si actiune bactericida, efectele adverse sunt rare si lipsite de gravitate, si apar de obicei la doze mari.

Este indicat in infectii respiratorii si urinare, infectii biliare, tuse convulsiva.

Se administreaza oral 2 comprimate la 12 ore. Este contraindicat la persoanele alergice la sulfamide, hepatita acuta sau cronica, insuficienta renala grava, sarcina, nou nascuti.

Aplicarea locala a sulfamidelor este restransa, deoarece prezinta risc de sensibilizare, eficacitate redusa si actiune iritanta locala.

Face exceptie sulfacetamida, sub forma de colir utilizata in infectii oculare si sulfatiazolul prin aplicatii cutanate sub forma de pulbere si unguente.

Antimicotice - Antifungice

Sunt substante active fata de diferite ciuperci patogene, avand un spectru ingust sau larg, multe au o toxicitate mare si sunt folosite doar local.

Griseofulvina este un antibiotic cu actiune micostatica, activ in micozele pielii, unghiilor, parului, epidermofitie, tricofitie.

Nistatin este un antibiotic activ fata de Candida albicans, fiind fungistatic sau fungicid in functie de concentratie. Se administreaza oral in concentratii de 1 - 2 comprimate de 3 - 4 ori pe zi minim 7 zile.

Clotrimazol este un chimioterapic activ in tricofitie, epidermofitie, pitiriazis. Activitatea fata de candida este mai redusa. La concentratii mari are actiune antibacteriana si antitrihomoniazica. Se administreaza sub forma de solutie, unguent sau comprimate vaginale.

Antihelmintice

Metronidazol - are un spectru de activitate care include protozoare, trihomonas, giardia intestinala si bacterii anaerobe. In tratamentul trihomoniazei se administreaza 250 mg de 3 ori pe zi, asociat cu tratamentul local - 1 comprimat vaginal in fiecare seara.

In infectii cu anaerobi se injecteaza in perfuzii iv. sau se administreaza oral in functie de gravitatea afectiunii. In timpul tratamentului este contraindicata ingestia bauturilor alcoolice.

Tinidazol - are proprietati asemanatoare metronidazolului.

Mebendazolul( Vermox) este un antihelmintic cu spectru larg, activ in ascarioza, oxiuraza, teniaza, si alte helmintiaze. Este avantajos in cazuri de infestare multipla. La doze obisnuite este lipsit de toxicitate. Este contraindicat in timpul sarcinii si la copii sub 2 ani.

Albendazol( Zentel) - activ in infectii multiple, administrat sub forma de comprimate si suspensie orala.

Niclosamid - este un vermicid foarte activ fata de infestarile cu Tenie. Se administreaza oral, in doza unica, dimineata dupa mancare, bine sfaramate. La 1 - 2 ore dupa administrare se ia un purgativ pentru eliminarea fragmentelor de parazit, si evitarea reinfestarii prin ouale depuse.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.