Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Candidozele cutaneo-mucoase

Candidozele cutaneo-mucoase


Candidozele cutaneo-mucoase

Candida albicans este un saprofit al tubului digestiv si al organelor genitale feminine. Simpla izolare, la examenul micologic, a unor rare colonii de Candida pe mediu Sabouraud nu implica existenta patogenitatii. Existenta a numeroase sau foarte numeroase colonii semnifica patologia.

Factori favorizanti ai trecerii la patogenitate

a. Afectiuni metabolice: diabetul zaharat, obezitate, malnutritia, hipovitaminoze A,B,C, stari postoperatorii,

b.Afectiuni grave cu deficiente imune severe: tumori maligne, TBC, SIDA.

c. Medicamente:

Tratamentul antibiotic cu spectru larg timp indelungat;

Tratamentul citostatic,

Corticoterapia generalǎ sau localǎ prelungita,

Estroprogestativele de sinteza.

d.Stari fiziologice:

starea de nou-nascut,

sarcina,

femei in varsta.

e. Factori ocupationali: bucatari, cofetari, industria conservelor, fructelor, dulciurilor.

1. Glosita si stomatita candidozica (margaritelul)

Clinic pe suprafata limbii apar depozite albicioase, usor reliefate, mai mult sau mai putin aderente. Dupa indepartarea lor apare o suprafata erodata si sangeranda. Leziunile sunt localizate initial pe fata dorsala a limbii (glosita), dar in continuare se pot extinde pe mucoasa jugala, gingii, palat, buze, comisuri bucale (stomatita candidozica). In conditii de imunodepresie severa se extind spre arborele respirator, tub digestiv.

2. Intertrigo candidozic

Afecteaza pliurile inghinal, interfesier, submamar, interdigital, in conditii de umiditate si caldura locala crescute. Trebuie cautat un factor favorizant precum un DZ ignorat, obezitatea.

Clinic - la nivelul pliului se formeaza placarde eritematoase, pruriginoase, cu suprafata stralucitoare, cu tegumentul macerat, cu fisuri in fundul pliului, delimitat de un guleras epidermic acoperit de depozite albicioase.



3. Perionixis-ul si onixis-ul   candidozic

Debuteaza cu inflamatia repliului unghial (perionixis) cu tegument periunghial eritematos, edematiat si dureros, apoi se extinde si la unghie care devine opacǎ, brunǎ, ingrosatǎ, friabilǎ, fisuratǎ. Afectiunea este intalnitǎ mai des la bucǎtari, spǎlǎtorese sau la sugarii care isi sug degetul.

4. Vulvo-vaginita candidozica

Vulvo-vaginita candidozica este intalnita la femeile purtatoare ale Candidei albicans la nivelul organeor genitale in prezenta unui factor favorizant. Mucoasa vulvo-vaginala devine pruriginoasa sau dureroasa, eritematoasa, cu eroziuni si depozite alb-cremoase pe suprafata. Leucoreea este adesea abundenta, alb-galbuie, prezenta in pliurile mucoasei vulvo-vaginale, producand prurit si o senzatie de usturime. Leziunile se pot extinde si pe labiile mari si chiar pe tegumentul din jur (pliuri inghinale).

5. Balanita si balanopostita candidozica

Balanita si balanopostita apar frecvent la barbatii cu factori favorizanti (cel mai des diabet zaharat uneori chiar ca o primǎ manifestare a acestuia), care au contactat Candida albicans de la   partenera sexualǎ cu vulvovaginitǎ candidozicǎ sau purtatoare asimptomatica. Se prezinta sub forma de eritem la nivelul glandului, prurit, usturime, cu depozite albicioase, moi, cremoase, uneori cu eroziuni dureroase, chiar ulceratii.

Tratamentul candidozelor cutaneo-mucoase

Tratament local:

a. Alcalinizarea mediului prin gargarisme sau spalaturi intravaginale cu solutie bicarbonat de sodiu.

b.Topice: solutii, mixturi, pomezi, ovule cu antimicotice: nistatin, clotrimazol, miconazol, ketoconazol, izoconazol, bifonazol, naftifina, natamicina (Pimafucin 1 ovul seara 3-6 seri la rand) .

Tratament general este necesar in formele generalizate, cronice sau care nu au raspuns la tratamentul local:

Ketoconazol 200 mg/zi 1-2 saptamani,

Fluconazol 50 mg/zi 1-2 saptamani in stomatita candidozicǎ sau 150 mg in doza unica in vulvovaginita acuta.

Itraconazol 1 capsula/zi 2 saptamani in stomatita candidozicǎ, si 200 mg/zi 3 zile sau 400 mg/zi doza unica in vulvo-vaginitele candidozice. Vulvovaginitele cronice se trateazǎ 6 luni cu itraconazol 200 mg/zi in primele zile ale ciclului menstrual.

Tratamentul conditiilor favorizante - diabet, boli endocrine, avitaminoze, igiena locala riguroasa.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.