Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Stafilocociile

Stafilocociile




Stafilocociile

Cunoscuta la animale si sub denumirea de gastroenterita stafilococica, mamita stafilococica (gangrenoasa), epididimita exudativa, dermatite, furunculoza, in functie de localizarea bolii.

La om, stafilocociile sunt cunoscute sub denumirea de furunculoza sau diferite infectii locale si totodata toxiinfectia alimentara cu stafilococ.

Agentul cauzal :

Este St.aureus, germen patogen, care este de forma sferica cu diametru de 1 μ, in frotiuri germenii fiind grupati sub forma de gramezi, cu aspect de ciorchine, necapsulat, neciliat, nesporulat, Gram pozitiv. Este rezistent la actiunea factorilor de mediu, distrugandu-se in 30 de minute, la 600 C, fiind mai rezistent la substantele chimice, dezinfectante, fata de alti germeni patogeni.

Raspandire si incidenta :

Boala este raspandita in intreaga lume, principalul rezervor il constituie omul purtator, boala fiind extrem de raspandita in unitatile unde se produc, prelucreaza sau comercializeaza produse de origine animala, in special in industria de prelucrare a carnii si laptelui, alimente care reprezinta un mediu ideal pentru dezvoltarea stafilococului.

Caile de transmitere a bolii :

Peste 35 % din oamenii sanatosi si animale sunt purtatoare de stafilococi, in zona naso-faringeana sau pe piele. Stranutul, tusea, expectoratia pot contamina alimentele. O alta sursa o reprezinta leziunile, in care s-a dezvoltat germenul si care vine in contact cu alimentul

Totodata, omul poate fi contaminat prin laptele sau preparatele din lapte, provenit de la bovinele bolnave

Manifestari clinice la animale :



Mamita stafilococica a vacilor (mamita gangrenoasa) - hipertermie, anorexie, abatere profunda, sfertul lezat este tumefiat, cald, sensibil, dur. Pe sfarc, apar zone cianotice, care sunt ulterior inlocuite de gangrena. Din sfert, se mulge un lichid brun-rosiatic. In forma subacuta, cicronica, boala evolueaza afebril si se exprima prin indurarea sfertului alterat, care ulterior se atrofiaza.

Manifestari clinice la om :

Manifestarile la om sunt caracterizate prin gastroenterita, dureri abdominale, diaree, ameteli si febra. In cazurile grave, se poate instala chiar septicemia. Boala poate evolua uneori inaparent, in acest caz, fiind intalnite localizari mai ales la nivelul gatului sau a ranilor.

Diagnosticul :

Diagnosticul la animale si om se pune pe baza manifestarilor clinice, dar este obligatoriu sa se apeleze la examenul bacteriologic pentru confirmare, germenii aparand in frotiu sub forma caracteristica de ciorchine, alaturi de alte bacterii. Pentru izolare, se recomanda insamantarea pe medii selective, cum ar fi : mediile Chapman sau Baird - Parker.

Tratamentul :

Tratamentul este simptomatic, pacientii fiind tratati, in general, cu trimethoprim sulfamethoxazona, ampicilina sau ciprofloxacin.

Profilaxie :

Masuri drastice privind sanitatia si igiena, echipamente de protectie, controlul medical periodic al personalului potential purtator de salmonella, atat in industria alimentara, cat si in fermele unde se cresc animalele, pasteurizarea corecta a laptelui si respectarea temperaturilor de fierbere pe parcursul fluxurilor tehnologice.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.