Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
EPIDIAB 2008 IN JUDETUL CLUJ

EPIDIAB 2008 IN JUDETUL CLUJ
EPIDIAB 2008 IN JUDETUL CLUJ

Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj Napoca

Introducere

Numarul persoanelor cu diabet a crescut alarmant in intreaga lume,fara nici o tendinta de atenuare a ritmului de crestere. Diabetul zaharat tip 2 este considerat in momentul de fata una dintre cele mai ingrijoratoare, costisitoare si serioasa problema de sanatate. Programul EPIDIAB are ca scop analiza epidemiologica si a calitatii ingrijirii persoanelor cu diabet zaharat nou depistat.

Scopul lucrarii

Este de a analiza aspectele referitoare la datele demografice,antropometrice, prevalenta factorilor de risc cardiometabolici,prevalenta complicatiilor cronice , precum si structura terapeutica a persoanelor cu diabet diagnosticate in perioada ianuarie-septembrie 2008 in judetul Cluj.

Metoda

Au fost preluate datele din fisele de consultatie ale persoanelor diagnosticate si luate in evidenta cu diabet zaharat in perioada ianuarie-septembrie 2007 la Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj Napoca, la care s-au adaugat datele comunicate de celelalte cabinet de Diabet din judetul Cluj.

RezultateIn perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2008, au fost inregistrat 3705 persoane cu diabet zaharat nou depistat, dintre care diabet zaharat tip 2:99,1%, diabet zaharat tip 1: 0,5 %, diabet gestational: 0,16%, diabet secundar: 0,24%. Raportul barbati:femei a fost de 1:1,01 ;76 % provin din mediul urban, majoritatea(64,75%) se situeaza in grupa de varsta 41-65 de ani.

Din punct de vedere antropometric 10,82 % din persoanele nou diagnosticate sunt normoponderale, 35,9% cu suprapondere si 53,28% cu obezitate; 93,87% din persoane au talia peste 80 cm la femei sau peste 94 cm la barbati.

Prevalenta hipertensiunii arteriale a fost de 64,63%, a dislipidemiei de 57%, iar 21% din persoanele nou depistate cu diabet zaharat prezinta deja o complicatie macrovasculara(cardiopatie ischemica 45,64%,angina pectorala 29,61 %, infarct miocardic14,98 %, boala cerebrovasculara16,02 %, arteriopatie periferica 7,32%).

Structura terapeutica in diabetul zaharat nou depistat a fost urmatoarea: 24,09% optimizarea stilului de viata, 44,74% metformin in monoterapie, 8,88% sulfonilureice, 11,33% metformin - sulfonilureice, 6,49% insulina, 3,75% insulina-terapie orala, 0,72% alte clase.

Concluzii

Incidenta diabetului zaharat inregistreaza in judetul Cluj o crestere semnificativa, fiind de aproximativ 44,83% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007 si de aproximativ 182,82% comparativ cu anul 2006. Diferentele semnificative comparativ cu anul 2006 sunt in parte explicate prin derularea Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei din iulie 2007.Din punct de vedere terapeutic se remarca o crestere a numarului de pacienti aflati pe modulul de terapie metformin in comparatie cu anii precedenti.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

MODIFICARI FIZICE SI CHIMICE IN SOLUTIE
Interventia sociala adresata persoanelor infectate si afectate de SIDA
Clorfenoxamina
EXPLORAREA SISTEMULUI CIRCULATOR - EXPLORAREA CIRCULATIEI PERIFERICE
PIELONEFRITA ACUTA
DETRESA RESPIRATORIE A NOU -NASCUTULUI
BOALA MEMBRANELOR HIALINE
MAMITA BRUCELICA (MASTITIS BRUCELLOSA)Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu