Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Interventia sociala adresata persoanelor infectate si afectate de SIDA

Interventia sociala adresata persoanelor infectate si afectate de SIDA
Interventia sociala adresata persoanelor infectate si afectate de SIDA

Serviciile oferite in cadrul programului de asistenta sociala pentru persoanele infectate si afectate de HIV/ SIDA sunt: consiliere pre si post testare HIV, informare cu privire la drepturile legale, sprijin financiar pentru familiile aflate in situatii de criza, acces la resursele comunitare pentru copiii seropozitivi si familiile acestora, reinsertie sociala, reintegrare sociala, prevenirea abandonului scolar. De asemenea, se actioneza in directia prevenirii abandonului si reintegrarea in familia biologica sau largita.

In cadrul programului de asistenta sociala se realizeaza consilierea tinerilor, adultilor seropozitivi HIV, persoanelor de ingrijire ale acestora, precum si femeilor gravide depistate cu HIV+, un accent deosebit punandu-se pe prevenirea transmiterii verticale, de la mama infectata la copil.

Scopul urmarit cu ajutorul serviciilor sociale este de integrare si pastrare a relatiilor si raporturilor sociale a acestor persoane. De asemenea, se urmareste cresterea nivelului de educatie si informarte in domeniu pentru eliminarea riscurilor de imbolnavire si transmitere a bolii. Serviciile sociale sunt adresate persoanelor defavorizate in general, prin intermediul interventiei sociale.1. Consilierea pre si post testare HIV reprezinta o etapa importanta si necesara ca interventie sociala ajutand persoana care se testeaza la clarificarea problemelor si luarea unor decizii de viitor. Prin consilierea pre si post testare se face pregatirea psihica pentru ceea ce va urma, respectiv ceea ce inseamna efectuarea testului HIV si rezultatul testului ce poate genera efecte in plan social, emotional si comportamental (Petrea Sorin, 2001).

a) Consilierea pre- testare HIV

Scopul principal al consilierii pre- testare este de a oferi si clarifica informatiile despre infectia cu HIV si boala SIDA, despre prevenirea infectarii si reducerea riscului de infectare, despre implicatiile psihologice, sociale, medicale si chiar juridice pe care le presupune noul statut de persoana seropozitiva.

Pasii ce sunt urmati in consilierea pre- testare HIV sunt: prezentarea la cabinetul consilierului, informarea clientului despre transmiterea si prevenirea infectiei cuHIV, pregatirea clientului pentru efectuarea testului HIV si incheierea consilierii.

b) Consilierea post- testare are, in functie de rezultatul testarii, urmatoarele scopuri:

- intarirea informatiilor care sa-i permita persoanei testate adoptarea unor comportamente cat mai putin riscante si motivarea acestora pentru schimbarea modului de viata (in cazul unui rezultat negativ);

- accepatarea noului status serologic, constientizarea implicatiilor bolii, precum si informarea cu privire la caile de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV (in cazul unui rezultat pozitiv).

Consilierea post- testare la seronegativi:aisgurarea faptului ca persoana consiliata a inteles ce reprezinta rezultatul negativ, in conformitate cu riscul personal de infectare. In situatia in care este posibil se poate include in consiliere si partenerul celui consiliat. Este un moment propice pentru adoptarea unor comportamente sanogene.

Consilierea post- testare la seropozitivi

Comunicarea unui rezultat pozitiv este o etapa extrem de dificila, stresanta si dureroasa atat pentru consilier, cat si pentru consiliat. Consilierea trebuie sa aiba un caracter privat, confidential si sa ofere timp celui in cauza pentru a realiza si a reactiona la aflarea rezultatului. Clientul va fi incurajat sa-si exprime fara retineri emotiile si sa abordeze o comunicare directa, sincera referitor la viitorul apropiat. I se aduce la cunostinta de posibilitatea de a apela si la alte persoane (psiholog, medic, membri ai familiei) pentru a beneficia de sprijin si suport. De asemenea, pariintii copiilor infectati HIV au nevoie de echilibrare emotional- afectiva, pentru a nu lasa ca aceasta noua situatie sa le dezorganizeze viata.

Asistntul social va aduce clientului la cunostinta faptul ca este foarte important sa fie luat in evidenta de catre medicul specialist pentru a i se stabili schema de tratament corecta. De asemenea, se subliniaza necesitatea de a fi efectuata testarea partenerului si chiar a tuturor membrilor familie. Se recomanda apelarea la serviciile psihosociale oferite de organizatiile neguvernamentale cu programe in acest sens.2. Sustinerea materiala a copiilor si adultilor seropozitivi HIV

In ultimii ani, prin instituirea unei asistente medicale si terapii eficiente precum si prin dezvoltarea protectiei sociale in favoarea persoanelor infectate si afectate HIV/ SIDA, s-a ajuns la cresterea sperantei de viata atat in randul copiilor, cat si in randul adulitlor.

Existenta organizatiilor neguvernamentale si a programelor derulate de acestea au drept scop reintegrarea sociala si sustinerea acestor persoane, copii si adulti, cu respectarea drepturilor si obligatiilor care sa vina in intampinarea atat a nevoilor psiho- socio- emotionale, cat si a nevoilor materiale si finnaciare.

In cazurile de deces al copilului sau adultului seropozitiv HIV familia este, de asemenea, sprijinita material cu scopul de a face fata cheltuielilor de inmormantare, avand in vedere ca aceste cheltuieli afecteaza viata familiala, mai mult cu cat in cadrul acesteia se afla si alti copii in intretinere.

3. Suportul oferit familiilor in caz de deces al copilului sau adultului seropozitiv HIV

Inevitabil, mai devreme sau mai tarziu in viata fiecaruia isi fac aparitia momente in care pierdem pe cineva drag. Pierderea unei persoane dragi implica trairi personale complexe si diferire in plan emotional- afectiv. De aceea, specialistii, de-a lungul colaborarii cu familia persoanelor infectate HIV/ SIDA, copii si adulti, introduc in sesiunile lor de consiliere subiecte cu referire la momentul despartirii pentru ca acestia sa fie pregatiti din punct de vedere psihic si emotional.

Pot exista reactii de refuz fata de colaborarea cu asistentul social, in explorarea durerii post- deces, manifestarile fiind dintre cele mai variate de la autoizolare, furie, vinovatie.

In general, fiind la mijloc o boala incurabila, pierderea este previzibila. Inca din momentul aflarii diagosticului, prin implicarea tuturor membrilor familiei pentru a asigura persoanei infectate tot confortul din toate punctele de vedere (fizic, pshihic, spiritual, material), trebuie sa fie pregatit mometul despartirii. Relatia cu asistentul social ajuta clientul ca, pe parcursul a catorva intrevederi, s acapete curaj si sa vorbeasca despre ceea ce simte pentru a se "descarca" de durerea pe care o simte in fata inevitabilei pierderi. Chiar daca, in astfel de situatii se incearca negarea sau minimizarea situatiei, acest lucru nu schimba cu nimic starea cu care se confrunta.

Indiscutabil, HIV/ SIDA este o afectiune cu numeroase implicatii medicale si psiho- sociale. In acest context, devine evidenta neceistate unei echipe pluridisciplinare care sa acopere numeroasele nevoi ale persoanelor seroppozitive. Nevoia de a colabora deriva din bevoile clientilor: de comunicarem de afectiune, de a fi ascultat, de a relationa cu alte persoane, adica, din nevoile lor bio- psiho- sociale. O astfel de echipa este alcatuita nu numaiai din asistent social, ci cuprinde si: medicul specialist, psihologul, medicul de familiei. In unele cazuri este necesara si colaborarea cu alti specialisti: kinetoterapeuti, nutritionisti, logopezi, stomatologi, dematologi.(Fundatia "Alaturi de Voi", 2004).


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiINTOXICATII CU DINITROFENOLI (DNP) SI DINITRO-ORTO-CREZOLI (DNOC)
FABRICATIA PRODUSELOR MEDICAMENTOASE STERILE
PULBEREA ALCALINA F.R.X
Sindroame coronariene acute fara supradenivelare persistenta de segment ST
Dispozitivele intrauterine (DIU)
Sclera
Ruptura uterina
Paralizia nervilor periferici - remediu naturalTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu