Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
Interventia sociala adresata persoanelor infectate si afectate de SIDA

Interventia sociala adresata persoanelor infectate si afectate de SIDA
Interventia sociala adresata persoanelor infectate si afectate de SIDA

Serviciile oferite in cadrul programului de asistenta sociala pentru persoanele infectate si afectate de HIV/ SIDA sunt: consiliere pre si post testare HIV, informare cu privire la drepturile legale, sprijin financiar pentru familiile aflate in situatii de criza, acces la resursele comunitare pentru copiii seropozitivi si familiile acestora, reinsertie sociala, reintegrare sociala, prevenirea abandonului scolar. De asemenea, se actioneza in directia prevenirii abandonului si reintegrarea in familia biologica sau largita.

In cadrul programului de asistenta sociala se realizeaza consilierea tinerilor, adultilor seropozitivi HIV, persoanelor de ingrijire ale acestora, precum si femeilor gravide depistate cu HIV+, un accent deosebit punandu-se pe prevenirea transmiterii verticale, de la mama infectata la copil.

Scopul urmarit cu ajutorul serviciilor sociale este de integrare si pastrare a relatiilor si raporturilor sociale a acestor persoane. De asemenea, se urmareste cresterea nivelului de educatie si informarte in domeniu pentru eliminarea riscurilor de imbolnavire si transmitere a bolii. Serviciile sociale sunt adresate persoanelor defavorizate in general, prin intermediul interventiei sociale.
1. Consilierea pre si post testare HIV reprezinta o etapa importanta si necesara ca interventie sociala ajutand persoana care se testeaza la clarificarea problemelor si luarea unor decizii de viitor. Prin consilierea pre si post testare se face pregatirea psihica pentru ceea ce va urma, respectiv ceea ce inseamna efectuarea testului HIV si rezultatul testului ce poate genera efecte in plan social, emotional si comportamental (Petrea Sorin, 2001).

a) Consilierea pre- testare HIV

Scopul principal al consilierii pre- testare este de a oferi si clarifica informatiile despre infectia cu HIV si boala SIDA, despre prevenirea infectarii si reducerea riscului de infectare, despre implicatiile psihologice, sociale, medicale si chiar juridice pe care le presupune noul statut de persoana seropozitiva.

Pasii ce sunt urmati in consilierea pre- testare HIV sunt: prezentarea la cabinetul consilierului, informarea clientului despre transmiterea si prevenirea infectiei cuHIV, pregatirea clientului pentru efectuarea testului HIV si incheierea consilierii.

b) Consilierea post- testare are, in functie de rezultatul testarii, urmatoarele scopuri:

- intarirea informatiilor care sa-i permita persoanei testate adoptarea unor comportamente cat mai putin riscante si motivarea acestora pentru schimbarea modului de viata (in cazul unui rezultat negativ);

- accepatarea noului status serologic, constientizarea implicatiilor bolii, precum si informarea cu privire la caile de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV (in cazul unui rezultat pozitiv).

Consilierea post- testare la seronegativi:aisgurarea faptului ca persoana consiliata a inteles ce reprezinta rezultatul negativ, in conformitate cu riscul personal de infectare. In situatia in care este posibil se poate include in consiliere si partenerul celui consiliat. Este un moment propice pentru adoptarea unor comportamente sanogene.

Consilierea post- testare la seropozitivi

Comunicarea unui rezultat pozitiv este o etapa extrem de dificila, stresanta si dureroasa atat pentru consilier, cat si pentru consiliat. Consilierea trebuie sa aiba un caracter privat, confidential si sa ofere timp celui in cauza pentru a realiza si a reactiona la aflarea rezultatului. Clientul va fi incurajat sa-si exprime fara retineri emotiile si sa abordeze o comunicare directa, sincera referitor la viitorul apropiat. I se aduce la cunostinta de posibilitatea de a apela si la alte persoane (psiholog, medic, membri ai familiei) pentru a beneficia de sprijin si suport. De asemenea, pariintii copiilor infectati HIV au nevoie de echilibrare emotional- afectiva, pentru a nu lasa ca aceasta noua situatie sa le dezorganizeze viata.

Asistntul social va aduce clientului la cunostinta faptul ca este foarte important sa fie luat in evidenta de catre medicul specialist pentru a i se stabili schema de tratament corecta. De asemenea, se subliniaza necesitatea de a fi efectuata testarea partenerului si chiar a tuturor membrilor familie. Se recomanda apelarea la serviciile psihosociale oferite de organizatiile neguvernamentale cu programe in acest sens.2. Sustinerea materiala a copiilor si adultilor seropozitivi HIV

In ultimii ani, prin instituirea unei asistente medicale si terapii eficiente precum si prin dezvoltarea protectiei sociale in favoarea persoanelor infectate si afectate HIV/ SIDA, s-a ajuns la cresterea sperantei de viata atat in randul copiilor, cat si in randul adulitlor.

Existenta organizatiilor neguvernamentale si a programelor derulate de acestea au drept scop reintegrarea sociala si sustinerea acestor persoane, copii si adulti, cu respectarea drepturilor si obligatiilor care sa vina in intampinarea atat a nevoilor psiho- socio- emotionale, cat si a nevoilor materiale si finnaciare.

In cazurile de deces al copilului sau adultului seropozitiv HIV familia este, de asemenea, sprijinita material cu scopul de a face fata cheltuielilor de inmormantare, avand in vedere ca aceste cheltuieli afecteaza viata familiala, mai mult cu cat in cadrul acesteia se afla si alti copii in intretinere.

3. Suportul oferit familiilor in caz de deces al copilului sau adultului seropozitiv HIV

Inevitabil, mai devreme sau mai tarziu in viata fiecaruia isi fac aparitia momente in care pierdem pe cineva drag. Pierderea unei persoane dragi implica trairi personale complexe si diferire in plan emotional- afectiv. De aceea, specialistii, de-a lungul colaborarii cu familia persoanelor infectate HIV/ SIDA, copii si adulti, introduc in sesiunile lor de consiliere subiecte cu referire la momentul despartirii pentru ca acestia sa fie pregatiti din punct de vedere psihic si emotional.

Pot exista reactii de refuz fata de colaborarea cu asistentul social, in explorarea durerii post- deces, manifestarile fiind dintre cele mai variate de la autoizolare, furie, vinovatie.

In general, fiind la mijloc o boala incurabila, pierderea este previzibila. Inca din momentul aflarii diagosticului, prin implicarea tuturor membrilor familiei pentru a asigura persoanei infectate tot confortul din toate punctele de vedere (fizic, pshihic, spiritual, material), trebuie sa fie pregatit mometul despartirii. Relatia cu asistentul social ajuta clientul ca, pe parcursul a catorva intrevederi, s acapete curaj si sa vorbeasca despre ceea ce simte pentru a se „descarca” de durerea pe care o simte in fata inevitabilei pierderi. Chiar daca, in astfel de situatii se incearca negarea sau minimizarea situatiei, acest lucru nu schimba cu nimic starea cu care se confrunta.

Indiscutabil, HIV/ SIDA este o afectiune cu numeroase implicatii medicale si psiho- sociale. In acest context, devine evidenta neceistate unei echipe pluridisciplinare care sa acopere numeroasele nevoi ale persoanelor seroppozitive. Nevoia de a colabora deriva din bevoile clientilor: de comunicarem de afectiune, de a fi ascultat, de a relationa cu alte persoane, adica, din nevoile lor bio- psiho- sociale. O astfel de echipa este alcatuita nu numaiai din asistent social, ci cuprinde si: medicul specialist, psihologul, medicul de familiei. In unele cazuri este necesara si colaborarea cu alti specialisti: kinetoterapeuti, nutritionisti, logopezi, stomatologi, dematologi.(Fundatia „Alaturi de Voi”, 2004).
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

INTOXICATII CU DINITROFENOLI (DNP) SI DINITRO-ORTO-CREZOLI (DNOC)
FABRICATIA PRODUSELOR MEDICAMENTOASE STERILE
PULBEREA ALCALINA F.R.X
Sindroame coronariene acute fara supradenivelare persistenta de segment ST
Dispozitivele intrauterine (DIU)
Sclera
Ruptura uterina
Paralizia nervilor periferici - remediu natural

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu