Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Coxartroza

Coxartroza




Coxartroza

Patologie reumatismala articulara degenerativa si non-inflamatorie a soldului, coxartroza se caracterizeaza prin dureri de origine mecanica si o redoare articulara care intretine o jena functionala putand deveni in scurt timp o patologie invalidanta.

Boala evolueaza in 3 stadii:

Stadiul I initial

Stadiul II evoluat, cu modificari reversibile



Stadiul III final, cu modificari ireversibile

Stadiul I de evolutie se caracterizeaza prin:

  • Durere in ortostatism si mers prelungit
  • Oboseala musculo-articulara locala
  • Reducerea amplitudinii maxime (de lux) a soldului

Igiena articulatiilor soldului

Masuri profilactice la nivelul articulatiei soldului:

Evitarea ortostatismului prelungit. Pacientii care sunt predispusi sau manifesta un inceput de coxatroza, sunt sfatuiti sa se reorienteze profesional.

Sa se evite mersul prelungit pe jos.

Sa se mentina o greutate corporala in limite normale (evitarea

supraponderabilitatii).

Se va utiliza pentru plimbari, mersul cu bicicleta.

Se va evita si pozitia de sezand prelungit deoarece favorizeaza

instalarea flexumului de sold.

Se va alterna aceasta pozitie cu mersul si cu decubitul.

Se vor evita purtarea tocurilor inalte la incaltaminte.

Programele de gimnastica se vor executa de 1-3 ori pe zi, pro­gram compus atat din exercitii de mobilizare cat si de tonifierea a grupelor de muschi, ce dau stabilitate soldului.

Se vor evita meseriile si indeletnicirile care incarca mult soldurile (caratul de greutati).

Tratament kt. in stadiul I la coxartroza

Principii

Regula de baza este respectarea principiului nondurerii, exercitiile sa nu provoace dureri, deoarece este contraindicat a se lucra pe fond dureros!

In general tratamentul kinetoprofilactic vizeaza o serie de masuri de prevenire ca: evitarea supraponderabilitatii, a ortostatismului prelungit, a pozitiilor vicioase, a frigului, umezelii etc.

Ca tehnici de lucru vom utiliza la inceput exercitiile pasive urmarind axele si planurile anatomo-functionale.

Inaintea fiecarei sedinte se recomanda o usoara termoterapie sau dupa caz chiar crioterapie si masaj. Se va da o importanta deosebita reducerii contracturilor musculare cat si combaterii hipotoniei, atrofiei si retracturilor musculare care agraveaza echilibrul de forte intre agonisti si antagonisti.

In programul de exercitii se vor utiliza pozitiile de descarcare (de decubit) urmand ca in etapele mai avansate sa utilizam si pozitiile cu semiincarcare sau chiar incarcare cu toata greutatea corpului.

Pentru musculatura se recomanda exercitii cu contractii musculare izometrice si usoare exercitii de mobilizare pasiva si exercitii activo - pasive in toate axele si planurile pe care le permite soldul.

Tonizarea va intrebuinta mai ales contractii de tip izometric dar si exercitii izotonice in combinatie cu cele izometrice. In alcatuirea programelor acordam o atentie deosebita muschiului cvadriceps femural si fesierilor (mai ales celui mijlociu) data fiind importanta lui, ca stabilizator Si abductor al Soldului.

Obiective

combaterea durerii

crestrea stabilitatii

cresterea mobilitatii

coordomare si echilibru in mers

corectarea pozitiei bazinului si coloanei, genunchiului si MI opus



Strategie de interventie kinetoterapeutica

  • In criza dureroasa a coxopatilor, din punct de vedere kinetoterapeutic se recomanda
  • repausul la pat,
  • posturarea soldul in usoara extensie, o pozitie intermediara intre abductie si adductie, de asemenea tot o pozitie intermediara intre rotatia interna si rotatia externa, genunchiul usor flectat sau chiar extins, piciorul in unghi drept intre planta si gamba.
  • pentru musculature se recomanda contractii musculare izometrice si usoare exercitii de mobilizare pasiva si activo-pasiva in toate axele si planurile pe care le permite soldul
  • - tratament medicamentos cu antalgice, antinflamatorii si decontracturante
  • dupa aceasta perioada pregatitoare care poate sa dureze intre 1-3 saptamani, urmeaza perioada de recuperare in care se recomanda gimnastica medicala atat la sala cat si la bazin ( hidrokinetoterapie).

Descrierea unei sedinte de kinetoterapie

termoterapie, sau dupa caz crioterapie si masaj

electro terapie, curenti galvanici si diadinamici

se vor utiliza pozitii fara incarcare (decubit)

hidrokinetoterapia, usureaza greutatea corpului si sedeaza mult durerea.

masaj decontracturant, IR, RR, si stretching (reducerea contracturilor musculare, combaterea hipotoniei, atrofiei si retracturilor musculare)

mobilizari pasive dupa ce s-au relaxat muschii periarticulari, urmarind axele si planurile anatomo-functionale. pe masura ce s e inregistreaza progrese mobilizarile pasive si activo-pasive vor fi inlocuite cu mobilizari active si cu rezistenta.

tractiuni in ax - cu rol in asuplizare articulara si relaxarea musculaturii periarticulare

FNP-uri - IL, ILO, IZA,SR, dar vom utiliza doar jumatatile ce tonifica muschii hipotoni, nedorind tonifierea muschilor deja scurtati.

Cvadricepsul trebuie tonifieat in conditii de scurtare deaorece este priul afectat de pozitia vicioasa de flexum, adoptata de coxopat. Deasemenea fesierii si in special fesierul mijlociu, trebuie tonifiati, avand un rol important ca stabilizator si abductor al soldului.

Exercitiile active si cu rezistenta vor urmari tonifierea musculara si cresterea mobilitatii articulare in acelas timp, pentru a da soldului stabilitate in conditii de mobilitate. Tonifierea se va realiza prin contractii izometrice pentru a proteja mai bine articulatia, dar si prn exercitii izotonice in combinatie cu cele izometrice.

La final este indicata bicicleta ergometrica care solicita soldul atat din punct de vedere articular, cat si muscular, fara a-l incarca.

Igiena soldului

evitarea ortostatismului prelungit

evitarea mersului pe jos prelungit si pe teren accidentat

repaos in decubit si nu in sezand

- intercalarea timpului de munca cu pauze

evitarea pantofilor cu tocuri inalte

mentinerea unei greutati la valori normale

- in completare este indicata bicicleta ergometrica care solicita soldul atat articular cat si muscular, fara a-l incarca.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.