Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
METHEMOGLOBINEMIILE

METHEMOGLOBINEMIILE
METHEMOGLOBINEMIILE

Reprezinta un grup de afectiuni care au la baza acumularea in sange a met-Hb, o hemoglobina oxidata, care nu poate transporta oxigenul. Clinic se caracterizeaza prin cianoza, semne de anoxie si uneori, anemie hemolitica.

Patogenie. Met-Hb difera de oxi-Hb prin faptul ca ea contine Fe feric in loc de Fe feros, iar O2 este inlocuit cu OH. Met-Hb se formeaza tot timpul in celulele normale (reprezinta 1-2% din totalul Hb) si este redusa in mod normal de NADH si diaforaza II prin mecanisme enzimatice, sau neenzimatic, prin glutation si ascorbat.

Methemoglobinemia ereditara asociata cu prezenta HbM – este foarte rara si se transmite autozomal dominant. Forma homozigota este probabil letala in uter, manifestandu-se clinic la heterozigoti. HbM se oxideaza mai usor si rezista la sistemele de reducere enzimatice. Concentratia met-Hb ajunge la 20-30%.

Clinic apare cianoza (albastra-cenusie) a pielii, a buzelor si a patului unghial, manifestandu-se inca de la nastere. Tabloul hematologic este normal (daca apare met-Hb de tip HbS se manifesta o hemoliza moderata).

Methemoglobinemia ereditara asociata cu deficienta a sistemelor enzimatice se transmite autozomal recesiv. Durata de viata este aparent normala. Nivelul met-Hb este intre 10 si 40%. In eritrocitele bolnavilor, NADH-methemoglobin-reductaza are activitate redusa sau chiar lipseste. Boala se manifesta clinic de la nastere apoi in tot cursul vietii, cu cianoza si policitemie compensatorie, uneori asociate cu intarziere mintala.
Methemoglobinemia castigata este cea mai frecventa forma clinica si este rezultatul actiunii unor substante oxidante care nu pot fi contracarate de ritmul normal de reducere. NN si copiii mici sunt expusi la boala dupa expunerea la agenti toxici (apa de fantana cu nitriti sau nitrati, ingestia de substante colorate sau derivati de anilina).

Cianoza se manifesta la concentratii ale met-Hb de aproximativ 15%, hipoxia aparand la concentratii mult mai mari (aproximativ 60%). Raraeori poate apare o anemie hemolitica moderata sau severa, iar in hematii apar corpi Heinz. Anoxia prelungita poate fi urmata de policitemie compensatorie. Simptomatologia poate varia de la cefalee, cianoza, tulburari gastro-intestinale, pana la coma sau moarte.

Diagnosticul se bazeaza pe istoric, examenul clinic, spectroscopie si raspunsul la tratamentul cu albastru de metilen sau vitamina C.

Diagnosticul diferential se face cu alte boli cianozante: cardiace, pulmonare, policitemia vera, prezenta de pigmenti anormali (carboxi-Hb, sulf-Hb, etc.).

Cele mai active substante implicate sunt: anilina, sulfonamidele, nitratii, nitritii.

Tratamentul se bazeaza pe administrarea de albastru de metilen (actiune enzimatica) sol. 1% i.v. lent 2 mg/kgc la copiii mici si 1,5 mg/kgc la copiii mari si de acid ascorbic (actiune neenzimatica) p.o. in doze de 100-500mg/kgc. Met-Hb asociata cu Hb tip M nu raspunde la tratamentul cu albastru de metilen si acid ascorbic.

In met-Hb castigata, prima masura este inlaturarea substantei are a declansat boala, urmata in cateva zile de disparitia simptomatologiei. Daca aceasta persista se recomanda tratamentul cu albastru de metilen si acid ascorbic, iar in cazuri extreme se poate ajunge la exanghinotransfuzie si hemodializa.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
MENIU RECOMANDAT IN DIABETUL ZAHARAT TIP 2 (TRATAMENT CU ANTIDIABETICE ORALE)
ALTE VALVULOPATII
Aparatul lacrimal si patologia lui
Semiologia sangelui si organelor hematopoietice
FACTORII CARE INFLUENTEAZA MOMENTUL ERUPTIEI DINTILOR TEMPORARI
PATOLOGIA APARATULUI CARDIO-VASCULAR
BOALA VARICOASA
OTITELE MEDII
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu