Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Curs Teorii, concepte, diagnostic in nursing

Curs Teorii, concepte, diagnostic in nursing
Curs Teorii, concepte, diagnostic in nursing

Definitia nursingului

Nursingul=proces de ingrijire. Termenul este preluat din literatura anglo-saxona si reprezinta notiunea de ingrijire a omului sanatos si bolnav.

Starea de sanatate este definita ca starea de bine fizica si mentala.

Esenta nursingului este relatia profesional terapeutica dintre nursa si pacient.

►Organizatia Mondiala a Sanatatii si Consiliul International al Nurselor defineste nursingul ca o parte integranta a sistemului de ingrijire a sanatatii care cuprinde:

promovarea sanatatiiprevenirea imbolnavirilor

ingrijirea bolnavilor de toate varstele si in toate stadiile bolilor, chiar si in stadiul terminal.

►Asociatia Americana a Nurselor defineste conceptul de nursing la masurile de ingrijire, necesare pentru a ajuta pacientul in cazul confruntarii acestuia cu problemele de sanatate actuale sau viitoare (potentiale).

La modul general, practica nursingului sau practica asistentei medicale implica o relatie de ingrijire dinamica acordata pacientului pentru obtinerea celei mai bune stari de sanatate.

Definitia profesiei de nursa (asistenta) care lucreaza in procesul de ingrijire

Asistenta/nursa este un membru cu roluri precise al echipei medicale care desfasoara activitate cu competente bine stabilite cu sarcini curative si profilactice(promovarea starii de sanatate). Ea intervine atat in ingrijirea pacientului (cu particularitatile lui) cat si in comunitate promovand starea de sanatate.

Consiliul International al Nurselor (ICN) in codul de etica pentru nurse, ICN 2007, aprecieaza ca nursele au patru responsabilitati fundamentale, si anume:

de a promova sanatatea

de a preveni imbolnavirile (de a face profilaxie)

de a pastra sanatatea

de a alina suferinta

De asemenea conform ICN nursele:

-dezvolta si mentin legatura intre indivizi, familii, comunitati si furnizorii ingrijirilor de sanatate

-lucreaza autonom si colaborativ pentru prevenirea bolilor si dizabilitatilor

-conduc si coordoneaza ingrijirile.

Nursa are de asemenea un rol important si in societate prin asistarea indivizilor, familiilor si grupurilor in procesul de adaptare la noua situatie ivita prin modificarea starii de sanatate.

Florance Nightingale (1820-1910) aprecieaza ca in activitatea de nursing: ,, Cea mai importanta lectie practica care poate fi data nurselor este:

sa le inveti sa observe,

cum sa observe,

care sunt manifestarile care indica insanatosirea, care nu,

care sunt semnele importante, care nu sunt,

care sunt dovezile neglijentei,

ce fel de neglijenta

Dar daca ele nu pot sa observe, intr-un fel sau altul, mai bine sa renunte de a mai fi nurse, pentru ca nursingul nu este chemarea lor, chiar daca renuntarea le afecteaza sau nu."

Activitatea de nursing se imparte in:

●Activitate de natura dependenta (delegata) -urmareste indicatiile medicului si ofera tratamentul necesar conform prescriptiei acestuia

●Activitate de natura independenta (autonoma) - ofera ingrijire pacientului din proprie initiativa, stabileste relatii de incredere si transmite informatii acestuia in legatura cu problemele de sanatate pe care le are

●Activitate de natura interdependenta -colaboreaza cu ceilalti membri ai echipei medicale si cu persoanele care acorda ingrijiri pentru indeplinirea scopului propus.

Obiectivele de perspectiva in nursing

integrarea instruirii cu practica si cercetare

crearea unui sincronizari intre cunostinte si practica

dezvoltarea nursingului ca stiinta

specializarea in nursing

mentinerea unui standard inalt de ingrijire

munca in echipa

II.1. Definitii

Teorie (DEX) - este o forma superioara a cunoasterii stiintifice care mijloceste reflectarea realitatii.

Teoria cuprinde idei, ipoteze, legi, concepte ce descriu realitatea.

Teoriile sunt cunoscute de asemenea ca paradigmele sau modele de nursing.

Rolul teoriilor in nursing ajuta la educatia, deprinderea cercetarii si aplicarea in practica a rezultatelor cercetarii - care determina calitatea ingrijirii pacientului.

Concept (DEX) - este o idee despre o clasa de obiecte sau fenomene din realiatea inconjuratoare.

Concept (DEX) este sinonim cu notiune, termeni, ciorna, schita, sau este definita ca o idee generala despre o clasa de obiecte sau fenomene din realitatea inconjuratoare.

Conceptele se dezvolta ca parte a teoriei (model) si sunt definite ca si cunostinte de baza al extinderii teoriei. Conceptele sunt necesare in nursing pentru a lega teoria de practica.

Un model (sau teorie) este un exemplu (paradigma) pentru descrierea unui mod de practica adoptat consensual intr-un domeniu stiintific sau profesional (deci modelul este cunoscut ca o teorie a nursingului) .

Realizarea modelelor de nursing au importanta in orientarea ingrijirilor centrate pe pacient.

Diagnosticul nursing - este o judecata clinica despre individ, familie sau raspunsurile comunitatii la problemele de sanatate/procesele vietii actuale sau potentiale. Un diagnostic de nursing asigura bazele pentru selectia interventiilor nursing, este raspunzator pentru realizarea evaluarilor facute de fiecare nursa.

Diagnosticul nursing actual. Descrierile raspunsurilor umane la conditiile de sanatate/procesele vietii care exista intr-un individ, familie sau comunitate. Este suportul definirii caracteristicilor (manifestarilor, semne si simptome) ca grupuri de pattern a semnelor relatate sau interferentelor.

Promovarea sanatatii prin diagnosticul de nursing. Judecata clinica a individului, familiei sau comunitatii si dorinta de a creste starea de bine si a creste conduita de sanatate specifica in nutritie si exercitiu. Diagnosticul de promovare a sanatatii poate fi folosit in orice stare de sanatate si nu reclama niveluri curente de imbunatatire. Interventiile sunt selectate in ceea ce priveste individul, familia sau comunitatea estfel incat sa asigure cat mai bine abilitatea de a imbunatati datele de evaluare.

Factorii de risc. Factori de mediu si fiziologici, psihologici, genetici sau elemente chimice ce cresc vulnerabilitatea unui individ, familie sau comunitate la o intamplare nesanatoasa.

Taxonomie (DEX). O disciplina stiintifica care se ocupa cu stabilirea unor legi de clasificare si sistematizare a unor domenii.

II.2. Teorii si teoreticienii nursingului:

Teoria - este un ansamblu sistematic de idei, ipoteze de legi si concepte care descriu si explica fapte sau evenimente privind anumite domenii sau categorii de fenomene.

Teoriile nursingului ajuta la definirea lui ca o disciplina stiintifica de sine statatoare.

Elementele teoriilor nursingului sunt aceleasi - nursing, persoane, mediul inconjurator si sanatate.

Conceptele se dezvolta ca parte a teoriei (sau modelului) si sunt necesare in nursing pentru a lega teoria de practica.

II. Etapele procesului de nursing

Procesul de nursing este un proces de rezolvare a problemelor de sanatate si a nevoilor de nursing ale pacientilor.Procesul are baze stiintifice si ofera o metoda de stabilire a standardelor de ingrijire.

Aceasta implica anamneza (colectarea datelor), diagnosticul de nursing, planificarea, punerea in practica si evaluarea, folosirea mecanismelor de feedback pentru sustinerea diagnosticelor de nursing.

II.1. Evolutia procesului de nursing

Procesul de nursing, de-a lungul anilor a evoluat sub influenta schimbarilor sociale, ajungand sa devina in prezent o metoda stiintifica de lucru a asistentei medicale. Daca initial s-a pus acentul pe ingrijirea persoanelor bolnave, in prezent se insista pe mentinerea unei stari de sanatate corespunzatoare, pe preventie.

Hall in 1955 a utilizat pentru prima data termenul de proces de nursing. El defineste trei etape ale procesului: observarea, acordarea ajutorului si validarea ( datelor).

Cei care au contribuit ulterior la dezvoltarea procesului de nursing au fost:

F.R. Kreuer,1957-defineste trei etape ale procesului: coordonarea, planificarea si evaluarea ingijirilor.

D. Johnson, 1959 - considera ca procesul de nursing consta in aprecierea situatiei, luarea deciziilor, implementarea actiunilor menite sa rezolve problemele de evaluare.

Wiedenbach, 1963 - descrie si el trei etape: observarea, acordarea ajutorului, validarea.

D. Bloch, 1974 - identifica cinci etape ale procesului de nursing: colectarea datelor, definirea problemei, planificarea si implementarea interventiilor, evaluarea acestora.

K. Gebbie si M.A. Levin, 1975 - identifica cinci etape ale procesului de nursing si anume: aprecierea, diagnosticul, planificarea, interventiile, evaluarea.

S.C. Roy, 1976 - propune sase etape: aprecierea comportamentului pacientului si a influentei factorilor, identificarea problemei, obiective, interventii si evaluare.

II.2. Caracteristicile procesului de nursing

Procesul de nursing este:

un proces organizat si planificat

un proces dinamic in fiecare etapa putand obtine noi date despre pacient,

un sistem ciclic - etapele procesului de nursing sunt in inter-relatie

 • o metoda rationala de planificare si promovare a interventiilor individualizate,
 • o metoda stiintifica de rezolvare a problemelor actuale si potentiale ale pacientului,
 • transformat in actiune prin utilizarea planului de nursing.

II.3. Procesul de nursing - proces continuu

Procesul privit ca intreg este ciclic, pasii fiind intr-o interrelatie, interdependenta si recurenta.

Procesul de nursing-caracteristici:

1.Sistematic: caracterizat de folosirea unei proceduri obisnuite

2.Cu scop: ghidata de un anume scop.

3.Interactional: implica actiuni reciproce intre nurse si client.

4.Specific: formulat scris.

Scopul procesului de nursing este de a obtine o stare mai buna de sanatate pentru individ, familie si comunitate

Colectarea datelor are cel putin 2 faze: colectarea propriu-zisa a datelor si studierea legaturilor dintre ele, impreuna cu formularea primelor ipoteze de diagmostic.

Pasii necesari in procesul de nursing sunt

Anamneza - colectarea sistematica a datelor pentru determinarea starii de sanatate a pacientului si identificarea unor probleme de sanatate actuale sau potentiale.(Analizarea datelor face parte din procesul de anamneza. Pentru cei care cred ca are o mai mare importanta, analizarea poate constitui un pas distinct in procesul de nursing.)

Diagnosticul de nursing-identificarea problemelor de sanatate actuale sau potentiale ale pacientului care se preteaza la o solutie prin masuri de nursing.

Planificarea-dezvoltarea unui plan si a unor scopuri de ingrijire pentru a ajuta pacientul in rezolvarea diagnosticului de nursing.

Stabilirea prioritatilor se poate realiza cand nursa are cunostinte temeinice profesionale de nursing.

Implementarea-punerea in practica a planului de ingrijire prin interventia nursei sau supervizarea celorlalte persoane care pun in practica masurile necesare.Aceasta etapa presupune participarea si a altor membrii din echipa de ingrijiri si o buna colaborare intre ei.

Evaluarea-determinarea raspunsului pacientului la interventia nurselor in functie de care se va evalua daca au fost atinse scopurile propuse.

Evaluarea se realizeaza in cadrul unui proces la care ia parte familia si nursa.

II.4. Planul de nursing constitue un mijloc de comunicare a informatiilor pentru toate persoanele implicate in ingijirea pacientului, o documentatie referitoare la interventiile planificate pentru pacient.

II.5. Avantajele procesului de nursing

Intelegerea conceptelor de baza ale nursingului cum ar fi rolul nursingului, teoriile lui, problemele legale si de licenta determina cresterea performantelor de nursing.

Avantajele procesului de nursing pentru persoana care acorda ingrijiri

-permite luarea deciziilor pentru rezolvarea problemelor pacientului

-evidentiaza legalitatea actiunilor

-creste profesionalismul

-creste responsabilitatea

-da satisfactie muncii

Avantajele procesului de nursing pentru pacient

 • beneficiaza de ingrijiri de calitate in functie de nevoi
 • are asigurata continuitatea ingrijirilor-planul fiind accesibil echipei de sanatate care are nevoie de un reper de informatii pentru fiecare problema
 • determina pacientul sa participe la ingrijiri si sa se preocupe de obtinerea unei mai bune stari de sanatate.

II.5. Abilitati necesare utilizarii procesului de nursing

 • cunoasterea etapelor procesului de nursing
 • conducerea unui interviu in vederea obtinerii de date pertinente
 • observarea sistematica a pacientului
 • utilizarea comunicarii verbale si nonverbale
 • capacitatea de a stabili o relatie terapeutica
 • capacitatea de organizare a informatiilor obtinute
 • capacitatea de decizie
 • competenta si profesionalism in efectuarea interventiilor
 • cunoasterea principiilor de baza pentru fiecare interventie planificata 

II.7.Cunostiinte necesare procesului de nursing

 • nevoile bio-fiziologice, psihologice,socio-culturale si spirituale ale individului
 • etiologia diferitelor probleme
 • semnele caracteristice problemelor de sanatate
 • factori de risc pentru probeleme potentiale
 • valorile normale ale parametrilor de sanatate
 • resursele pentru implementarea strategiilor de nursing
 • tehnicile de nursing-aparatura si instrumentar utilizat,mod de efectuare,accidente
 • criteriile de evaluare
 • drepturile pacientului

II.8. Activitati desfasurate de nursa in cadrul procesului de nursing

 • colectarea informatiilor
 • verificarea datelor
 • stabilirea profilului pacientului
 • interpretarea datelor
 • elaborarea diagnosticului de nursing
 • stabilirea prioritatilor
 • stabilirea obiectivelor
 • selectarea strategiilor de nursing
 • intocmirea planului de nursing

IV. Diagnosticul de nursing

IV.1. Evolutia termenului de diagnostic de nursing in SUA

American Nurses Association (ANA) Standards for Nursing Practice (1973) si ANA Social Policy Practice (1980) au incurajat utilizarea in practica a termenului de diagnostic de nursing.

In 1973, un grup de asistente s-a reunit intr-o conferinta nationala in vederea clasificarii diagnosticului de nursing. Acest grup format din teoreticieni, educatori si practicieni au format North American Nursing Diagnosis Association (NANDA). Ca rezultat al activitatii grupului de lucru a fost publicarea, in 1982, a unei liste de diagnostice de nursing in vederea testarii si studierii

In 1986, la cea de-a sasea si a saptea conferinta a fost acceptata o lista de diagnostice de nursing utilizata si in prezent.

Carpenito atrage insa atentia asupra faptului ca in diagnosticul de nursing sunt cuprinse:

probleme care pot fi prevenite, diminuate sau combatute prin interventii autonome ale asistentei (ex.: promovarea mobilitatii, educatia pacientului, asigurarea igienei personale, etc.)

probleme care necesita interventii delegate si pot fi executate numai la indicatia medicului (ex.: potential de complicatii - infectii, hemoragie, dezechilibru hidroelectrolitic).

Utilizarea termenului de diagnostic de nursing incurajeaza asistenta sa initieze interventii independente si sa efectueze cercetari asupra activitatii care urmeaza sa fie implementate in functie de diagnosticul de nursing.

IV.2. Elaborarea diagnosticului

Elaborarea diagnosticului presupune:Organizarea, analizarea, sintetizarea si sumarizarea datelor colectate.

Identificarea problemelor de sanatate ale pacientului, caracteristicilor particulare si etiologiei diagnosticului.

Din partea asistentei procesul de diagnostic necesita abilitati cognitive, obiectivitate, putere de decizie determinate de cunostiinte profesionale temeinice.

Diagnosticul de nursing are la baza lista emisa de Asociatia Nord Americana de Diagnostic in Nursing (NANDA).

Prelucrarea este un act de interpretare a datelor culese, validate si organizate in prima etapa a procesului de nursing.

Modul de interpretare a datelor este influentat de:

cunostintele teoretice despre conceptul de nursing,

experienta clinica a asistentei

abilitatile cognitive.

Identificarea problemelor

In aceasta etapa, asistenta si pacientul identifica punctele forte ale acestuia, resursele de adaptare la o noua situatie.

De obicei, pacientul are o perceptie mai clara asupra slabiciunilor sale si nu asupra punctelor sale forte care-l pot ajuta in procesul de refacere. In timpul interviului trebuie adoptata gandirea pozitiva.

Exemple de puncte forte care pot ajuta pacientul ar fi:

faptul ca nu este fumator, ("faptul ca nu sunteti fumator va avantajeaza in aceasta situatie")

ca are o familie care-i acorda suport psihic, ("sunteti norocos ca familia va este alaturi si va sustine

ca nu este alergic, ("faptul ca nu sunteti alegic va va grabi vindecarea

ca respecta regimul igieno-dietetic prescris, ("se vede ca realizati importanta respectarii regimului igieno-dietetic recomandat

integritatea pielii, etc.

Este foarte important de a se gasi aceste puncte forte deoarece ele il pot ajuta pe pacient sa faca fata unei situatii de criza sau stress. Amplitudinea unui eveniment, numarul mare de evenimente adunate pana la un moment dat, sau nefamilizarea pacientului cu o anume situatie pot afecta adaptarea lui.

Problemele de sanatate ale pacientului sunt identificate pe baza manifestarilor clinice - semne si simptome - reactiile si comportamentul acestuia.

Enuntul diagnosticului de nursing

In aceasta etapa asistenta face conexiuni intre problemele de sanatate ale pacientului si factorii de risc - cei care determina schimbari in starea lui de sanatate.

O problema de sanatate poate avea mai multi factori cauzali.

Factorii etiologici pot fi:

factori de mediu,

psihici,

bio-fiziologici,

sociologici,

spirituali,

culturali.

Este important ca in acest moment sa se stabileasca daca problema poate fi rezolvata prin interventii independente ale asistentei. Daca nu se poate rezolva in acest fel, asistenta trebuie sa consulte membrii echipei de sanatate. (medicul curant, medicul specialist)

Prin includerea factorilor cauzali in diagnosticul de nursing, asistenta poate stabili strategii de ingrijire pentru pacient.

De exemplu "mobilitatea inadecvata" este un diagnostic care nu sugereaza directia interventiilor, pe cand "imobilizare fizica legata de o afectiune neuro-musculara" sugereza directia interventiilor spre rezolvarea problemelor.

Pentru formularea unui diagnostic asistenta se poate ghida dupa o lista de diagnostice acceptate, din care poate selecta categoria necesara.

Daca in informatiile culese nu apar factori cauzali, asistenta trebuie sa puna un diagnostic pe baza cunostintelor teoretice si a experientei clinice. Trebuie apoi sa revizuiasca datele pentru decelarea eventualelor inadvertente si erori.

O data ce legaturile au fost stabilite, asistenta poate enunta diagnosticul de nursing. Acesta trebuie sa denote clar o problema de sanatate actuala sau potentiala a pacientului, care poate fi rezolvata prin interventii independente sau dependente.

IV.3.Componentele diagnosticului de nursing

Problema (P)

Problema exprima un comportament, o reactie, o atitudine, o dificultate a pacientului fata de satisfacerea nevoilor de sanatate din punct de vedere bio-fiziologici, psihologici, socio-cultural si spiritual.

Termenii utilizati pentru enuntul problemei sunt:

alterare,

diminuare,

dificultate,

deficit,

refuz,

incapacitate

De exemplu: alterarea integritatii tegumentelor, alterarea imaginii corporale, incapacitate de a se deplasa, dificultate in mentinerea igienei personale, refuz de a se alimenta-hidrata, diminuarea mobilitatii fizice.

Etiologie (E)

Etiologia cuprinde factorii cauzali, adica acei factori care constituie cauza in aparitia problemelor de sanatate.

Ele pot fi:

de ordin fizic

factori intrinseci (probleme metabolice, obstructia cailor respiratorii, infectii, etc.)

factori extrinseci (agenti exteriori care, in contact cu organismul, impiedica functionarea normala - imobilizare in aparat gipsat, pansament compresiv, sonde nazo-gastrice, vezicale);

de ordin psihologic - sentimente, emotii, tulburari cognitive care influenteaza satisfacerea nevoilor (anxietate, stres, situatii de criza, tulburari de gandire);

de ordin sociologic - interactiunea cu familia, colegii de munca, prietenii, modificari ale rolului social (sentiment de respingere, dificultati de comunicare, somaj, pensionare);

de ordin cultural si spiritual - probleme de adaptare la o cultura, insatisfactii in respectarea valorilor si credintelor;

● legati de necunoasterea modului de promovare a unei bune stari de sanatate.

Semne de dependenta (S)

Semne si simptomele de dependenta - sunt semne observabile ale incapacitatii de mentinere a sanatatii, de satisfacerea a nevoilor fundamentale (nu-si efectueaza ingrijirile igienice, nu comunica cu membrii echipei de sanatate, nu respecta regimul dietetic).

IV.4.Tipuri de diagnostic de nursing

Diagnosticul actual - cuprinde doua elemente:

problema actuala (sau reactiile pacientului la o problema)

factorii etiologici

Legatura dintre cele doua elemente se realizeaza prin intermediul expresiei "legat de" sau "datorita". Esential este ca intre cele doua elemente sa existe o conexiune.

Exemple de formulare a diagnosticului actual

Problema actuala

Legatura

Factori etiologici

discomfort

"legat de"

sau

"datorita"

durere

perturbarea imaginii

corporale

pierderea unui membru

anxietate

iminenta unei interventii chirurgicale

Exemple de diagnostic actual:

-disconfort legat de durere;

-perturbarea imaginii corporale legata de pierderea unui membru;

-anxietate legata de imineta unei interventii chirurgicale.

Diagnosticul potential.

La diagnosticul cert (actual) se pot asocia diagnostice potentiale sau posibile (in suspiciuni de diagnostic).

El poate fi utilizat pentru a evidentia un raspuns incert al pacientului sau legat de factori necunoscuti.

Diagnosticul potential poate fi enuntat pe baza

istoricului starii de sanatate a pacientului,

cunoasterea complicatiilor bolii,

experienta asistentei.

Exemplu: Un pacient care fumeaza 40 de tigari pe zi poate avea un diagnostic potential posoperator: "potential de alterare a respiratiei legata de fumat excesiv".

IV.5.Erori in formularea diagnosticului de nursing

In formularea diagnosticului de nursing se pot produce erori prin:

-utilizarea terminologiei medicale in defavoarea celei specifice nursingului;

-utilizarea unui singur semn sau simptom ca raspuns al pacientului la o problema de sanatate;

-plasarea factorilor cauzali inaintea raspunsului pacientului;

-implicarea valorilor si credintelor proprii.

Acuratetea diagnosticului de nursing depinde de

obtinerea de informatii complete

prelucrarea obiectiva a acestor date

Daca sunt omise date, diagnosticul poate fi un esec, iar daca datele nu sunt prelucrate corespunzator diagnosticul este incorect. Pentru a evita erorile de diagnostic, asistenta trebuie sa se asigure ca nu a omis date relevante in favoarea culegerii altora, irelevante.

Asistenta poate evita omiterea de date daca utilizeza un plan organizat de culegere a informatiilor si poate evita obtinerea de detalii irelevante prin punerea unor intrebari corespunzatoare situatiei.

IV.5.Caracteristicile diagnosticului de nursing, avantaje

este un enunt clar si concis al problemelor pacientului;

este specific unui pacient;

se bazeaza pe datele obtinute in prima etapa a procesului de nursing;

se schimba in functie de modificarile raspunsului pacientului la problemele de sanatate;

tine cont de factorii cauzali ai problemelor de sanatate;

orienteaza asistenta spre interventiile specifice problemelor pacientului;

promoveaza planificarea interventiilor independente;

faciliteaza comunicarea asistentei cu ceilalti membri ai echipei de sanatate.

Concluzii

■ Un diagnostic de nursing este o problema de sanatate actuala sau potentiala, care conduce la interventii autonome.

■ Procesul de nursing este analiza si sinteza datelor.

■ Abilitatile cognitive pentru stabilirea diagnosticului sunt: obiectivitate, gandire, critica, putere de decizie, judecata deductiva.

■ Un diagnostic de nursing trebuie sa fie formulat clar, concis, centrat pe pacient, legat de o problema, bazat pe date relevante si reale.

■ Diagnosticul de nursing este baza pentru planificarea interventiilor independente.

■ Dezvoltarea terminologiei diagnosticelor de nursing este si in prezent un proces in derulare.

IV.6. Stabilirea interventiilor in functie de diagnosticul de nursing

Pentru diagnosticul actual asistenta va studia atent etiologia si va identifica interventiile menite sa reduca sau sa combata factorii etiologici.

Pentru diagnosticul potential asistenta va analiza factorii care pot determina o problema,va identifica interventii de diminuare sau combatere a acestor factori.

IV.7. Exemple de stabilire a interventiilor in functie de diagnosticul de nursing si obiectiv

Diagnostic de nursing: potential de deficit al volumului de lichid legat de ingestia insuficienta de lichide

Obiectiv-pacientul sa consume zilnic cate 2000ml lichid.

Interventii-incurajarea pacientului sa bea 2000ml lichid pe zi

Enuntul interventiei Ca si obiectivele, interventiile trebuie sa fie centrate pe pacient, masurabile, evaluabile. Enuntul unei interventi va cuprinde data, verbul de actiune, locul de realizare, intervalul de timp.Notarea interventiei In documentele utilizate pentru scrierea planului de nursing,interventiile vor fi consemnate clar, complet lizibil pentru ceilalti membri ai echipei.

IV.8.Diagnostice de nursing acceptate

(de Asociatia Nord Americana de Diagnostic in Nursing)

Diagnosticul in nursing este in continua perfectionare si dezvoltare.

Universitatea Iowa a depus o munca asidua de perfectionare, extindere, validare si clasificare taxonomica NANDA, denumit diagnosticul de nursing si clasificarea lui (NDEC).

Activitatea, impotenta functionala

Activitatea, risc pentru impotenta functionala

Capacitate de adaptare,intracranian, scazuta

Acomodarea, astenia

Eliberarea cailor respiratorii, ineficienta

Anxietatea

Aspiratie, risc pentru aspiratie

Absenta reflexelor, risc pentru absenta reflexelor

Tulburarea imaginii sinelui

Temperatura corpului, riscuri pentru tulburari termice

Alaptarea, eficienta

Alaptarea, ineficienta

Alaptarea, intrerupta

Tulburari ale respiratiei, ineficienta

Debit cardiac, diminuat

Suprasolicitare

Risc pentru suprasolicitare

Comunicare, tulburari de vorbire

Adaptare la stres, ineficienta

Confuzie, acuta

Confuzie, cronica

Constipatie

Constipatie, colonica

Constipatie, perceputa

Constipatie, risc pentru constipatie

Adaptarea psihofizica, defensiva

Adaptarea psihofizica, ineficienta individual

Frica de moarte, anxietate

Conflict decizional (specificat)

Negare, ineficienta

Dentitie, alterata

Diaree

Comportament dezorganizat infantil

Risc pentru comportament dezorganizat infantil

Risc pentru sindrom functional

Deficit al activitatii

Disreflexie

Tulburari ale campului energetic

Adaptare psihofizica familiala:compromisa, ineficienta

Adaptare psihofizica familiala:neuromotorie, ineficienta

Adaptare psihofizica familiala: risc potential pentru crestere

Proces familial: alcoolism, alterate

Proces familial, alterat

Fatigabilitate

Frica

Deficit al volumului de fluide

Risc pentru deficit al volumului fluidelor

Exces de volum al fluidelor

Risc pentru tulburari ale balantei fluidelor

Schimburile gazoase, tulburari

Depresie, anticipata

Depresie, disfunctionala

Alterarea cresterii si dezvoltarii

Alterarea starii de sanatate

Comportament de om bolnav(specificat)

Lipsa de speranta

Hipertermia

Hipotermia

Sindrom de inadaptare la mediul inconjurator

Incontinenta, vezicala

Incontinenta, functoinala renala

Incontinenta, reflex urinar

Incontinenta, stress

Incontinenta, totala

Incontinenta, impuls

Incontinenta, risc pentru reflex urinar

Tulburari ale alimentatiei infantile, ineficienta

Infectie, risc pentru infectie

Leziune, risc pentru leziune

Tulburari ale constientei(specificat)

Alergie la latex

Risc de alergie la latex

Singuratate, risc pentru singuratate

Memorie, tulburari ale memoriei

Greata

Necomplianta(specificat)

Nutritie, alterata:greutate scazuta fata de normal

Nutritie, alterata: Greutate crescuta fata de normal

Nutritie, alterata:tendinta la greutate crescuta fata de normal

Mucoasa orala, alterata

Comportament infantil, tendinta la agitatie

Durere

Durere, cronica

Atasament al copilului/adultului, risc de alterare

Conflict parental

Disfunctie neurovasculara periferica, risc pentru aparitia ei

Tulburari ale identitatii personale

Mobilitate fizica, alterata

Intoxicatie, risc pentru aparitia ei

Sindrom post traumatic

Sindrom post traumatic, risc de aparitie

Slabiciune

Imunitate, alterata

Sindrom posttraumatic dupa viol

Sindrom posttraumatic dupa viol, complicatii

Sindrom posttraumatic dupa viol, reactie de interiorizare

Deficit de autoingrijire

Deficit de baie/igiena

Deficit de alimentatie

Deficit de imbracat

Deficit in mersul la toaleta

Automutilare, risc de aparitie

Alterari ale senzoriului/perceptiilor(specificat)(vizual, auditiv, kinestezic, gustativ, tactil, olfactiv)

Disfunctii sexuale

Sexualitate, alterata

Integritate cutanata, risc de leziune

Integritate cutanata, necorespunzatoare

Tulburari ale ritmului de somn

Interactiune sociala, necorespunzatoare

Izolare sociala

Suferinta, cronica

Sufocare, risc de aparitie

Salivatie, necorespunzatoare

Regim terapeutic, management ineficient

Regim terapeutic, in comunitate, management ineficient

Regim terapeutic: in familie, ineficient condus

Regim terapeutic: individual, impropriu condus

Termoreglarea, improprie

Alterarea procesului de gandire

Integritate tisulara, improprie

Perfuzie tisulare alterata(specificarea tipului) (renala, cerebrala, cardiopulmonara, gastrointestinala, periferica)

Traumatism, risc de aparitie

Neglijare

Eliminare urinara, alterata

Retentie urinara

Ventilatia, inabilitatea unei respiratii spontane

Tulburari ale respiratiei la intreruperea ventilatorului

Violenta, risc de aparitie: autoviolenta sau indreptata asupra altora

PLAN DE NURSING

Culegerea de date(prima etapa a procesului de nursing)

Numele si prenumele: F.O.

Data nasterii: 03.05.2006

Domiciliul: localitatea A.

Greutatea la nastere: 1840g

Diagnostic la internare:

Nou nascut prematur cu VG 36 sapt.

Hipoxie perinatala gr. I (IA-7)

Antecedente: -Mama:F.G.-16 ani

-necasatorita

Starea nou nascutului la internare:

Greutatea: 1840g

Temperatura: 35,6sC

Talie: 46cm

Perimetru cranian: 28,5cm

Perimetru toracic: 27,5 cm

Primul examen medical:

Starea generala: precara

Activitate motrica: diminuata

Plans: scancit

Tegumente; mucoase: pal-rozate

Cianoza: absenta

Cap: normal conformat

Ochi: aspect normal

Urechi: normal conformate

Gura si palatul: relatii normale

Cord: zgomote cardiace ritmice in stanga, AV 140b/min.

Aparat respirator: murmur vezicular prezent, FR 60/min.

Abdomen: suplu, ficat, splina in limite normale

Bontul ombilical: alb sidefiu, nesangerand

Regiunea dorsala(spatele): aspect normal

Anus: permeabil

Organe genitale externe: sex masculin, testiculi la baza scrotului

Membre superioare: normal conformate

Membre inferioare: normal conformate

Sistem nervos central: reflexe diminuate

Concluzii examen clinic:

-Nou nascut prematur LBW, VG 36 sapt.

-Hipoxie perinatala gr.I (I.A.-7)

DIAGNOSTICE DE NURSING PRECIZATE LA NOU NASCUTUL F.O. DE 1950g CU VG 36 SAPT., IN ZIUA X DE VIATA:

-risc privind incapacitatea nou nascutului de a se alimenta la san

-risc de hipoglicemie

-risc de hipotermie

-observarea prezentei eliminarii de scaun si urina primei mictiuni si a primului scaun

-risc de alterare a integritatii tegumenelor

-risc de infectie

PLAN DE NURSING

ZIUA X

Data

Aprecierea

Diagnostic de nursing

Obiective

Interventii

Evaluare

►Autonome●Delegate

ora 900

tG=1950g

-nou nascut stabil: tegu-mente pal-rozate, respiratii eficiente, TA in limite normale, echilibrat metabolic

(glicemie normala)

-mama vine la alaptat in boxa

risc privind incapacitatea nou nascutului de a se alimenta la san

risc de hipoglicemie

instruirea lauzei primipare, minore privind alimentatia la san

asigurarea  conditiilor pentru un alaptat eficient

efectuarea probei suptului

►instruirea  mamei privind igiena mainilor la intrarea in boxa

►evacuarea catorva picaturi de lapte din sanul mamei

cantarirea nou nascutului inainte de a fi pus la san

copilul apropiat la piept, cu fata la sanul mamei

►o portiune cat mai mare din san se introduce in gura copilului, pentru a evacua laptele eficient

nou nascutul suge intr-un ciclu supt/inghitit/

respirat

stimularea tactila a nou nascutului in periodele de repaus mai lungi

nou nascutul pus sa suga la ambii sani

nou nascutul suge 30ml, 10 min. la un san, 10 la celalalt

la sfarsitul suptului este linistit, teg. rozate, respira normal

nou nascutul inghite bine 20ml lapte de mama muls in comple-tare

copilul nu regurgiteaza, nu varsa

PLAN DE NURSING

ZIUA X

Data

Aprecierea

Diagnostic de nursing

Obiective

Interventii

Evaluare

►Autonome

●Delegate

tnou nascutul pe pat in boxa

tnou nascutul elimina scaun si urineaza

risc de hipotermie

observarea prezentei eliminarii de scaun si urina

risc de alterare a integritatii tegumenelor

mentinerea temperaturii nou nascutului in limite normale

mentinerea integritatii tegumentelor si a confortului nou nascutului

cantarirea nou nascutului

mama va evacua sinul intr-un biberon steril

administrarea a 20ml lapte de mama in completare nou nascutului cu tetina

►temperatura in boxa >25oC

►nou nascutul imbracat, acoperit cu patura, cu caciulita pe cap

constatarea eliminarilor de urina si scaun

consemnarea in F.O.

►stergerea usoara a tegumentelor cu ajutorul unor servetele umede

-inlocuirea pampersului

nou nascutul cu tegumente rozate, tempera-tura

rectala 36,6oC

nou nascutul urineaza

-meconiu eliminat

tegumentele nou nascutu-lui sunt curate,

fara escoriatii sau iritatii

PLAN DE NURSING

ZIUA X

Data

Aprecierea

Diagnostic de nursing

Obiective

Interventii

Evaluare

►Autonome

●Delegate

tG=2050g

-VG-28/29 sapt.

risc de infectie

respectarea regulilor de asepsie si antisepsie

prevenirea aparitiei infectiilor nosocomiale

►spalarea mainilor inainte si dupa fiecare procedura conform protocoalelor

►utilizarea de materiale sanitare, solutii, medicamente sterile

►folosirea dezinfectantelor unde, cand si cum sunt indicate

►executarea tuturor manevrelor cu respectarea regulilor de asepsie

urmari-rea integritatii teg., aparitia leziunilor cutanate

Nou nascutul s-a stabilizat clinic in 6 zile avand tegumente rozate, fara efort respirator(bine oxigenat), TA stabila, echilibrat metabolic(glicemii normale), alimentat prin gavaj doua zile, apoi la san .

A fost spitalizat pentru recuperare nutritionala i s-au administrat vitamine, fier.

Evolutie favorabila, curba ponderala ascendenta.

Se externeaza cu greutatea de 2350g.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

INTERVENTIONAL ECHOGRAFIC
Insuficienta galactogena - remediu naturist
MAMITA BRUCELICA (MASTITIS BRUCELLOSA)
Afectiuni ale polului posterior al globului ocular
FARMACOLOGIA PLANTELOR DIN GENUL ECHINACEA
Obiectivele generale ale recuperarii kinetoterapeutice a umarului posttraumatic
Interventia sociala adresata persoanelor infectate si afectate de SIDA
CristalinulTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu