Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
EMBRIOLOGIA AMIGDALEI PALATINE

EMBRIOLOGIA AMIGDALEI PALATINE


EMBRIOLOGIA AMIGDALEI PALATINE

Amigdala palatina se diferentiaza din a doua punga branhiala; in a treia luna de viata intrauterina apare la nivelul unei invaginari a epiteliului bucofaringian, o infiltrare limfoida avand ca origine elementele mezenchimatoase locale.Epiteliul se aseaza in pliuri profunde, in timp ce tesutul limfoid se multiplica si se organizeaza.

Structura normala a amigdalei palatine este realizata din primul an de viata. Este vorba despre un organ limfo-epitelial,constituit dintr-un epiteliu malpighian care deseneaza cavitati neregulate si anfractuoase, criptele penetrand intr-un tesut limfoid organizat in centri germinativi cu structura asemanatoare unui ganglion limfatic. Organul este bine delimitat printr-o capsula fibroasa care il separa de muschiul si de tesutul glandular vecin si care constituie un plan de clivaj chirurgical.

Originalitatea  amigdalei rezida in raporturile intime dintre epiteliu si
tesutul limfoid. Intr-adevar, in mod normal si mai ales in inflamatii, limfocitele infiltreaza epiteliul pe toata inaltimea sa, de la membrana bazala pana la straturile superficiale. Ele disociaza celulele epiteliale si se acumuleaza in mici cavitati numite teci intra-epiteliale. Migratia este continuata pana la suprafata unde limfocitele cad in cavitatea bucala. Ele pot ramane in fundul criptelor si, amestecate cu detritusuri epiteliale si microbi, constituie un teren favorabil pentru un focar infectios.

Rolul jucat de amigdala palatina in formarea celulelor limfoide o
transforma practic intr-un organ hematopoietic. Functiile sale exacte, mai ales in producerea de anticorpi sunt inca discutate.Prin structura sa, amigdala apartine organelor limfo-epiteliale ca
timusul si foliculii limfatici intestinali. Impreuna cu amigdalele faringiene si
linguale, formeaza inelul limfatic al lui Waldeyer.

Dualitatea tisulara a amigdalei  palatine face posibila aparitia atat a
tumorilor epiteliale (epitelioame) ,cat si a tumorilor de tesutului limfoid (hematosarcoame).

Dezvoltarea pungilor endo si ectoblastice

Dezvoltarea pungilor endo si ectoblastice: I, II, III, IV- arcurile branhiale; 1, 2, 3, 4-pungile ectoblastice; a, b, c, d-pungile endoblastice; 1 - cavitatea timpanicaprimitiva; 2 - conductul auditiv extern; 3 -foramen caecum; 4 - amigdala palatina; 5 - paratiroida inferioara; 6 - timusul; 7 -paratiroida superioara; 8 - corpul ultimobranhial; 9 - tiroida; 10- intestinul cefalic.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.