Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Explorarea endgscopica in pediatrie

Explorarea endgscopica in pediatrie


Explorarea endgscopica in pediatrie

Endoscopia fibrooptica a tractului gastrointestinal superior a devenit o metoda utilizata pe scara tot mai larga in pediatrie, in special dupa introducerea instrumentarului modern flexibil, cu mare putere de rezolutie in examinarea leziunilor. Exista 5 indicatii majore ale endoscopiei superioare in pediatrie si anume:

1. Dureri abdominale cronice, de etiologie incerta;

2. Sangerare gastrointestinala superioara;

Identificarea sau confirmarea ulcerului gastric precum si a formatiunilor tumorale;

Varsaturi recurente asociate cu disfagie, odinofagie si dureri retrosternale;

5. Delimitarea consecintelor ingestiei de substante caustice.

Dintre acestea, sangerarea digestiva superioara impune endoscopia ca prima optiune pentru diagnostic.

Pentru formatiunile tumorale, ipoteticele leziuni neoplazice, vizualizarea aspectului va fi dublata de prelevarea unui fragment bioptic.Singura contraindicatie a examenului endoscopic o constituie lipsa de experienta a examinatorului in explorarea copilului si faptul de a nu dispune de instrumentar adecvat varstei bolnavului.

Dintre multiplele endoscoape puse la dispozitie, panendoscopul GIF-P2 pare cel mai adecvat scopurilor pediatrice.

Printre consecintele nedorite se citeaza sangerarea locala sau perforatia peretelui tubului digestiv.

Pentru sugar si copilul mic care nu coopereaza este necesara anestezia generala, in timp ce anestezia locala a faringelui se aplica tuturor subiectilor. Sedarea poate favoriza aparitia stopului respirator in cursul manevrei chiar daca s-au folosit doze recomandate.

Ulcerul gastro-duodenal necesita confirmare endoscopica in toate cazurile. Sangerarea digestiva superioara explorata endoscopic se dovedeste a fi datorata mai degraba ulcerului gastric sau duodenal sangerand sau gastritei hemoragice si mult mai rar varicelor esofagiene, care sunt de fapt destul de rare in pediatrie.

Extragerea corpilor straini din lumenul digestiv, mai ales daca se estimeaza ca nu vor putea depasi regiunea pilorica, este una din primele aplicatii ale endoscopiei in pediatrie. Cel mai frecvent se utilizeaza pentru extractia corpilor straini din esofag, care nu pot inainta din cauza dimensiunilor si provoaca fenomene majore de insuficienta respiratorie prin comprimarea de vecinatate a conductului aerian unic.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.