Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
ENDOCARDITELE BACTERIENE (EB)

ENDOCARDITELE BACTERIENE (EB)
ENDOCARDITELE BACTERIENE (EB)

Etiopatogenie

In functie de brutalitatea debutului bolii si de evolutia ei se descrie o forma acuta, rapid progresiva si adesea mortala in cateva saptamani sau luni si o forma subacuta, cu evolutie mai lenta. Endocardita bacteriana subacuta (EBS) numita si lenta sau boala Rendu - Osler, are o etiologie bacteriana diversa. Streptococul viridans (sapro­fit in cavitatea bucala si localizat in cariile dentare) este si astazi cel mai frecvent in­criminat agent patogen. Alti agenti sunt: stafilococul auriu, enterococul (Streptococus faecalis), virusuri (HIV), rickettsii s.a. EBS apare prin grefa hematogena septica drept consecinta a septicopioemiei declansate de starile septice grave: de exemplu, pneu­monie, febra tifoida, erizipel, avort septic, infectii reno-urinare severe etc.

Simptomatologie

Initial, pacientul se prezinta cu astenie, anorexie (lipsa poftei de mancare), sca­dere in greutate. Din anamneza rezulta existenta unei malformatii cardiace sau a unui RAA in antecedente sau a unor focare septice recente (sinusita cronica, abces den­tar, etc). Perioada de stare a bolii se caracterizeaza prin febra (moderata si variata), astenie fizica foarte marcata pana la adinamie si semne, din ce in ce mai vizibile, de insuficienta cardiaca. La examenul obiectiv bolnavul este palid, avand o culoare a fetei de 'cafea cu lapte', are hemoragii punctiforme pe membre si, uneori (foarte rar, dar cand exista sunt patognomonice pentru boala), noduli mici, rosii si durerosi, loca­lizati pe pulpa degetelor si numiti noduli Osler.

Complicatiile

Sunt reprezentate, in principal, de embolii (in creier, splina, rinichi, artere periferice) si de insuficienta cardiaca grava, adesea mortala, daca nu se intervine terapeutic.

Examenele de laborator arata: leucocitoza, anemie, VSH crescuta, teste de dis­proteinemie pozitive, hipergamaglobulinemie, hematurie, albuminurie si hemoculturi pozitive.

Diagnosticul pozitiv se pune bazat pe anamneza, examenul fizic si pe prezenta hemoculturilor pozitive. Exista insa un procent de circa 10% din cazurile de EBS cand hemoculturile repetate raman negative, ceea ce ingreuneaza diagnosticul.
Evolutia bolii este grava daca maladia nu este recunoscuta si tratata in timp util.

Complicatiile sunt frecvente si inrautatesc prognosticul. In absenta tratamentului moartea survine in cateva luni.

Tratamentul antibacterian este principala terapie in EBS. Pentru conducerea stiintifica a tratamentului este necesara izolarea agentului patogen si identificarea lui prin hemocultura. Nu se vor administra antibiotice inaintea recoltarii probelor pentru hemocultura (in caz contrar acestea pot ramane fals negative 1-3 saptamani). Se recolteaza probe si se fac 4-5 hemoculturi, fiecare pe mai multe medii, la interval de cateva ore, in aceeasi zi sau in zile succesive.

Alegerea antibioticului inainte de primirea rezultatului hemoculturilor se face dupa criterii statistice de probabiiitate, si anume, in functie de etiologia prezumtiva mai frec­vent intalnita in portile de intrare (focare le de infectie) cunoscute:

- extractii dentare - streptococ viridans;

- manopere urogenitale - enterococ etc.

Se folosesc doze mari de 2 - 3 antibiotice bactericide cu efect sinergic. Se prefera antibioticele bactericide fara prag toxic din grupa beta - lactaminelor (peniciline, cefalosporine). Tratamentul antibiotic se face timp de 6-8 saptamani.

In paralel se practica si un tratament igieno-dietetic (repaus la pat, vitamine, hrana consistenta), precum si un tratament simptomatic si de sustinere a cordului (inclusiv cu tonicardiace).

Profilaxia EBS este foarte importanta si inseamna tratarea cu cea mai mare atentie a oricarei infectii, oriunde s-ar manifesta ea la un bolnav cu risc crescut: valvu­lar cronic, congenital cardiac, batran, tarat etc. La acesti bolnavi orice interventie chi­rugicala (amigdalectomie, extractie dentara s.a.) sau orice manevra endocavitara (cateterism cardiac, endoscopii) trebuie facute sub protectie antibiotica.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
STENOZA MITRALA
SISTEMUL ATE
GICERINA BORAXATA 10%
PROBLEME NEONATALE FRECVENTE
Cheratita neuroparalitica
PARALIZII CEREBRALE NEPROGRESIVE (ENCEFALOPATII CRONICE)
Patologia vulvo-vaginala - Patologia vulvei
Yersinioza

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu