Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Echografia

Echografia


Echografia

Desi introdusa in practica in anii 70, devine si la noi, incetul cu incetul, o metoda "moderna" de investigatie in urgentele chirurgicale ca si in afectiunile cronice.

Principiu: obtinerea unei imagini ultrasonore presupune trei timpi:

-producerea fasciculului de ultrasunete;

-detectarea undei de intoarcere;

-traducerea semnalului primit, pentru a permite vizualizarea sa.

Cea mai mare parte a echografelor folosesc aceeasi sonda pentru producerea fasciculului ultrasonor, cat si pentru a detecta unda de intoarcere. Elementul sensibil al transductorului este un mic cristal sau un component de ceramica, care vibreaza in replica la aplicarea unui curent electric si care converteste apoi ,,echourile" in semn electric.

Echografia monoplan a fost primul mijloc de vizualizare a anatomie intracardiace si de diagnostic al epansamentului pericardic, a tumorilor cardiace si hipertrofiei septale asimetrice.

Echografia bidimensionala reprezinta astazi cel mai raspandit tip de echografie si este larg utilizata in explorarea neinvaziva a abdomenului, furnizand imagini si informatii despre toate organele intraabdominale.

Echografia a aparut gratie miniaturizarii din electronica si a transductorilor ultrasonori, putand fi folosite transrectal, transvaginal, transuretral, transesofagian, sondele care sunt plasate in cavitatile organismului, avand montate pe ele transductori foarte sensibili.



Sondele echografice de talie extrem de redusa pot fi fixate la extremitatea unor catetere si introduse direct in vasele sanguine.

Imagistica preoperatorie, in particular a creierului, a ficatului, a pancreasului si a vezicii biliare furnizeaza imagini extrem de detaliate si biopsii percutanate precise pot fi efectuate gratie transductorilor specializati.

Echografia DOPPLER se bazeaza pe efectul Doppler, care corespunde unei diferente de frecventa a echo-urilor (echo-undelor) provenind de la un obiect care se deplaseaza in raport cu sursa echo (transductor). Diferenta dintre frecventa de emisie si

cea de receptie sta la baza efectului Doppler, dependent de viteza de deplasare si unghiul existent intre debitul sanguin si directia fasciculului ultrasonor. Doua tipuri de Doppler se folosesc astazi: cu unda continua sau cu unda pulsatila, ele permitand a calcula velocitatea si directia interferentei de miscare. Analiza modificarilor Doppler permite precizarea gradului de stenozare a vaselor. Imagistica Doppler, cu codaj de flux si culoare, recent pusa la punct, permite o vizualizare color a globulelor rosii in miscare, putandu-se evalua permanent pozitia si orientarea vaselor.

Avantajul acestei metode este dat de faptul ca este o tehnica neinvaziva, sigura, economica si in destule cazuri, furnizeaza informatii dificil de obtinut pe alta cale. Ea este insa dependenta de competenta clinica si calitatea interpretativa a imaginilor echografice, de experienta echografistului.

La nivelul abdomenului, echografia furnizeaza date asupra proceselor inflamatorii, tumorale, traumatice ale diferitelor organe. Este clasica de acum fidelitatea echografiei in colecistita litiazica, in tumorile abdominale, colectiile chistice sau revarsatele intraabdominale.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.