Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Ectazii corneene

Ectazii corneene


Ectazii corneene

Keratoconus

Este o deformare conica centrala,de obicei bilaterala, a corneei cu opacifieri parenchimatoase si scadere in grosime a acesteia.Este cea mai des intalnita modificare de forma a corneei, transmiterea este familiala , femeile fiind mai predispuse la boala decat barbatii. (Fig. 7)

Etiologie :Keratoconusul este probabil o boala genetica care poate apare prin diverse cai de transmitere ereditara.Ocazional keratoconusul apare in asociere cu sindromul de trisomie 21(Down),cu dermatitele atopice si cu alte boli de tesut conjunctiv,ca de exemplu sindromul Marfan.

Simptome: Cursul clinic al bolii este stadializat;cresterea protuziei corneene producand de obicei astigmatism miopic neregulat bilateral.Netratat in cazuri rare keratoconusul poate produce ruperea membranei Descemet pe care o supune unei tensiuni continue fapt ce are ca si consecinta patrunderea unui influx de umor apos in grosimea cornneei prin ruptura. ( keratoconusul acut).

Simptomele keratoconusului acut includ pierderea brusca a acuitatii vizuale,insotita de durere intensa,fotofobie si lacrimare.

Semne Diagnosticul se face de obicei cu keratoscopul sau cu astigmometrul.Examinatorul poate sa observe keratoconusul (in stadii avansate) fara ajutorul aparatelor,stand in spatele pacientului si tractionand in jos pleoapa superioara a acestuia.Protruzia suprafetei corneene apare datorita deformarii marginii pleoapei inferioare (semnul Munson).

Tratament: La inceput scaderea acuitatii vizuale,poate fi corectata cu ajutorul ochelarilor. Pe masura ce boala progreseaza sunt necesare lentile de contact dure.Totusi, la un moment dat, nu se mai poate realiza corectarea acuitatii vizuale cu ajutorul lentilelor de contact.Crosslinkingul corneean facut cu riboflavina si radiatie ultravioleta este singurul abord etiopatogenetic al keratoconusului progresiv,care poate intarzia sau bloca progresia ectaziei corneene,reducand necesitatea unei keratoplastii.

In stadiile avansate de evolutie al bolii singurul tratament posibil este keratoplastia perforanta (Fig. 8) (transplantul de cornee de la un donor). Prognosticul keratoplastiei penetrante in tratarea keratoconusului este bun,deoarece corneea este avasculara in aceasta boala.

ATENȚIE!

  • Orice leziune superficiala a corneei se evidentiaza folosind coloratia cu fluoresceina. (Fig. 9) (Fig. 10)
  • Bolile corneene(mai ales cele superficiale se insotesc de semne reactionale intense (lacrimare,blefarospasm,fotofobie).
  • Toate bolile corneene in care exista leziuni superficiale se vor trata dupa formula: antibiotice,epitelizante,dilatare,pansament ocular.
 

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.