Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Gusa simpla tiroidiana – etiopatogenie, diagnostic, tratament

Gusa simpla tiroidiana – etiopatogenie, diagnostic, tratament
Gusa simpla tiroidiana – etiopatogenie, diagnostic, tratament

Crestere morbida de volum. Definitia exclude un substrat morfologic – inflamatie, neoplazie sau functional – hipo, hipertiroidism.

Pot fi congenitale sau dobandite cu aparitie sporadica datorita unor factori genetici sau de mediu care nu afecteaza populatia generala ori endemica cand intereseaza peste 10% din aceasta (predominant la grupa de varsta 6-12 ani) in special in zonele geografice cu deficit cronic de iod. In tara noastra, considerata in trecut ca endemica profilaxia iodata a redus incidenta gusii aducand romania la stadiu de teritoriu gusogen moderat.

Etiopatogenie:

In etiopatogenia gusii simple este incriminat in primul rand deficitul cronic de iod, severitatea afectiunii fiind proportionala cu importanta acestuia. In afara studiilor epidemiologice rolul carentei de iod este sustinut si de cercetarile experimentale.

Se adauga tulburarile congenitale de metabolism cu implicatii asupra captarii, organificarii si cuplarii iodtirozinelor si dezordinii ale iodproteinelor serice, ambele conducand in final la compromiterea hormonogenezei. Aceste defecte de metabolism pot fi transmise fie in mod recesiv autozomal dar si in mod dominant.

Au mai fost incriminate in aparitia gusii excesul de iod (efectul Wolff-Chaikoff) in diverse varietati de tiroidite (Hashimoto, de Quervain, Riedel) sau neoplazii ale glandei, tezaurismoze sau afectiuni granulomatoase, expunerea la radiatii ionizante, diverse medicamente cu continut de iod: propiltiouracil, salicilati, fenilbutazona.

Diagnostic:

Gusa simpla netoxica are o evolutie lenta intinsa pe ani si chiar decenii cu manifestari legate de dimensiuni si localizare fiind descoperita fortuit sau la consultul medical solicitat fie din motive cosmetice fie de teama unui cancer.

De regula pacientul prezinta o formatiune de aspect difuz uni (nodul dominant) sau multinodular, interesand simetric sau nu ambii lobi putand atinge dimensiuni din cele mai variate uneori chiar impresionante umpland fosa suprasternala.


Majoritatea cazurilor sunt aasimptomatice dar in unele situatii pacientii pot avea senzatie de tensiune sau chiar durere locala, sufocare ca si simptome proprii diverselor complicatii.

Gusa difuza de aparitie recenta, ferma la palpare, vascularizata (freamat la auscultatie) este caracteristica stadiului parenchimatos hiperplazic in timp ce consistenta moale sau renitenta, regulata sau boselata traduce stadiul coloid.

Palparea apreciaza dimensiunile, volumul si consistenta (ferm – elastica pana la dur – lemnoasa in unele cancere sau in tiroidita Riedel), caracterul difuz sau nodular, simetric sau nu, limitele, sensibilitatea ca si prezenta adenopatiei laterocercvicale si din nou, motilitatea cu deglutitia.

Cu ocazia miscarilor de deglutitie formatiunea ascensioneaza – patognomonic pentru apartenenta tiroidiana a acesteia – semnul Testut.

Tratament:

Componenta profilactica prin administrarea de iod pentru completarea necesarului zilnic la persoanele din regiuni endemice. Gusile induse medicamentos se remit la oprirea tratamentului.

Indicatiile tratamentului chirurgical sunt mai putin legate de aspectele de ordin estetic fiind stabilite prin evaluare clinica, ultrasonografie si mai ales pe rezultatele PBAS.

Simptomele de compresiune datorate volumului si pozitiei, hipertiroidismul asociat refractar unei terapii medicale, fenomenele dureroase recurente si mai ales cresterea de colum sunt indicatii pentru o exereza glandulara in general conservatoare uni sau bilaterala.

Chirurgia leziunilor benigne presupune in leziunile cert unilaterale lobectomia subtotala sau totala cu sau fara ridicarea istmului. Pentru gusile difuze si mai ales polinodulare care intereseaza ambii lobi tiroidectomia subtotala constituie procedeul de electie desi exista specialisti care recomanda si exerezele totale pentru a preveni eventuale recidive.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
FACTORII DE RISC ȘI EPIDEMIOLOGIA CANCERULUI COLORECTAL
Conjunctivitele alergice
ABORDARI ORGANIZATE DE REABILITARE A EDENTATIILOR FOLOSIND PROTETICA FIXA SI MOBILA
Anatomia ochiului- sectiune
MAMITA AFTOASA (MASTITIS APHTOSA)
Definirea componentelor structural- functionale, a parametrilor specifici si a compartimentelor functional- complementare
RELATIA TERAPEUTICA ASISTENT – PACIENT IN SPITALELE DE PSIHIATRIE
Salmoneloza
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu