Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
HORMONI

HORMONI


HORMONI

Generalitati

Sunt substante organice secretate in cantitati mici de glandele endocrine sau de alte tesuturi specializate, care patrund prin circuitul sanguin in tot organismul.

Au proprietatea de a stimula si coordona funtionarea unor organe sau tesuturi tinta, procese metabolice cat si activitatea intregului organism.

Cuvantul hormon provine din limba greaca (hormo= a excita, a stimula a activa, a pune in miscare). Modulatori ai metabolismului, produsi de secretie a glandelor endocrine (hormoni endocrinotropi) sau a unor celule diseminate in diferite tesuturi (hormoni tisulari, locali); patrund in sange si isi exercita selectiv actiunea la nivelul celulelor tinta (secretie endocrina), sau la nivelul tesutului in care s-au sintezat (secretie autocrina) sau la nivelul unui tesut vecin (secretie paracrina). A fost introdus in stiinta de E. H. Starling in anul 1905. Aveau si au proprietatea de a- si manifesta actiunea biostimulatoare departe de locul produceri. Fapt confirmat si de descoperirea secretinei- hormon tisular cu rol in stimularea secretiei pancreasului in anul 1902. Studii asupra hormonilor sau facut incepand cu anul 1840 , cand a fost descris hipertiroidismul de catre C.Parry si R.J.Graves. Observatii asupra funtionarii glandelor suprarenale a realizat T. Addison,care in 1855 a descris insuficienta corticosuprarenalei, cunoscuta sub numele de boala Addison.

Criterii de clasificare:

Dupa structura

- hormoni cu structura peptidica si proteica secretati de hipofiza

- hormoni streroizi si tiroidieni

Dupa mecanismul de reglare umorala

Hormoni antihipofizari - secretati de lobul anterior al hipofizei, asa cum sunt ACTH (corticotrofina), STH (somatotropina), TSH (tireotropina), gonadotrofinele.

Activitatea acestor hormoni este modulata de hormoni hipotalamici

Hormoni de crestere sin. somatotropina (STH), hormon proteic eliberat de glanda pituitara anterioara. Ele regleaza cresterea corpului uman. Deficienta acestui hormon duce la nanism, afectiune care, daca este detectata in faza incipienta, poate fi corectata prin administrarea acestui hormon

Hormoni foliculo-stimulanti sin. gonadotrofina A

Hormoni luteinizanti sin. Gonadotrofina B

Hormini luteotropi - secretati de lobul anterior al hipofizei. Favorizeaza secretia de progesteron, avand efect protector asupra mucoasei uterine, in timpul sarcinii, declanseaza lactatia dupa nastere. Este cunoscut si sub numele de luteotrofina, prolactina, LTH

Hormonii peptidici - sintetizati si secretati in diferite locuri ale corpului. Din aceasta categorie amintim: insulin, relaxina, glucagonul, hormonul de crestere, vasopresina, ACTH si endorfinele



Hormoni tiroidieni - secretati de tiroida: levotiroxina (tetraiodotiroina, T4), liotironina (triiodotironina, T3) si diiodotirozina si monoiodotirozina ca precursori. Iodocaptarea, sinteza si eliberarea hormonilor sunt stimulate de tirotrofina hipofizara (TSH), a carei secretie, la randul ei, este controlata de hormonul de eliberare atirotrofinei (TRH), produs de hipotalamus. Acesti hormone sunt esentiali in procesul de crestere, metabolismul energetic, marind metebolismul bazal cu efect calorigen.

Hormini vegetali de crestere cunoscuti sub numele de auxine. Sunt sinonimi cu fitohormonii. Auxinele sunt substante de tip hormonal din plante, care stimuleaza cresterea celulelor vegetale, intalnite si in urina umana. Se cunosc 2 forme: a si b.

Dupa glanda in care sunt eliberati: hormoni tiroidieni

Produse farmaceutice cu hormoni

1.Corticosteroizi:

a.cortizon acetat-fiole inj.

b.hidrocortizon acetat-fiole inj.

c. hidrocortizon hemisuccinat - filor inj.

d. prednison cpr. supercortizol - cpr. si fiole inj.

Din import

Diprophos - fiole inj.

Kenalog - susp.inj.

Triamcinolon

Hormoni androgeni: testosteron - fiole inj., testolent - fiole inj., metiltestosteron - cpr. Sublingual

Hormoni endrogeni:

Estradiol, estrolent, etinilestradiol

Sintofilin

Medicamente progestative: medroxiprogesteron cpr.; progesteron - fiole inj., progesterone retard - fiole inj., endometrial - cpr., orgametril-cpr.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.