Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
LIMONADE: DEFINITIE, PREPARARE, CONSERVARE, UTILIZARI

LIMONADE: DEFINITIE, PREPARARE, CONSERVARE, UTILIZARI


LIMONADE: DEFINITIE, PREPARARE, CONSERVARE, UTILIZARI

Limonadele (limonadae) sunt solutii apoase indulcite si acidulate , dotate cu proprietati racoritoare sau purgative.contin adesea bioxid de carbon(limonade gazoase).

Limonadele cu acizi se prepara prin amestecarea sau dizolvarea in apa a componentelor.

Dintre acizii minerali se folosesc acidul fosforic, clorhidric, sulfuric si dintre cei organici acidul lactic, citric, tartric, in cantitati cuprinse intre 2-10 g la 1000 ml.

Unele limonade pot contine saruri:tartratul de sodiu,bitartratul de potasiu, citrat de sodiu, citrat de magneziu. Sarea respectiva se dizolva in apa si solutia se amesteca cu siropul. Sarea se mai poate obtine in momentul prepararii prin neutralizarea acidului cu bicarbonat de sodiu sau de potasiu.

Asemenea solutii pot sa mai contina proportii mai mici sau mai mari de bioxid de carbon, dependent de modul de preparare. Cand la solutia alcalina se adauga in mici portiuni acidul, agitand usor, se obtine solutia care contine numai o mica cantitate de bioxib de carbon. Bioxudul de carbon rezultat din reactie ramane in solutie , in sticla , sub presiune, producand limonade gazoase. Calculele arata ca presiuneadin sticla poate ajunge pana la 3 atmosfere. Ca urmare, este nevoie sa se foloseasca sticle reziztente la presiune, cu peretele gros, iar dopul sa se lege. La administrare se destupa sticla cu grija, deoarece lichidul spumeaza abundent.

Pentru a folosi intreaga cantitate de bioxid de carbon rezultat din reactie, o limonada ce se obtine prin neutralizare, poate fi preparata in doua flacoane.

Proportia de sirop care se adauga limonadelor, dupa obtinerea solutiei componentelor, este cuprinsa intre 80-100-150 g la litru, chiar si mai mult, dupa gust.

Limonadele se altereaza usor, avand o conservare limitata. Se recomanda sa se prepare la nevoie. Zaharul aflat in proportii relativ mici este invertit, apoiu fermenteaza. In limonade pot sa se dezvolte microorganisme si atunci apar in ele depozite floconoase(penicillum, aspergillus).

Limonadele se intrebuinteaza ca bauturi racoritoare, unele au efect terapeutic dependent de componenete(cele mai multe fiind laxative), sau servesc ca vehicul la prepararea altor forme medicamentoase. Se beau reci.Exemple de limonade:

Solutie efervescenta (solutio efervescens)

Solutia I

Natrium bicarbonicum  4 g

Sirupus simplex  15 g

Aqua destillata q. d.ad  100 g

Solutia II

Acidum citricum 3 g

Sirupus citricum  15 g

Aqua destillata q.d. ad  100 g

Contine 95-105 % hidrogen carbonat de sodiu (solutia I)si 95-105 % acid citric (soluria II)fata de cantitatile prescrise.

CO2 se dizolva intr-o sticla in apa si se adauga siropul simplu. In alta sticla se dizolva acidul citric in apa si se adauga siropul de lamaie. Daca este nevoie se filtreaza.

Solutii limpezi care prin amestecare produc efervescenta. SolutiaI are gust dulce-sarat, iar solutia II are gust dulce- acru si miros de lamaie.

Se prepara la nevoie, componentele constituind un mediu prielnic pentru dezvoltarea microorganismelor.

Se foloseste ca antivomitiv.

Farmacopeele mai vechi denumeau solutia efervescenta limonada gazoasa sau potiunea Rivière

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.