Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Mastoza fibrochistica - etiopatogenie, anatomie patologica, diagnostic clinic si paraclinic, tratament

Mastoza fibrochistica - etiopatogenie, anatomie patologica, diagnostic clinic si paraclinic, tratament
Mastoza fibrochistica - etiopatogenie, anatomie patologica, diagnostic clinic si paraclinic, tratament

Descrisa in 1883 de catre Reclus, mastopatia fibrochistica se caracterizeaza prin prezenta intr-unul sau ambii sani a unor formatiuni chistice cu posibilitatea de aparitie in oricare etapa a vietii genitale feminine si este consecinta unei disfunctii hormonale.

Etiopatogenie - afectiunea este rezultatul unei disfunctii endocrine ovariene. Aceasta ipoteza a fost verificata si experimental injectand la soareci produse foliculare cat si clinic constatand ca boala apare mai frecvent la femei hiperfoliculinice debutand si avand particularitati in raport cu diferitele etape fiziologice genitale. Astfel in decadele 3-4 de viata predomina forma hiperplazica a bolii iar din decada 6 forma atrofica iar in perioada intermediara exista o asociere a celor doua tipuri.

Morfopatologie

Macroscopic chistele de regula multiple si de dimensiuni diferite prezinta un perete propriu si sunt delimitate intre ele de o structura sclerofibrinoasa. Chistele contin un licgid galben-verzui sau brun vascos care este colostru.

Microscopic se descriu 3 caracteristici:

Forma preponderent epiteliala - cu hiperplazia elementelor glandulare, distensia chistica a unor glande si vegetatii intracanaliculare provenite din epiteliul canalelor excretorii (noduli de adenoza)

Forma preponderent chistica - cu atrofii ale acinilor sau lobilor glandulari compresati de tesutul scleros sau, dimpotriva, cu hiperplazii epiteliale ce pot determina formarea unor adenoame papilare si tubulo-papilare

Forma predominant fibro-scleroasa - cu hiperplazie conjunctiva periacinara si pericanaliculara de unde si denumirea de boala fibrochisticaAceste modificari sunt asemnanatoare cu cele intalnite in cadrul tumorilor benigne ale sanului, boala putand fi considerata ca o etap a intermediara intre boala chistica si tumorile benigne

Clinica - se caracterizeaza prin aparitia unor dureri la nivelul sanilor (pseudo-mastodinie) exacerbate de menstre, a unor scurgeri spontane sau provocate sclero-lactescente si prin prezenta uneia sau mai multor formatiuni tumorale intr-unul sau ambii sani, cu caractere schimbatoare (ca dimensiuni si consistenta) descoperite intamplator.

Obiectiv se percep la palpare una sau mai multe tumorete rotunde bine delimitate, mobile, fluctuente sau in tensiune caz in care sunt dureroase spontan si la palpare, uneori lasand impresia unui "saculet cu nuci"

Examinari paraclinice - examenele mamografic si ecografic sunt de regula suficiente pentru orientarea diagnosticului relevand una sau multiple imagini rotunde, transparente sau opace cu sau fara calcificari. Punctia aspirativa cu ac fin pentru examen citologic pune in evidenta celularitate cu caracter benign. Este insa posibila coexistenta uneori a unor carcinoame neinvazive limitate a caror decelare poate scapa chiar punctiilor repetate si efectuate in diverse directii astfel incat se considera ca prelevarea intregului sector ar fi metoda cea mai sigura de diagnostic.

Evolutia - este ondulanta, ciclica putand fi exacerbata de pusee hormonale de tip hiperfoliculinic si franata de menopauza fiziologica sau terapeutica.

Tratament - este obligatoriu, in primul rand pentru precizarea certa a diagnosticului si in al doilea rand pentru ca boala este prezumtiv o stare precanceroasa. Inainte de orice tratament se impune verificarea histopatologica a diagnosticului.

Tratamentul este stabilit in colaborare cu edocrinologul.

De regula se incepe cu tratamentul chirurgical - sectorectomie proportionala cu intinderea placardului de mastoza si cu verificare histopatologica. Afectarea concomitenta a ambilor sani implica sectorectomii simultane bilaterale iar in formele extinse sau cu afectari multiple in acelasi san se poate efectua chiar mastectomia simpla subcutanata cu pastrarea ariei areolo-mamelonare si reconstructia de san in aceeasi operatie.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

MASAJUL SOMATIC
Tuberculoza pulmonara - tratament cu plante medicinale
PREVALENTA COMPLICATIILOR MICROVASCULARE LA PACIENTII CU DIABET ZAHARAT TIP 1 CU VECHIME A BOLII DE PESTE 25 ANI
MENIU RECOMANDAT IN LITIAZA URICA, HIPERURICEMII SI GUTA
PREZENTAREA TEORETICA A BOLII - LITIAZA BILIARA
SUPOZITOARE
VARIANTE ANATOMICE ALE VASELOR RENALE
CHISTUL OSOS ANEVRISMALTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu