Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
SUPOZITOARE

SUPOZITOARE
SUPOZITOARE

Rp 32  Metronidazoli 0,25 g

Retinoli acetatis 30000 UI

Nystatini 0,1 g

Chloramphenicoli 0,25 g

SulphathiazoliSacchari lactis aa 0,25 g

Olei cacao 1,25 g

M.f. globuli

Ass. Nr. VI

D.S.extern 1 seara

Formulare: Preparatul este magistral si este formulat sub forma de supozitoare vaginale, destinate uzului extern, pe cale vaginala. Substantele active sunt reprezentate de metronidazol, nistatin, cloramfenicol, sulfatiazol, solutia uleioasa de acetat de retinol are rol plasticizant dar prezinta si actiune terapeutica proprie, lactoza are rol de conspergant si prezinta si actiune terapeutica proprie iar untul de cacao este baza de supozitor. Deoarece substantele active sunt insolubile in baza de unguent acestea se vor suspenda rezultand supozitoare suspensie.

Metronidazolul este o pulbere cristalina, alba sau slab galbuie, fara miros, cu gust amar. Este foarte putin solubil in alcool, greu solubil in apa, cloroform si eter. Se conserva ferit de lumina. Este insolubil in baza de unguent, se suspenda.

Solutia uleioasa de acetat de vitamina A este un lichid uleios sau amestec de lichid uleios si cristale, de culoare galbena pana la galben-portocalie, cu miros caracteristic (dar nu ranced) si gust caracteristic. In cazul amestecului de lichid uleios si cristale, pentru dizolvarea cristalelor si omogenizare recipientul inchis se incalzeste pe baia de apa la aproximativ 600C si se agita. Este solubila in alcool absolut, practic insolubila in apa, miscibila cu cloroform, eter si uleiuri grase. Se conserva la Separanda. Contine 30.000 UI/ml. Are rol de plasticizant, duce la obtinerea unei mase plastice usor de modelat.

Nistatina este un amestec de poliene antifungice obtinute din anumite tulpini de Streptomyces noursei. Activitatea microbiologica este de cel putin 4400 UI nistatina/mg raportata la substanta uscata. Se prezinta sub forma de pulbere galbena pana la galben cafenie, cu miros slab de cereale, higroscopica. Este greu solubila in metanol, foarte greu solubila in alcool si apa. Se conserva in recipiente inchise etans, ferit de lumina, la cel mult 150C. Este insolubila in baza hidrofile si lipofile, se suspenda.

Cloramfenicolul (levomicetina) este o pulbere cristalina alba sau alb-galbuie, fara miros, cu gust amar. Este usor solubil in acetat de etil, acetona, alcool, foarte putin solubil in apa, greu solubil in eter. Activitatea microbiologica este de cel putin 900 µg cloramfenicol/mg. Este insolubil in baza de supozitor, se suspenda.

Sulfatiazolul este o substanta insolubila in baza de supozitor, se suspenda.

Lactoza este o pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust slab dulce. Este usor solubila in apa, practic insolubila in alcool, cloroform. Are rol de agent conspergant, impiedica lipirea supozitoarelor intre ele, influenteaza pozitiv pH-ul vaginal. Nu se admite folosirea talcului drept conspergant pentru ca este iritant pentru mucoase.

Untul de cacao este grasimea obtinuta din semintele de Theobroma cacao (Sterculiaceae). Este o masa solida, galbuie, cu miros de cacao si gust aromat. Este usor solubil in benzen, cloroform, eter, putin solubil in alcool, practic insolubil in apa. Se conserva in recipiente bine inchise, ferit de lumina, la loc racoros. Este un amestec de trigliceride mixte ale acizilor stearic, palmitic, oleic si alti acizi si nu are proprietati emulsive. Cedarea substantelor active din untul de cacao se face prin topirea lui. Pt=30-350C. Are conservabilitate redusa, datorita trigliceridelor rancezeste, se pastreaza in bloc. Este baza de supozitor fiind un excipient lipofil.

Aceasta formula este un exemplu de PRESCRIPTIO MULTIPLICATA- cantitatile sunt prescrise pentru un singur ovul. Pentru a afla cantitatile care trebuie luate in lucru se multiplica valorile date in formula cu numarul de ovule care trebuie preparat.

Se prepara pe cale aseptica datorita prezentei antibioticelor.

Operatiile farmaceutice care se succed la preparare sunt: cantarire, pulverizare, amestecare, omogenizare,modelare, conditionare. Cantarirea se face la balanta electronica. Pulverizarea se face in mojar prin triturare cu ajutorul pistilului. Operatiile de amestecare si omogenizare se efectueaza in mojar pentru omogenizarea tuturor componentelor supozitorului. Modelarea se face manual pentru obtinerea supozitoarelor de marimea si forma dorita. Conditionarea se face in recipiente bine inchise, la cel mult 250C.

Preparare: se prepara prin modelare manuala. Se pulverizeaza la mojar metronidazolul, nistatinul, cloramfenicolul si sulfatiazolul. Se amesteca cu untul de caco maruntit in prealabil prin razuire pe ochiurile mici ale razatoarei. Dupa obtinerea unui amestec omogen prin triturare usoara se trece la malaxare pana la obtinerea unei mase plastice usor de modelat, adaugand solutia uleioasa de vitamina A pentru usurarea malaxarii. Masa plastica se ruleaza sub forma de magdaleon care se divide in sase fragmente fiecaruia i se da apoi prin modelare manuala forma dorita (ovala sau sferica). Se consperga cu lactoza.

Evaluare farmacotehnica: Conform FR X controlul calitatii supozitoarelor consta in:

Descriere: supozitoare ovale sau sferice, cu aspect omogen, culoare alb-galbuie. Trebuie sa isi pastreze forma si consistenta la temperatura camerei. In sectiune longitudinala, examinate cu lupa (4,5X) nu trebuie sa prezinte aglomerari de particule, cristale sau bule de aer.

Comportament la topire sau dizolvare: Intr-un flacon conic de 100 ml care contine 50 ml apa mentinuta la temperatura de 37±20C se introduce un supozitor. Flaconul de agita prin usoara rotire o data la 5 minute. Supozitorul trebuie sa se topeasca in 30 minute. Pot ramane in flacon particule de substante active si substante auxiliare nedizolvate.

Uniformitatea masei: Se cantaresc 30 supozitoare si se calculeaza masa medie. Aceleasi supozitoare se cantaresc individual. Fata de masa medie calculata, masa individuala poate sa prezinte anumite abateri prevazute in tabelul din FR X.

Dozare: se efectueaza conform prevederilor din monografiile de substante active.Conservare: ferit de lumin, umiditate, la loc racoros.

II. Profil farmacocinetic, farmacodinamic si farmacitoxicologic

Nistatina este un antibiotic extras din culturile de Streptomices noursei. Are structura de macrolida polienica.

Fcin: Absorbtie locala neglijabila:

Fdin: Are actiune fungicida sau fungistatica in functie de concentratie.

Spectru antimicotic (ingust) cuprinde fungi implicati in micoze superficiale (levuri si fungi imperfecti): Candida albicans, Cryptococus neoformans, Histoplasma capsulatum, Epidermophyton, Tricophyton.

Rezistenta: nu a fost descrisa rezistena fungilor la nistatina.

Ftox: Administrata topic este foarte bine tolerata.

Fter: se indica in candidoze cutaneo-mucoase (buco-faringiene, vulvo-vaginale, dihestive, tricofitie, pitiriazis).

Fgraf: In candidoze vaginale 100000 u.i. o data/zi (comprimate vaginale). In candidoze cutaneo-mucoase 100000 u.i./g (unguente sau suspensii).

Metronidazolul este un antibiotic izolat dintr-o specie de Streptomicete.

Fcin: Absorbtie locala neglijabila pe mucoasa rectala

Fdin:

Ftox: eruptii cutanate grave

Cloramfenicol este un antibiotic cu spectru larg de actiune. Este un antibiotic natural produs de Streptomyces venezuelae.

Fcin: Absorbtie locala neglijabila:

Fdin:

Ftox:iritatii, prurit

Se administreaza local,unguente 1-2%

Sulfatiazolul este o sulfamida antibacteriana de durata scurta.

Fcin: Absorbtie locala neglijabila:.

Fdin:

Ftox: reactii adverse alergice

Fter : local in infectii cu germeni sensibili.

Lactoza are actiune acidifianta, antiseptica.

Vitamina A are actiune trofica a mucoasei.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

DEFINIREA RELATIILOR DOZA-RASPUNS
Bolile sclerei
Pulpita - tratament sanatos
Listerioza
MENIURI RECOMANDATE IN TIPUL I DE DISLIPIDEMIE
APA IN ORGANISM
Modificarile metabolismului lipidic
MENIURI RECOMANDATE IN TIPUL V DE DISLIPIDEMIETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu