Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Listerioza

Listerioza


Listerioza

Denumita la animale si boala de siloz, este o boala infectioasa care afecteaza mamiferele, pasarile, pestii si omul, raspandita in toata lumea.

Agentul cauzal :

Listerioza este produsa de L.monocytogenes, o bacterie polimorfa, predominat bacilara, cu dimensiuni de 0,5 / 0,5-2 μm, dar poate avea si forma cocobacilara sau cocoida. Este o bacterie necapsulata, nesporulata si ciliata.

Sunt facultativ aerob-anaerob, germenul multiplicandu-se in bulion si agar. Boala mai poate fi produsa si de L.ivanovii. Traieste ca saprofit in sol, apa si furaje sau ca epifit in organisme. Este sensibila la temperaturi de peste 650 C, precum si la antiseptice uzuale si antibiotice curente. Ca antigenitate, au fost identificate 20 de serotipuri ale bacteriei L.monocytogenes. In culturi, la temperatura camerei, germenii de L.monocytogenes prezinta o mobilitate deosebita.

Raspandire si incidenta :

Numarul de animale receptive este foarte larg, asa cum am mai spus, incluzand pesti, pasari, porci, cai, rumegatoare, iepuri si altele.

Boala este raspandita pe tot globul pamantesc si face in ultimul timp tot mai multe victime in randul populatiei umane.

Caile de transmitere a bolii :

Listerioza poate fi transmisa pe cale respiratorie sau pe cale digestiva prin ingerarea de alimente purtatoare de germeni, in special a laptelui nepasteurizat, branzei provenite de la animale bolnave, care contin o cantitate mare de listerie sau vegetalelor infectate. In literatura de specialitate sunt citate si caile de transmitere a bolii prin leziuni de la nivelul mainilor in contact cu solul, alimentele sau alte materiale infectate, pe cale transplacentara sau prin intermediul ectoparazitilor.

Manifestari clinice la animale :

Perioada de incubatie este variabila, de la cateva zile la cateva saptamani. La toate speciile de animale, listerioza evolueaza cu manifestari nervoase, si mai rar ca infectie abortigena. Manifestarile nervoase sunt reprezentate de paralizie faringiana si paralizii-pareze generalizate.



La bovine, boala evolueaza si sub forma de avorturi in a doua jumatate a gestatiei, urmate de metrite.

Manifestari clinice la om :

La om, boala evolueaza cu febra, dureri de cap, ameteli, voma, endocardita, coriza, conjunctivita, la femei aparand metrita, urmata de avort, septicemie. Boala se termina letal, in peste 20 % din cazuri.

Diagnosticul :

La animale, caracterul sezonier, difuzarea lenta, evolutia acuta si manifestarile nervoase, precum si prezenta catarului oculo-nazal pot orienta diagnosticul catre leptospiroza.

Diagnosticul diferential trebuie facut fata de : Pentru formele abortigene, diferentierea se face fata de avortul cu Chlamydia cu Campylobacter si Salmonella prin examene de laborator. Pentru confirmare, se executa insamantari din creier, obligatoriu din bulb, pe bulion si geloza.

Tratamentul :

Tratamentul la animale, se face cu antibiotice dupa efectuarea unei antibiograme. Eficacitatea tratamentului depinde de aplicarea lui foarte precoce, inainte de aparitia leziunilor cerebrale ireversibile.

Rezultate foarte bune a dat ampicilina atat la om, cat si la animale.

Profilaxie :

Profilaxia nespecifica se refera la supravegherea alimentatiei la animale si evitarea exceselor de furaje insilozate. La om, se recomanda evitarea consumului de lapte nepasteurizat sau a branzei provenita din efectivele suspecte de boala.

Profilaxia specifica nu a fost inca pusa la punct, desi in tara noastra au fost efectuate incercari in jurul anilor '80.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.