Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
EVALUAREA RISCULUI DE DIABET INTR-UN GRUP POPULATIONAL DIN ROMANIA

EVALUAREA RISCULUI DE DIABET INTR-UN GRUP POPULATIONAL DIN ROMANIA


EVALUAREA RISCULUI DE DIABET  INTR-UN GRUP POPULATIONAL DIN ROMANIA

Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj-Napoca

Introducere Incidenta diabetului zaharat tip 2 este in crestere in intreaga lume, DZ fiind considerat ca boala endemica; din pacate, complicatiile cronice ale DZ au consecinte devastatoare privind calitatea vietii, speranta de viata a pacientilor, presupunand mari costuri atat pentru individ cat si pentru societate.

Material si metoda: Au fost inclusi 368 subiecti neselectati, fara diabet zaharat din 6 orase mari din Romania (Brasov, Buzau, Piatra Neamt, Arad, Sibiu, Tg. Mures) . Acestora li s-a aplicat un chestionar pentru evaluarea riscului de a dezvolta diabet zaharat in urmatorii 10 ani. Chestionarul a inclus date generale (varsta, sex, mediu date antropometrice (circumferinta abdominala, greutate, inaltime, IMC) precum si date referitoare la nivelul de activitate fizica, obiceiuri alimentare, prezenta hipertensiunii arteriale, a disglicemiei si a agregarii familiale a diabetului zaharat. La finalul testului s-a calculat un scor de risc conform unui sistem de punctaj standardizat in cadrul studiului FINDRISK, in functie de care participantii au fost incardati in mai multe categorii de risc (scazut, usor crescut, moderat crescut, crescut si foarte crescut).

Rezultate: Din cei 368 subiecti, 80,2% au fost femei si 19,8%barbati, 85,9 % au provenit din mediul urban si 14,1% din mediul rural. Din punct de vedere antropometric s-au obtinut urmatoarele rezultate: 40,2% au avut circumferinta abdominala (CA)<80cm la femei si <94cm la barbati, 17,7% au avut CA intre 80-88cm la femei si intre 90-94 cm la barbati si 42,1 %au avut CA>88cm la femei si >102cm la barbati. Din punctul de vedere al indicelui de masa corporala (IMC), 47,83% din subiecti au fost normoponderali, 34,51% au fost supraponderali si 17,66% au fost obezi, pe sexe, repartitia fiind in procente relativ apropiate (normoponderali sex F- 48,5%, sex M-45,2%; supraponderali- sex F-32,88% si sex M-41,1%; obezi-sex F-18,64% si sex M-13,7%). Dupa repartitia pe categorii de scor, s-au evidentiat urmatoarle rezultate: scor de risc <7 (risc scazut 1 subiect din 100 va dezvolta diabet in urmatorii 10 ani) -50,54%, respectiv 186 subiecti; scor 7-11(usor crescut, 1din 25): 27,71%-102 subiecti; scor 12-14(moderat crescut, 1 din 6): 14,67%-54 persoane; scor 15-20(risc crescut, 1 din 3): 6,25%-23persoane; scor >20(risc foarte crescut, 1 din 2): 0,81%-3 subiecti. Aproximativ 25% din subiecti au un stil de viata nesanatos (sunt sedentari, nu consuma zilnic fructe si legume proaspete) si au hipertensiune arteriala si/sau urmeaza tratament medicamentos pentru aceasta. Aproximativ 75% din participantii la studiu nu prezinta istoric familial de diabet zaharat, un sfert avand rude cu diabet zaharat iar 15% au rude de gradul I cu diabet. Aproximativ 15% din participanti prezinta valori ale glicemiei bazale peste 110mg/dl. La studiu au participat persoane din mai multe grupe de varsta, jumatate fiind inclusi in categoria de varsta sub 45 de ani.Discutii si concluzii: Jumatate - 50,54% din lotul studiat a prezentat un risc scazut de aparitie a diabetului zaharat in urmatorii 10 ani, 43,2% au prezentat un risc intermediar, in timp ce doar 7,06% au fost identificati la risc crescut de a prezenta diabet zaharat tip 2 in urmatorii 10 ani. Lotul studiat a fost format preponderent din persoane tinere, active, sub 55 ani, din care in medie jumatate normoponderali si jumatate supraponderali si obezi cu predominanta neta a sexului feminin.

Chestionarul aplicat poate fi utilizat ca instrument de identificare a persoanelor cu risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2( mai ales pentru rudele pacientilor cu diabet zaharat), facand posibila initierea precoce a OSV pentru a preveni/intarzia aparitia bolii.

Datele obtinute sunt asemanatoare cu cele rezultate din analizele obligatorii cerute de  Ministerului Sanatatii.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.