Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Retinopatia prematuritații

Retinopatia prematuritații


Retinopatia prematuritații

Etiopatogenie

Retinopatia prematuritații (ROP) este o boala foarte grava, care, in absența tratamentului adecvat, poate conduce la orbire. ROP afecteaza doar nou-nascuții prematur, care au primit oxigen in perioada neonatala. Vascularizația retiniana normala nu este dezvoltata complet, pana la naștere. Se crede ca la prematur, vascularizarea normala a retinei inceteaza (datorita, probabil, oxigenului din aerul inspirat), dupa care, fie continua normal, fie anormal. In aceasta din urma eventualitate, se dezvolta ROP: se formeaza neovase care sangereaza și tracționeaza retina, conducand la dezlipire de retina totala, cu orbire.

Tablou clinic

ROP activa parcurge 5 stadii, cu modificari situate la limita dintre zona vascularizata și cea ramasa nevascularizata, a retinei.

ScreeningIn țara noastra, screeningul pentru depistarea ROP cuprinde toți prematurii cu varsta gestaționala mai mica sau egala cu 34 saptamani, greutatea la naștere mai mica sau egala cu 1500 grame. El incepe la 4 - 6 saptamani dupa naștere, ritmul examinarilor fiind dictat de situația locala oculara. Screeningul se oprește atunci cand vascularizația retinei s-a dezvoltat complet.

Tratament

Tratamentul ROP se indica doar in stadiul al 3-lea de boala (threshold). El are drept obiectiv, distrugerea retinei ramase nevascularizate, fie prin fotocoagulare laser indirecta, fie prin crioterapie. Depistarea cazurilor de ROP in acest stadiu este foarte importanta, deoarece stadiile 4 și 5 pot fi soluționate doar chirurgical, cu șanse minime de reușita.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.