Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
GANGRENA GLANDEI MAMARE (GANGRENA UBERIS)

GANGRENA GLANDEI MAMARE (GANGRENA UBERIS)


GANGRENA GLANDEI MAMARE (GANGRENA UBERIS)

Este infectia glandei mamare cu germeni din genul Perfringens, in asociatie cu streptococi, stafilococi si piogenes.

Derivaux J. descrie mamita gangrenoasa produsa de Stafilococcus asociat uneori cu alti germeni. Boala poate apare pe cale galactogena, hematogena sau in urma unor plagi prin intepare. Evolutia bolii este foarte rapida si cu modificari importante ale secretiei lactate.

Simptomele clinice. Pe pielea glandei mamare apar ulcere, tesuturi necrozate, urat mirositoare. Sfertul afectat se mareste mult in volum, secretia lactata inceteaza complet, iar in locul ei apare un exudat de culoare rosiatica sau murdar cenusie, cu bule gazoase, dandu-i un caracter spumos. La palpatie se simte crepitatia gazoasa, fara temperatura locala ridicata, sensibilitatea dureroasa este prezenta. Ganglionii limfatici retromamari sunt mariti in volum si durerosi. In cazuri mai grave, sfertul bolnav este de culoare rosie deschis, cu pete de culoare albastra. Venele sunt injectate si pe pielea nepigmentata a glandei mamare, se observa o zona de demarcatie circulara, de culoare rosie, cu nuante albastre - violet. Mamelonul devine de culoare inchisa albastru - negru. Semnele generale de boala sunt caracteristice septicemiei (temperatura ridicata, diaree profuza, tulburari cardio - vasculare).Diagnosticul se precizeaza pe baza simptomelor clinice locale (crepitatia sfertului bolnav, secretia lactata ihoroasa) si a fenomenelor de septicemie.

Prognosticul este grav, deoarece sfertul mamar afectat ramane compromis.

Tratamentul profilactic consta in evitarea plagilor prin intepare, profunde, ale glandei mamare si izolarea animalelor infectate cu germenii gangrenei.

Tratamentul curativ se bazeaza exclusiv pe folosirea de antibiotice cu spectru larg de actiune, sulfamido-terapia generala si seroterapia c user anti-gangrenos polivalent. Daca este cazul, sfertul mamar necrozat se extirpa chirurgical.

Crowley J.P. si Scanaill I.O. recomanda ligaturarea venei mamare, cu scopul a opridifuzarea toxinelor si a imbunatati circulatia arteriala.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.