Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
TERAPIA CU PREPARATE PE BAZA DE FOSFOR

TERAPIA CU PREPARATE PE BAZA DE FOSFOR


Terapia cu preparate pe baza de fosfor

Fosforul se gaseste la nivelul scheletului sub forma de saruri minerale (fosfat tricalcic). Ionul fosforic din sange are un titru foarte mic. Impreuna cu calciul, fosforul are un rol important in procesul de osteogeneza. Excesul de fosfor in sange impiedica absorbtia calciului. Vitamina D intervine in restabilirea echilibrului P/Ca.

Acidul fosforic se prezinta sub forma de solutie 10 - 50%. Este folosit ca activator al osificarii, ca digestiv si ca acidifiant al urinei, 5 - 15 g la animalele mari si 0,5 - 2 g la animalele mici, administrat per os.

Fosfotonicul se prezinta sub forma de solutie apoasa 2% ce contine acid 2 para-dimetil amino fenilfosfinigenic, in fiole de 20 ml. Actioneaza ca stimulent al metabolismului, al hematopoiezei si al proceselor de osificatie. Se recomanda in tratamentul fracturilor si osteopatiilor, la tineretul in crestere, in paraliziile ante- si postpartum, in tetanii, stari de epuizare. Se administreaza pe cale subcutanata in doze de 30 - 75 ml la animalele mari, 15 - 30 ml la animalele mijlocii si 5 - 15 ml la animalele mici. Aceste doze se repeta de 3 - 5 ori la intervale de 2 -4 zile.Glicerofosfatul de calciu este un amestec de saruri de calciu ale acizilor alfa si beta- monoglicerofosforici diferit hidratate.

Hexafosfatul (Fitina) este un amestec de saruri de calciu si magneziu ale acizilor inozitofosforici. Contine 18% fosfor. Se poate folosi la animalele mici administrat per os in doza de 0,1 - 0,5 g.

Lecitina este un fosfatid component al diferitelor tesuturi animale dar si al celor vegetale, care contine 3,5% fosfor. Se prezinta ca o masa ceroasa de culoare galben-bruna, solubila in alcool, eter si uleiuri grase. Exista sub diverse forme comerciale farmaceutice si se recomanda ca sursa de energie in caz de surmenaj, convalescenta, in doza de 0,1 - 0,5 g la animalele mici.

Ascolecitinul se prezinta sub forma de pulbere ce contine lecitina vegetala si acid ascorbic. Este o sursa de energie, intervenind in metabolism prin aport de fosfolipide si vitamina C. Se utilizeaza in stari de surmenaj, in efort prelungit, astenie.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.