Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Metabolismul si reflexologia

Metabolismul si reflexologia
Metabolismul

Este important sa fim atenti ce  mancam, dar tot atat de important este sa stim a cata parte din cele mancate sunt asimilate de catre organele noastre digestive. Pentru acest lucru, fiecare punct din tractul nostru digestiv long de 9- 10 metri, incepand cu gura, esfagul, stomacul, duodenul, intestinul subtire si colonul, si pana la punctul de iesire, isi are importanta lui.

1.Dintii

Bine mestecat e ca si pe jumatate digerat. Procesul mestecarii este o tritrurare mecanica a alimentelor. Saliva esre secretata de glandele salivare, intr-o cantitate de pana la 1,4 litri, daca ea functioneaza normal, numai printr-o masticare se poate obtine o buna functionalte a acestor glande. Prin antrenarea muschilor masticatori se poate obtine o intarire a lor, si atunci barbia nu va atarna in jos in timpul somnului ceea ce va face sa incetam a mai sforai.
Zona reflexogena

Zona reflexogena a maxilarului superior se afla pe prima falanga a degetului mare al piciorului aproximativ 5 centimetri inaintea jumatatii pana la jumatatea acestuia. Zona reflexogena a maxilarului inferior se afla de la jumatatea primei falange pana aproximativ 5 mm spre a doua falanga. Trebuie tinut cont ca toate zonele reflexe ale capului sunt inversate adica jumatatea dreapta a maxilarului se afla pe degetul mare al piciorului stang iar jumatate stanga pe piciorul drept.

Stari patologice

Dureri de dinti, inflamatii ale maxilarelor, dificultati in purtarea protezelor, sinuzite, paradontoze.

La dureri de dinti: se maseaza zona corespunzatoare, prin acest lucru se obtine o irigare mai buna a dintelui cu sange si durerea scade. Acest masaj nu va scuteste de a merge la dentist in special daca dintele este cariat.

Dificultati la purtarea protezei

Exemplu: Doamna W. venise la mine in cumplita disperare, in ultimii sase ani slabise 30 de kilograme, ar fi trebuit sa se ingrase dar nu stie cum s-o faca. Acasa are sase proteze in sertare dar nu poate purta nici una mai mult de 30 de minute, caci nu rezista din cauza durerilor, nici vorba sa poata manca cu ele. Apasarea zonei reflexogene ii provoaca mari dureri. O sfatui sa-l puna pe sotul ei sa-I maseze aceasta zona zilnic 10 minute, la fiecare picior si sa revina peste 10 zile. Dupa aceste 10 zile am revazut-o pe Doamna W. totalmente schimbata. Fata ii radia, s-a si ingrasat ceva si imi spunea: “Retrag tot ce am spus despre incapacitatea dentistilor, inchipuiti-va, acum pot purta fiecare din cele 6 proteze, fara nici o durere.

Sinuzitele maxilare cer adesea un tratament indelungat ca si sinuzitele frontale si sunt foarte dureroase. Oricine a facut spalaturi sinuzale nu-si aminteste cu drag. Masati zona reflexogena va veti mira ca in scurt timp o sa va simtiti mult mai bine.

Paradentoza: Dupa incorporare Domnul T. a inceput sa sufere de paradentoza. Cauza probabila era lipsa de vitamine, avand in vedere ca Domnul T. manca numai de la cazan, unde zarzavaturile si salata au fost tinute ore intregi in apa. Durerile gingivale erau cateodata insuportabile si din cauza lor Domnul T. era impiedicat timp de 3 saptamani sa-si indeplineasca serviciul normal. Dupa eliberare starea lui s-a ameliorat intr-un fel. Totusi nu a putut impiedica, ca la 32 de ani unii dintii sa inceapa sa se miste, cu toate ca s-au facut masaje gingivale, precum si badijonari cu diferite medicamente. Dupa ce Domnului T. i-au fost aduse la cunostinta principiile reflexologiei, el a inceput sa faca masajul zonelor reflexogene ale maxilarelor, superior si inferior. Tipul afectat in acest scop, 5 minute pe zi pentru fiecare picior. Prin aceasta s-a obtinut o irigare mai buna a gingiilor. Lipsa substantelor regeneratoare a fost inlaturata prin schimbarea felului de alimentatie si prin punere la punct a zonelor reflexogene ale stomacului, duodenului si a ficatului. Rezultatul nu a intarziat sa se arate. Dupa o luna de zile s-a putut inregistra o ameliorare neta, iar dupa un an si jumatate au disparut si ultimele urme de paradentoza.

2.Esofagul Alimentele triturate si insalivate ajung din gura in esofag, un tub musculos de o lungime de 25 cm., iar pe urma in stomac.

3.Stomacul: Alimentele nu se digera in stomac cum se credea deseori in mod eronat, ci ele sunt pregatite numai pentru a fi digerate, intrucat ele sunt amestecate cu sucul gastric de reactie foarte acida. Bolul alimentar astfel transformat este impins prin pilor in duoden.

Zona reflexogena : se afla imediat indaratul promotoriului corespunzator articulatiei metatarso-falangiene a degetului mare al piciorului, ea este aproximativ de marimea buricului (policelui). Zona se gaseste la ambele picioare, o parte a stomacului la piciorul drept, si cealalta parte la picorul stang.

Stari patologice

Vomismente

Balonari, senzatie de plenitudine, tulburari de inima, ulcer gastric

Cei mai multi oameni nu au tulburari gastrice. Stomacul lor inghite tot ce i se trimite, a incetat sa mai protesteze contra exigentelor abuzive ce i se cer. Altfel este la sugar, unde reflexul de voma functioneaza excelent; tot ce stomacul nu doreste se trimite inapoi. Faptul ca stomacul nu mai da semne de reactie la o alimentatie gresita nu inseamna ca el poate prelua toate substantele pe care le primeste. Ele raman pe loc si acuzeaza senzatie de plenitudine, eventual de oboseala si balonare, care poate nici nu sunt sesizate ca atare. Balonarea exercita prin diafragma presiune asupra varfului cordului, provocand tulburari cardiace, de multe ori noaptea in pat. Experientele noastre arata ca 90% ale tulburarilor cardiace pot fi vindecate prin schimbarea felului de alimentatie.

Cazuistica

Domnul P. s-a trezit noaptea cu dureri la inima. L-a coplesit frica. Ce s-a intamplat? Sa fie oare bolnav de inima? La reaparatia acestui simptom s-a dus la medic. Electrocardiograma a aratat un cord normal si domnul P. s-a dus mai linistit acasa. Dar in noaptea urmatoare s-a trezit din nou speriat din somn; din nou s-a facut simtita inclestarea in regiunea inimii! Se vede ca medicul a gresit. Ceva nu are in regula. In ziua urmatoare s-a dus iarasi la medic. I s-a facut o a doua electrocardiograma care si de data aceasta a fost normala. Curioasa treaba – domnul P. s-a intors din nou acasa. In timpul ce a urmat, la distante diferite, s-au produs mereu crize noi. Din acest motiv a mai fost la medic inca de 5 ori. Ultima data cand a fost, l-a intrebat daca tulburarile nu ar putea sa fie in legatura cu mancarea. “Imposibil” a raspuns medicul. Stomacul e un lucru, iar inima e altceva. Dar daca imi mai veniti odata cu aceasta poveste, va trimit la un psihiatru! Domnul P. de fapt nu s-a mai dus la control, dar a inceput sa observe atent imprejurarile in care accesele se faceau simtite. Si a putut constata ca totdeauna era in joc o cina copioasa pe care a consumat-o inainte, sau ca a mancat sau a baut ceva ce i-a provocat balonari. Deasemenea si-a schimbat felul alimentatiei si de atunci nu a mai avut nici o tulburare la inima.

Ulcerul gastric

Are de multe ori drept cauze probleme sufletesti. Cand omul “rumega” mereu asemenea probleme, stomacul produce aciditate in cantitate prea mare. Aceasta poate produce leziuni acolo unde mucoasa gastrica e mai subtire si se formeaza un ulcer (un exemplu pentru ulcerul gastro- duodenal se poate gasi in aliniatul despre duoden).

Duodenul

Situare si menire

Duodenul situat in mare parte in partea superioara si dreapta a abdomenului. Are forma unei potcoave. Continutul lui este de natura alcalina, adica reactioneaza (foarte sensibil) la substante acide. Canalele excretorii ale pancreasului si al ficatului (al bilei) imbuca in duoden.

Zona reflexogena

Imediat sub zona reflexogena a stomacului se gaseste la cei mai multi oameni un punct foarte sensibil: zona reflexogena a duodenului. De multe ori se gaseste in acest loc o depunere care poate ajunge la marimea unei migdale palpabila parca ar face parte din ea. Se maseaza la ambele picioare.

Stari patologice

Daca continutul stomacului ajunge in duoden impregnat cu prea multa aciditate, se poate intampla ca aciditatea sa nu poata fi neutralizata si duodenul se contracteaza ca si mucoasa bucala cand mesteca o felie de lamaie. Prin aceasta contractare orificiile colodocului si al conductei pancreasului se ingusteaza. Prin urmare va ajunge in duoden: 1) prea putinabila; 2) prea putine fermentatii digestive.

Ca urmare se deranjeaza urmatoarele functiuni:

dezintoxicarea ficatului prin vezica biliara;

digerarea grasimilor;

scaunele;

asimilarea hranei;In afara de aceasta se poate ivi si un ulcer duodenal.

Cazuistica

Domnul J. a venit intr-o buna zi la mine pentru a-mi cere un sfat. El suferea de ulcer gastro-duodenal care-i provoaca dureri in mod continuu. Acestora se mai adauga in ultima vreme si tulburari cardiace. De 3 luni d-l Jeste inapt de munca. Medicul i-a prescris ca tratament sa bea in fiecare zi 1 litru de amestec facut pe jumatate din smantana si jumatate suc de portocale. El a urmat ascultator indicatiile medicului. Totusi cu acest tratament nu ajuns prea departe, ba din contra, s-a simtit cat se poate de prost. Zonele reflexogene au confirmat starea lui. In punctul reflex gastro-duodenal s-a format un depozit de marimea unei migdale, care prezenta dureri corespunzatoare la apasare. Acest depozit trebuia dizolvat, ca zona reflexogena, precum si organul respectiv sa primeasca o irigare mai buna cu sange. La fel d-l J. trebuia sa inceteze imediat de a mai bea amestecul de suc de portocale cu smantana. Aceasta bautura i-a provocat o balonare a stomacului, care a apasat prin intermediul diafragmei pe varful inimii provocand tulburarile cardiace. Domnul J. isi schimba felul de alimentatie, isi masa zilnic punctul reflex gastro-duodenal timp de 20 de minute. Deja dupa 7 zile a inceput sa se simta, chiar daca nu refacut, dar totusi din nou capabil de munca. Dupa alte 2 saptamani au disparut durerile, iar intr-un rastimp total de 5 saptamani a disparut si ulcerul.

Ficatul si colecistul

Situare

Ficatul este situat la dreapta in partea superioara a abdomenului. El este cel mai mare organ al omului si cantareste 1.5 kg. Colecistul il gasim pe fata inferioara a ficatului. Acesta este un organ gol avand forma de para, lung de aproximativ 8-10 cm, cu o capacitate de a contine 50 cm cubi de lichid. A patra parte a sangelui, adica aproximativ 1.5 l se afla tot timpul in ficat.

Menire

Ficatul trebuie sa indeplineasca aproximativ 500 de functii diferite, astazi stiintific dovedite.

el este cel mai important organ de metabolism al nostru, trebuind sa compuna, sa descompuna si sa metamorfeze substante de mare importanta pentru viata.

in el se face dezintoxicarea produselor metabolice, precum si a substantelor straine din organism.

el produce bila in mod continuu, care este inmagazinatain colecist. Cand consumam alimente grase, colecistul se contracteaza si isi varsa continutul in duoden (daca acesta nu este iritat). Bila isi contine substante ce sunt toxice pentru ficat si care stimuleaza functia intestinelor.

Zona reflexogena

Ficatul: zona reflexogena a ficatului se gaseste la piciorul drept.

Colecistul: zona reflexogena a colecistului se gaseste la fel la piciorul drept in incinta zonei reflexe a ficatului. In caz de calculi biliari sau in caz de colecistectomie se poate gasi aici de multe ori o depunere de marimea unui bob de mazare.

Stari patologice

icter

ciroza hepatica

dureri ale ficatului

lipsa de substante regeneratoare

oboseala si excitabilitate cronica

insomnie (ora activitatii ficatului este noaptea la ora 02.00)

colecistita, calculi biliari

asa-zisele pete de ficat ale pielii

Icterul (galbenarea)

Icterul poate fi provocat si de o infectie a cailor biliare, dar cauza cea mai frecventa este blocarea coledocului. Aceasta blocare este de multe ori pricinuita de o contractie a duodenului cand bila este impiedicata sa se scurga si la cale intoarsa. Ea ingrosandu-se da nastere la calculi (pietre). Calculii la randul lor pot sa inchida coledocul in mod complet, ceea ce provoaca icter. Insa pentru aparitia icterului nu este neaparata nevoie de prezenta calculilor, ceea ce se poate demonstra cu urmatorul caz dat de exemplu: Domnul D. a fost confruntat pe neasteptate cu o problema pe care parea ca nu o poate rezolva. Aparatul sau gastro-intestinal, pana atunci in perfecta ordine, a fost cuprins de un spasm total. Era tare balonat, abdomenul lui s-a facut tare ca o scandura. Balonarea apasa prin intermediul diafragmei pe varful inimii, ceea ce ii provoca tulburari cardiace. Sotia lui ii infasura abdomenul cu cataplasme calde – umede si a facut masajul zonei reflexogene a stomacului si a duodenului timp de 30 de minute. In sfarsit spasmele cedara. Dupa aproximativ o ora d-l D. a baut o ceasca de ceai. Inca nu l-a putut suporta si durerile spastice au revenit. Atunci domna D. a inceput sa caute in farmacie ei de casa vreun medicament. A gasit supozitoare spasmolitice pe care d-l D. si le-a aplicat. Rezultatul a fost slab, asa ca doamna D. a plecat fuga la farmacie pentru a-si procura tablete contra balonarii. Dar chiar dupa ce d-l D. a luat aceste tablete, starea lui nu prea s-a schimbat. Singurul ce i-a adus o usurare a fost masajul zonei reflexogene si cataplasmele, pe care d-na D. le-a aplicat cu insistenta. Astfel d-l si d-na D. au petrecut o noapte linistita. Dimineata d-nei D. i s-a parut ca albul ochilor sotului ei a inceput sa se coloreze. Pentru a nu provoca neliniste inutila, d-na D. nu a spus de banuiala ei, si in a doua zi masajul a fost continuat cu insistenta. Spre seara d-l D. s-a simtit ceva mai bine. A inceput sa bea ceai fara ca sa-i revina crizele. Dar pana a treia zi toata pielea lui s-a colorat in galben. Si urina a capatat o culoare de bere bruna, caracteristica pentru icter. D-na D. continua sa maseze zilnic de 3 ori zona reflexogena. Prin aceasta spasmele cedasera si d-l D. putea sa manance mancaruri usoare. In a patra zi culoarea galbena a inceput sa paleasca si dupa alte 24 de ore abia s-a mai putut observa. Dar de ce d-l D. s-a imbolnavit de galbenare? El a vut de facut fata unei grave probleme sufletesti. Aceasta i-a provocat un spasm al plexului colar, care este o retea nervoasa a sistemului neuro- vegetativ, ce prezideaza tractul gastro-intestinal. In consecinta s-a produs o activitate gresita la nivelul stomacului si al duodenului, adica un spasm. Bila nu a mai putut fi eliminata, iar substantele colorante (bilirubina) s-au acumulat si au inundat sangele. Ochii si pielea s-au colorat in galben. O parte din bilirubina s-a eliminat prin urina, de unde culoarea inchisa a acesteia.

Ciroza hepatica

Starea sanatatii a ficatului d-lui Sch. l-a facut pe medicul sau facut pe medicul sau sa fie foarte ingrijorat. Inca d-l Sch. nu lua lucrurile prea in serios. Numai dupa cateva accese de colica biliara si-a dat seama de seriozitatea situatiei. In continuare starea lui s-a inrautatit simtitor. Ficatul i s-a marit si a devenit dureros la palpare in urma consumului exagerat de alcool si a greselilor de alimentatie. Simptomul de ciroza hepatica – cu aceasta boala nu e de glumit. Medicul, care i-a fost un bun cunoscut, era si mai ingrijorat ca inainte. I-a spus, fara mila, ca daca continua sa traiasca asa, nu o va duce nici 2 ani. Trei luni dupa aceasta consultatie d-l Sch. s-a facut cunoscut cu metoda masajului zonelor reflexogene. S-a declarat dispus de a incerca: de a schimba felul alimentatiei si de a masa punctele lezate. In primele 2 saptamani durerile ficatului s-au accentuat. D-l Sch. a simtit cum ii lucreaza ficatul. La sfarsitul celei de-a 3-a saptamani durerile au inceput sa cedeze, iar pe urma au disparut cu totul. D-l Sch. s-a simtit mai bine. De aceea nu s-a prezentat la medicul lui pentru un control general, decat dupa un timp indelungat. Medicul l-a intampinat cu cuvintele: “ Iti dai seama ca a trecut un an de cand de cand te-am vazut ultima data?” Si D-l Sch. a observat ca prietenul lui nu-l crede ca in acest rastimp el nu a fost la alt medic. A fost examinat cu atentie, si fara schimb de cuvinte. Cand a terminat, medicul a constatat: “De 35 de ani vii la mine, dar niciodata nu te-am gasit intr-o stare de sanatate mai buna ca astazi.”. Ce-ai facut? Pregatit ca va fi batjocorit, D-l Sch. a relatat adevarul. Insa dupa o pauza mai lunga medicul s-a uitat drept in ochii lui si i-a spus: “Am mai auzit de treaba aceasta. E in regula – fa tot asa si mai departe.”Dureri de ficat

Daca ficatul a slabit, consumul unor substante toxice, ca de exemplu al unei cesti de cafea, poate provoca dureri la ficat. Prin masajul zonei reflexogene aceste dureri pot fi usor inlaturate.

Cazuistica

O doamna tanara, sub 30 de ani, si-a petrecut concediul in casa la mine. Dupa fiecare pranz i-a fost ingaduit sa bea o cesccuta de cafea naturala. Insa dupa unsfert de ora a fost apucata in mod regulat de un junghi la ficat. Dupa 2 minute de masaj junghiul I-a trecut. Pe urma si-a masat ea singura aceasta zona si cafeaua (cate o csecuta de cafea naturala) este pentru ea o placere fara incoveniente.

Lipsa de substante regenerative

Fiecare organism este strabatut de procese anabolice si catabolice de regenerare si de dezintegrare. Intr-un rastimp de 7 ani toate celulele din organismul nostru se reinnoiesc. Daca insa in sangele nostru nu se gasesc substante regeneratoare, aceasta reinnoire se produce incomplet.

Cazuistica

D-l W. a suferit de mai mult timp de dureri de genunchi. Prin masajul zonei reflexogene s-a simtit mai bine, fara sa se vindece complet. Am cautat cauza si am gasit-o in felul de alimentatie. D-l W. nu aputut sa renunte la cafeaua lui cu lapte dimineata si seara. Genunchiul desi a fost mai bine irigat datorita masajului, totusi in sange nu erau prezente substantele regeneratoare necesare.

Cafeaua cu lapte este un aliment nefolositor. Ea a stat in stomacul d-lui W. pana si in tipul pranzului, impiedicand digerarea normala a mesei principale, ca urmare intestinele si ficatul au putut sa asimileze numai o mica parte a substantelor ingerate, asa ca substantele anabolice mult necesare genunchiului, au lipsit. Nici din mancarea de seara nu si le-a putut procura, caci seara a consumat iarasi cafeaua lui cu lapte. Insa, cu inma indurerata, d-l W. totusi s-a decis sa renunte la asa – indragita cafea cu lapte. Si cu succes! Caci, deja dupa doua saptamani, a scapat de durere la genunchi.

Oboseala cronica si excitabilitatea

Daca a) ficatul nu lucreaza bine, sau b) colecistul nu poate sa evacueze substantele toxice ale ficatului in duoden, atunci in organism se produce o retentie a acestor substante toxice. Ele se intorc in circulatie, iar sangele le transporta in intregul organism. Substantele toxice sunt substante excitante, de aceea ele produc reactii asemanatoare: omul devine artagos, excitabil si obosit.

Cazuistica

O sora medicala de 22 de ani se plangea de un sentiment de oboseala permanenta. O oboseala imediat dupa ce s-a sculat din pat, chiar daca a dormit destul, oboseala in cursul intregii zile, oboseala si seara. S-au mai adaugat lipsa de memorie si tulburari gastrice. In fiecare dimineata s-a trezit cu dureri acute in partea inferioara a abdomenului (balonari). Ce aratau zonele reflexogene? O reactie dureroasa la nivelul stomacului, a duodenului, a ficatului si a colecistului.

Cum arata regimul alimentar al acestei sore?

Micul dejun: 1-2 cafele cu frisca.

Dejunul: a fost consumat in neliniste, avand gandurile la serviciu. Ca desert: fructe crude.

La ora 13: cafea cu frisca.

La ora 13 si ¼: doua cesti de cafea cu frisca, deoarece se simtea obosita.

Supliment la ora 16: lapte.

Pentru cina: lapte si fructe.

Dupa ce a fost lamurita, si-a schimbat regimul in mod radical si si-a masat zonele reflexogene zilnic. Dupa 2 luni s-a simtit ca nou nascuta: au disparut obseala, uitarea si iritarea, la fel si durerile abdominale, precum si balonarile.

Viata a meritat sa fie din nou traita.

Insomnie

Oamenii care se trezesc in fiecare noapte la ora doua, si nu mai pot adormii 1-2 ceasuri, sunt toti prada unei alimentatii gresite. Ei consuma intre orele 19-21 o cina cu un meniu complet cu carne si adaosuri. Ficatul devine activ aproximativ dupa 6 ore; substantele toxice pe care ficatul le primeste trebuie sa le dezintegreze. Acest lucru din pacate nu e posibil in stare de somn si de aceea el il trezeste pe om. Nu de mult un paznic de noapte mi-a confirmat ca cele mai multe lumini se aprind noaptea intre 2 si 3.

Colecistul, calculii biliari

Colicile biliare nu intotdeauna sunt cauzate de nisip sau calculi, ci de cele mai multe ori de inflamatia vezicii biliare.

Indiferent care le este cauza, este important:

Sa se schimbe regimul alimentar;

Sa se maseze zonele reflexogene ale vezicii biliare si duodenului.

Un chirurg german, avand aceasta specialitate, a indepartat operator in timpul carierei sale peste 2000 de coleciste. Tocmai eu, 2000 – prea mult, afirma el astazi, caci de 2 ani toti pacientii lui sunt tratati cu masarea zonelor reflexogene, starea colecistului fiind controlata prin Rx inainte si dupa tratament. Pana acum toate cazurile au fost rezolvate prin activarea zonelor reflexogene.

Pancreasul

Situare

Pancreasul are o pozitie transversala in partea superioara a abdomenului; unul dintre capete se afla in potcoava duodenului, iar celalalt atinge suprerenala si splina.

Menire

Pancreasul este compus din doua tesuturi glandulare totalmente diferite unul de celalalt, care au functii diferite:

Glandele care produc secretii digestive

Pentru dezintegrarea hranei in componente cat mai simple avem nevoie de fermenti. Pancreasul produce fermenti care descompun hidratii de carbon in produse mai simple, iar proteinele in cele mai mici elemente ale lor, in aminoacizi. Acesti fermenti se produc in glandele respective si se scurg printr-o conducta excretorie in duoden, unde se aliaza oclului alimentar.

Glandele care produc hormonii

Aceste glande producatoare de hormoni se numesc insulele lui Langerhans si se gasesc distribuite in tot corpul pancreasului. In celululele A se produc Glicogenul, in celululele B insulina. Insulina reglementeaza metabolismul zaharului, adica ingrijeste ca zaharul din sange sa fie in proportie justa. Valoarea normala este de 80-120mg.

Zona reflexogena

Zona reflexogena a pancreasului se gaseste in ambele picioare.

Stari patologice

boli ale metabolismului cauzate de lipsa de fermenti;

tulburari de regenerare in toate organele daca hrana nu poate fi bine asimilata si prin urmare lipsesc substantele anabolice;

diabet

Tulburari de metabolism si de regenerare

Cum se produce lipsa de fermenti?

Experienta ne arata ca trebuiesc inlaturate in primul rand starile patologice ale duodenului. Prin contractia duodenului orificiul de scurgere al secretiei pancreatice este micsorat. Ca urmare nu ajung fermenti destui in duoden, iar prin refluxul in pancreas acesta este deranjat in functionalitatea lui si se blocheaza.Diabetul

In mod normal sangele contine 80 – 120 mg glucoza. Glucoza este unitatea cea mai simpla in care zaharul si amidonul pot fi descompuse in procesul de digestie. Dupa consumul unei mese copioase sangele este coplesit de o mare cantitate de glucoza. Dar pancreasul intra imediat in actiune producand insulina, care face ca continutul de zahar al sangelui sa fie readus la nivelul normal. Daca panmcreasul produce prea putina insulina atunci descompunerea zaharurilor se face incet si zaharul din sange creste necontenit. Daca zaharul depaseste pragul de 160 mg, incep rinichii sa intre in activitate. Ei, pentru a preveni caderea in coma, incep sa elimine zaharul care poate fi constatat in urina.

Care sunt posibiliatile de terapie?

A introduce in organism insulina in mod artificial sub forma de tablete sau injectii si a limita alimentele cu continut de glucide;

A stimula functia pancreasului, ca el sa fie din nou capabil sa produca insulina suficienta. Aici si duodenul are o mare importanta, caci exista posibilitatea ca din cauza refluxului fermentilor, celulele insulelor lui Langerhans sa fie stanjenite in functia lor. In orice caz, de multe ori problema diabetului a putut fi rezolvata prin intermediul duodenului.

Cazuistica

D-na M. era nevoita sa-si controleze lunar nivelul zaharului in sange, caci acesta era marit de ani de zile. Ea nu suporta tabletele, de care ii venea rau, si trebuia deci sa reglementeze in mod strict, printr-o dieta severa, cantitatea de zahar din hrana ei zilnica: dulciurile ii erau interzise total, paine aproape nu manca, putine poate fainoase si orez. De 3 ori pe zi a trebuit sa-si controleze urina care de obicei nu continea zahar, datorita dietei severe pe care o urma. Dupa ce d-na M. a auzit de terapia reflexogena si a citit propunerile mele privind felul alimentatiei, i-a venit o ramura de speranta. A inceput sa se maseze cu multa energie si si-a schimbat felul de alimentatie, adica a inceput sa consume mai multa paine, mai multi cartofi si orez si si-a permis deasemenea sa mai ia ici-colo ceva dulciuri. A renuntat la orice fruct, la lapte si cafea cu lapte (motivare in cap. XII).

In timpul unei saptamani compozitia urinei nu s-a schimbat. In a doua saptamana urina continea mult zahar. Timp de 7 zile d-na M. a eliminat destul de mult zahar. Acest lucru nu era nelinistitor si trebuia privit ca o reactie cat se poate de logica. In timpul acestor 7 zile lucrurile de fapt s-au normalizat din nou. Daca cineva sufera de diabet, trebuie sa procedeze cu mult tact, ca echilibrul intre consumul de zaharoase si insulina sa poata fi mentinut. Sunt necesare controale zilnice repetate ale urinii, pentru ca sa stim cum trebuie sa reglementam alimentatia sau eventual administrarea de insulina. La inceput d-na M. a tinut cont de aceste sfaturi. Dar cand a vazut ca totul merge bine, a devenit dupa o luna de zile dintr-o data mai nepasatoare. Dorul ei dupa dulciuri era mai puternic decat ratiunea si a inceput sa exagereze. Spre nenorocul ei, in acelasi timp pancreasul a trecut printr-o faza de regenerare si de aceea nu era pe deplin productiv. Pancreasul suprasolicitat a reactionat cu greva. D-na M. se simtea slabita in puteri, i-a venit rau si simtea o mare sete. Trebuia sa urineze des, ceea ce ii cauza arsuri. Culoarea urinii s-a schimbat devenind de culoarea berii brune. Atnci d-na M. si-a chemat medicul prin telefon, care a venit in aceeasi zi si i-a facut o injectie de insulina. Acest lucru mai era necesar de facut de 5 zile, dupa care echilibrul corporal s-a putut restabili. D-na M. si-a continuat iarasi tratamentul mai departe, de data aceasta acordand mai multa atentie semnalelor corpului. Si de acum a putut merge inainte fara pana. De aproape 2 ani d-na M., mananca normal. In urina nu s-a mai gasit nici odata zahar, la fel si zaharul in sange a aratat valori normale de un an si jumatate. Medicul curant e foarte multumit si d-na M. trebuie sa mearga numai odata pe an la control.

Intestinul subtire

Situare

Intestinul subtire are lungimea de aproximativ 5 m, si umple cu numeroasele lui oase cavitatea centrala a abdomenului. Prima parte a intestinului subtire este duodenul.

Menire

Resorbtia, adica trecerea substantelor nutritive adecvat pregatite prin peretii intestinali.

Zona reflexogena

O parte a intestinului subtire se gaseste la piciorul drept, iar cealalta parte la piciorul stang.

Stari patologice

Balonari (vezi cele spuse la duoden si la cec).

Diaree. O diareee acuta mica, care nu se repeta, nu este un lucru rau. Diareea cronica insa este un semnal de alarma! De unde sa luam substantele regeneratoare ce ne sunt zilnic necesare, daca intestinul le elimina mereu in loc sa le prelucreze? Diareea cronica mai cauzeaza si colici abdominale zilnice, imbatranirea precoce, caderea parului, oboseala, nervozitate si nu rareori depresiuni psihice.

Cazuistica

D-na A., de 33 de anu, suferea de 1 an de diaree cronica. Arata ca la 50, era slabita, avea pielea cu riduri si cu pete brune, parul fara luciu. Era foarte nervoasa si facea temperatura cu usurinta. Toate medicamentele ce i-au fost prescrise le-a luat fara rezultat. De la un pacient al meu a auzit pana la urma de reflexologie. D-na A. era imediat gata sa incerce. Si-a schimbat modul de alimentatie (vezi cap. XII), si-a aplicat masajul in mod rational. Dupa nu mult timp diareea s-a ameliorat si astazi, dupa jumatate de an, d-na A. arata ca inainte: tanara si sanatoasa.

Intestinul gros

Intestinul gros se imparte in:

cecul si colonul ascendent

colonul transversal

sigmoidul transversal

rectul

Cecul

Situare

In partea dreapta a partii inferioare a abdomenului intestinul subtire imbuca lateral in cec. In punctul de trecere de la intestinul subtire la cel gros se afla un ventil, valva ileo – cecala, care impiedica refluxul continutului intestinului gros in intestinul subtire. Cecul are un apendice lung de 6 – 12 cm asa – numitul apendice vermiform. In caz de inflamatie, boala numita apendicita, apendicul este de obicei inlaturat pe cale operatorie.

Zona reflexogena

Zona reflexogena se afla la piciorul drept. Punctul cel expus la stari patologice se afla la nivelul primului centimetru inferior al acestei zone. Aici se afla valva ileo – cecala, precum si apendicele.

Stari patologice

Balonare in partea inferioara a abdomenului.

Apendicita

Balonare in partea inferioara a abdomenului

Este cauzata de o malfunctie a valvei ileo-cecale. Atunci intestinul gros este insuficient separat de cel subtire asa ca, continutul intestinal poate sa treaca din intestinul gros inapoi in cel subtire. Aici acest continut incepe sa fermenteze. Ca la orice fermentatie se produc gaze in intestinul subtire, care preseaza peretii intestinali producand dureri acerbe.

Cazuistica

D-na B. suferea des de dureri acerbe in partea inferioara a abdomenului. Zona reflexogena a cecului era sensibila. Dupa 4 saptamani de masaj zilnic si schimbare de alimentatie, zona s-a linistit si totodata au cedat si durerile abdominabile.

Apendicita

Este o inflamatie a apendicelui vermiform. D-na Th., o cunostinta buna a mea, m-a sunat foarte agitata ca are apendicita si in caz extrem trebuie sa se opereze. Tocmai venise de la medic. Tocmai poimaine se elibereaza la spital un pat. M-am dus la ea si i-am masat punctul reflex timp de jumatate de ora. Dupa aceea s-a culcat relaxata. Durerile abdominale au disparut. Am aratat d-nei Th. punctul ce trebuie masat si ea a continuat cu masajul zilnic, timp de o saptamana. Operatia s-a anulat, apendicele nu s-a mai facut simtit si este si astazi, dupa 2 ani, linistita si fara dureri.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Neuropatiile optice ischemice
COMPRIMAREA
Hipotensiunea arteriala - trateaza naturist
CHISTUL GINGIVAL (ALVEOLAR) AL NOU-NASCUTULUI
INTOXICATII CU DINITROFENOLI (DNP) SI DINITRO-ORTO-CREZOLI (DNOC)
COMUNICAREA CU BOLNAVUL IN PROCESUL DE INGRIJIRE
ANATOMIA GANGLIONILOR LIMFATICI AI CAPULUI SI GATULUI
Corpii straini - ochi
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu