Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
Pneumoniile

Pneumoniile
PNEUMONIILE

Pneumoniile sunt inflamatii acute ale parenchimului pulmonar.

Dupa etiologie, se deosebesc :

pneumonii tipice, care sunt bacteriene (pneumococice, streptococice etc.);
pneumonii atipice, care sunt virotice si prin inhalarea de substante toxice.

1. Pneumonia pneumococica

Etiopatogenie. Este o pneumonie determinata de pneumococ (in 90% din cazuri). Pneumococul este saprofitic in bucorinofarinx. Cauze favorizante : frigul, umiditatea, alcoolismul, oboseala, varsta copilariei si batranetea, ca si unele infectii (rinite, gripe etc).

Anatomie patologica Boala este o alveolita exsudativa care evolueaza in trei perioade :

perioada de congestie, cand exsudatul este hematie („aprinderea de plamini'). Pus in apa, plamanul, organ buretos, se scufunda partial ;

perioada de hepatizatie rosie, cand lobul capata culoarea sl con­sistenta ficatului. Microscopic, exsudatul este hematofibrinoleucocitar. Plamanul pus intr-un vas cu apa, fiind dens, se scufunda total ;

in cazul in care nu urmeaza remisia procesului inflamator, se ajunge in perioada de hepatizatie cenusie sau galbena, cand exsudatul este leucocitar ; plamanul capata o culoare cenusie si evolueaza spre supuratie si necroza.

Ca localizare, in 50% din cazuri este afectat plamanul drept, si anume lobul inferior, in 30% din cazuri este afectat lobul inferior stang. De aici si denumirea de pneumonie lobara. Lobii superiori sunt prinsi mai rar.

Uneori pot fi afectati ambii lobi inferiori — pneumonie bilaterala, sau doi lobi de aceeasi parte— pneumonie dubla.

Simptome Debutul in pneumonie este brutal. Incepe printr-un frison unic, sever si de durata (1/2—1 h). Urmeaza febra de 40—41°C, iar la cateva ore, uneori mai tarziu, apare junghiul submamelonar de partea bolnava. Dispneea este de tip polipneic, iar tusea penibila; se elimina o expectoratie hemoptoica, ruginie (bolnavul isi „scuipa' diagnosticul).

Alte semne. Faciesul este vultuos, herpesul nazolabial fiind prezent, iar limba este uscata si saburala. Bolnavul este oliguric.

Semnele de laborator sunt importante : V.S.H, mare, leucocitoza cu neutrofilie, iar in sputa se descopera pneumococul.

Radiologic apare o opacitate triunghiulara, omogena, cu varful in hil si baza la exterior, la nivelul lobului interesat, de intensitate subcostala (vezi fig.).

Pneumonie — imagine radiologica.

Diagnosticul nu este dificil daca se au in vedere toate semnele descrise.

Evolutie—complicatii In evolutia ei naturala pneumonia dureaza 7— 9—11 zile. Febra se mentine in platou, 40°C, adinamia progreseaza, aparand si delirul. Vindecarea se face tot brusc, asa cum a inceput „in crisis', prin cele trei crize : termica (temperatura scade la 37cC), urinara (poliurie) si sudorala (transpiratii) in a 7-a sau a 9-a zi de boala. Astazi, datorita antibioticelor, evolutia dureaza cateva zile.

In evolutia sa pot aparea si complicatii redutabile : pleurezie purulenta (uneori serofibrinoasa), parapneumonica sau metapneumonica (in cursul bolii sau. dupa perioada da criza) ; pericardita purulenta, abces pulmonar, complicatii cardiovasculare (edem pulmonar acut, colaps, fibrilatie atriala, flebite, endocardite) si complicatii diverse (meningite, nefrite). Desi prognosticul este, in general, favorabil, totusi trebuie sa se aiba in vedere potentialul evolutiv al bolii.

Forme clinice. Forma clinica descrisa este pneumonia franca lobara, forma tipica. Dintre alte forme clinice se mentioneaza :

Pneumonia copilului, caracterizata prin junghi abdominal, voma, simuland o apendicita acuta sau o alta urgenta abdominala.

Pneumonia batranului, atipica, cu febra mica, semne respiratorii discrete, dar adinamie grava.

Pneumonia alcoolicului, insotita de delirium tremens, este grava, devine galopanta ca si a diabeticului, ce evolueaza spre coma. In general, pneumonia intervenita la bolnavii cu alte suferinte (ciroza, nefrite etc.) -agraveaza prognosticul.

Pneumoniile „abortive', numite si congestii pulmonare, sunt pneumonii din primul stadiu de congestie. Practic, sunt cele mai frecvente forme de pneumonie intalnite astazi in epoca antibioticelor, cand frecventa pneumoniei tipice a scazut mult. Dintre aceste pneumonii abor­tive se amintesc :congestia pulmonara ;

congestia pleuropulmonara (congestie+pleurita, corticopleurite).

Tratamentul este igieno-dietetic si medicamentos.

Cel igieno-dietetic consta din : repaus la pat, pana la 10 zile dupa defervescenta, igiena locuintei si un regim hidrozaharat, vegetarian, pro­gresiv revenindu-se la normal; igiena bucala pentru prevenirea parotiditei sau otitei (gargarisme, ungerea mucoaselor eu glicerina boraxata).

Tratamentul medicamentos este antiinfectios si simptomatic.

* Cel medicamentos indica, stiindu-se ca pneumococul este sensibil la Penicilina, 2 milioane/zi, la 4 h, in perioada febrila si apoi inca 3—5 zile. In caz de alergie, se dau Tetraciclina sau Eritromicina (2 g/24 h) si sulfamide (Sulfatiazol, Sulfadiazina, Sulfapirimidina 5—6 g/zi, cu lichide multe).

* Tratamentul simptomatic recomanda terapie antitermica cu comprese alcoolizate, Aspirina si antialgice (Algocalmin), barbiturice (Luminai etc.) pentru sedare, expectorante pentru tuse, si oxigen, analeptice cardiovasculare si cardiotonice (pentru cianoza, dispnee si insufi­cienta circulatorie), ca: Noradrenalina, Efedrina, Hidrocortizon hemi­succinat, Strofantina, Digitala — mai ales la batrani.

Bronhopneumonia

Bronhopneumonia (vezi fig.) este o bronhoalveolita acuta.

Etiopatogenie Apare frecvent la batrani si la copii. Are un caracter secundar, urmand dupa gripa, rujeola, tuse convulsiva, difterie, diabet zaharat, ciroza, neoplazii, etilism, denutritie si deformatii toracice etc.

Anatomie patologica Este o pneumonie in focare multiple, care au in centru si o bronhie prinsa in procesul inflamator.

Simptome Debutul caracteristic este insidios (rar brusc) si se manifesta cu febra, care creste progresiv, dar este neregulata, frisoane repe­tate, tuse cu expectoratie mucopurulenta si dispnee polipneica pronuntata, care reprezinta fenomenul dominant. La copii se vad cum bat aripile nasului, paliditate periorala si cianoza buzelor. Se instaleaza astenie, adinamie si insuficienta respiratorie acuta — asfixie.

Bronhopneumonia, spre deosebire de pneumonia franca lobara, are doua caractere care frapeaza, si anume :

evolutia oscilanta, inselatoare a simptomelor care se schimba de la o zi la alta ;

discordanta dintre starea generala grava a bolnavului si insuficienta sau discretia semnelor, indeosebi obiective-fizice.

Examenele de laborator arata o V.S.H. crescuta, cu leucocitoza si neutrofilie, iar examenul radiologic indica opacitati multiple, nodulare, neomogene, diseminate.

Evolutie—complicatii Boala este mult mai grava decat pneumonia. Este cauza cea mai importanta a deceselor la copii (nou-nascuti etc.) si la batrani.

Tratamentul este similar ca in pneumonii; se recurge, uneori, la tubul de oxigen pentru combaterea asfixiei. In rest, se recomanda un tratament energic.

Alte pneumonii bacteriene

Acestea sunt pneumonii date de streptococ, stafilococ, bacil Friedlander etc. Prezinta importanta deoarece sunt :

secundare, apar dupa viroze respiratorii, amigdalite, rujeola etc. ;

forme de bronhopneumonie, afectiune mai severa si care necesita un tratament bine individualizat (antibiotice dupa antibiograma).

Pneumoniile virotice sau atipice Este vorba de o serie de pneumopatii determinate de virusuri (inframicrobi). Dintre acestia, virusul gripal este cel mai frecvent.

Simptome Debutul este insidios, cu febra progresiva pina la 39°C, tuse tenace, catar respirator (rinite etc.), dureri toracice, dispnee usoara; starea generala nu apare alterata ca in pneumoniile pneumonice, V.S.H. si leucocitoza fiind aproape normale.

Radiologic apar umbre neomogene multiple. Remisia are loc in „lysis', adica insidios, in 1—2 saptamani ; prognosticul este mult mai bun.

Tratamentul urmeaza, de regula, aceeasi schema antibioticele (Tetraciclina, Penicilina), Polidin-ul si gammaglobulinele sunt folosite cu eficienta.

Pneumoniile prin inhalare de substante chimice Se semnaleaza aici pneumonia lipoidica, datorita instilatiilor nazale timp indelungat cu ulei gomenolat, sau pneumoniile toxice — prin inhalare de clor, fosfor, benzina etc. Pericolul consta in insuficienta respiratorie si suprainfectia microbiana. Tratamentul energic este, in general, acelasi.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CHISTUL NAZO-LABIAL
Particularitati ale raspunsului imun in bacterioze
Mecanismele diminuarii masei osoase
Clorfenoxamina
Retinopatia diabetica
HEMORAGII UTERINE IN CLIMATERIU -ETIOLOGIE SI PATOGENIE, STATISTICA
SINDROMUL DE COAGULARE INTRA¬VASCULARA DISEMINATA (CID)
FUNCTIILE GANGLIONILOR LIMFATICI

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu