Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
PROIECTIA VISCERELOR PE PERETII ABDOMINALI

PROIECTIA VISCERELOR PE PERETII ABDOMINALI
PROIECTIA VISCERELOR PE PERETII ABDOMINALI

Loja hepatica – se proiecteaza dupa o linie cromiala orizontala prin spatiul 5 intercostal drept si o linie caudala orizontala la nivelul vertebrei T12, linia mediana fiind verticala la 5-6 cm lateral si la stanga liniei mediene a corpului.

Ficatul – prezinta urmatoarele limite :

cromial – o linie curba cu conul superior urmarind bolta diafragmei de la marginea superioara a cartilajului 5 stang ; in vecinatatea articulatiei condocostale, se continua spre linia medio-sternala pe care o intretaie ascendent ajungand la mijlocul spatiului 4 intercostal drept, se indreapta apoi spre dreapta incrucisand coasta 5 pe linia medio-claviculara si coasta 7 pe linia axilara anterioara. De aici se indreapta lateral si posterior intretaind coasta 10 dreapta pe linia scapulara.

limita caudala – e reprezentata de o linie ce porneste de pe coasta 11 pe linia scapulara, merge anterior si la dreapta atingand rebordul costal drept pe linia medio-claviculara sau la nivelul extremitatii mediale a cartilajului coastei 10. De la acest nivel trece prin epigastru spre stanga pana la extremitatea anterioara a cartilajului coastei 7 sau 8 din stanga. De la acest nivel se continua pentru a se intalni cu linia ce marcheaza limita cromiala a ficatului cam la 5-6 cm de la linia mediana a corpului. Daca aceasta limita caudala e mai coborata vorbim de o hepatomegalie cu conditia ca limita cromiala sa fie la nivelul normal. Cand ambele limite sunt coborate vorbim de o hepatoptoza.
Fata diafragmatica – a ficatului se proiecteaza intr-un ▲delimitat cromial de rebordurile costale , caudal de o linie oblica ce uneste cartilajul costal 10 si 11 din dreapta cu cartilajul 8 sau 7 din stanga. Aceasta linie trece la 2 latimi de deget si sub apendicele xifoid, aria ficatului intinzadu-se pe linia mamelonara dreapta intre coasta 5 la nivelul vertebrei 8 si 9 toracale. Portiunea posterioara a fetei diafragmatice care este neacoperita de peritoneu reprezinta punctul de electie al punctiilor hepatice. Se proiecteaza intr-un ▲ cu baza la procesele spinoase ale vertebrei T10 – T12 si varful cam la 13 cm in afara pe coasta 11 din dreapta. Linia care uneste acest punct cu procesul spinos al T10 va forma a treia latura a triunghiului.

Aria matitatii hepatice are o inaltime cam de 3-4 cm la nivelul liniei mediene, 10 – 11 cm pe linia mamelonara dreapta si cam 13 – 14 cm pe linia axilara anterioara.

Proiectia vezicii biliare si a cailor biliare

Regiunea cailor biliare extrahepatice - se proiecteaza in jumatatea dreapta a regiunii epigastrice.

Limite :

superior – e un plan orizontal ce trece prin cartilajul coastei 9 , e un plan orizontal tangent pe fata hepatica a vezicii biliare

inferior – e un plan orizontal paralel cu primul ce trece cam la 5 – 7 cm deasupra ombilicului , punct ce e situat pe linia ce uneste ombilicul cu varful axilei din dreapta

posterior – acest plan trece prin discul intervertebral L3 – L4

lateral – e un plan sagital tangent la marginea laterala a muschiului drept abdominal din dreapta

medial – e planul medio-sagital

Fundul vezicii biliare vine in contact cu peretele abdominal in punctul in care marginea laterala a muschiului drept abdominal intalneste cartilajul coastei 10 din dreapta sau pe linia ce uneste ombilicul cu varful axilei ( in punctul in care aceasta linie intalneste osul costal ) = punctul veziculei.

Punctul cistic la intersectia coastei 10 dreapta cu marginea muschiului drept abdominal , punctul care corespunde portiunii fundice a bilei.

Canalul coledoc in portiunea retropancreatica corespunde zonei pancreato-coledociene ce poate fi proiectata astfel :

o linie verticala ce pleaca de la ombilic in sus pe linia mediana

o linie orizontala ce pleaca de la ombilic spre dreapta si care formeaza unghiul drept cu varful la ombilic deschis superior si la dreapta. Bisectoarea acestiu unghi are o lungime cam de 5 cm.

Zona pancreato-coledociana e portiunea din peretele abdominal cuprinsa intre bisectoarea acestiu unghi si linia verticala si mediana supra-ombilicala.

Pancreasul – se proiecteaza astfel :

superior – un plan orizontal dus prin cartilajul coastei 8

inferior – o linie orizontala dusa la 3 – 4 cm desupra ombilicului

la dreapta – un plan vertical la 3 – 4 cm de linia mediana

la stanga – e o linie verticala la 2 cm inauntrul liniei mamelonare stangi sau la 2 cm de linia mediana.

Raportat la coloana vertebrala , pancreasul corespunde unei zone drepte orizontale situata intre L1 – L2 putand varia cu o vertebra in sus sau jos.

Punctul pancreatic se proiecteaza la jumatatea liniei ce uneste ombilicul cu punctul cistic.Splina

Limite :

peretele anterior – se proiecteaza sub forma unui patrulater ale carui limite sunt :

-superior – orizontala ce trece prin coasta 5 sub mamelonul stang

-inferior – orizontala dusa prin rebordul costal

-medial – linia parasternala stanga

-lateral – linia la 3 laturi de deget in afara liniei medio-clavic. stg

peretele posterior – se proiecteaza sub forma unui ovoid cu axul mare in lungul coastei 10

Punctul posterior se afla pe coasta 10 la 3 cm in afara proceselor spinoase

Punctul anterior se proiecteaza la 15 cm inaintea precedentului ( pe coasta 10 stanga sau al – 10 - lea spatiu intercostal stang )

Punctul superior se afla pe marginea superioara a coastei 9 la intersectia cu linia medio-axilara.

Punctul inferior – pe coasta 11 nedepinzand de linia costo-articulara dusa de la extremitatea anterioara a coastei 11 la artera sterno-claviculara de aceeasi parte.

Proiectia stomacului

Loja gastrica se proiecteaza astfel :

superior – o orizontala dusa prin spatiul 5 intercostal stang

inferior – o linie orizontala ce uneste marginile caudale ale coastelor 10

la stanga – un plan tangential la peretele stang al toracelui

la dreapta – verticala paramediana situata la 2 cm de planul medio-sagital

Orificiul cardia – se proiecteaza anterior la nivelul celei de-a 7 articulatie condro-sternale din stanga , iar posterior in partea stanga a celei de-a 10 sau 11 vertebra toracala.

Orificiul piloric – se proiecteaza anterior pe linia parasternala dreapta la mijlocul distantei xifo-ombilicale astfel incat mica curbura si pilorul incadreaza vertebra L2. Posterior pilorul se proiecteaza pe flancul drept al vertebrei L1 sau L2 . In pozitie verticala mica tuberozitate a stomacului poate ajunge la orizontala dusa prin cele 2 spine iliace antero-superioare.

Mica curbura – se proiecteaza dupa o linie curba concava spre dreapta ce uneste proiectia cardiei cu cea a pilorului. Aceasta prima portiune a duodenului si fata inferioara a ficatului delimiteaza asa numita regiune celiaca a lui RUSCA.

Marea curbura – se proiecteaza dupa o linie curba cu convexitatea spre stanga ce merge de la marginea superioara a articulatiei 5 condrocostale stangi, intretaie coasta 6 la 2 cm lateral de articulatia condrocostala , coasta 7 la 3 – 4 cm lateral de extremitatea ei anterioara , coasta 8 la 1 cm de articulatia condrocostala , coasta 9 la nivelul articulatiei condrocostale si se termina la nivelul articulatiei sternocartilaginoase din dreapta la nivelul coastei 10.

Pe peretele anterior al abdomenului , stomacul se proiecteaza la nivelul ▲lui LABBE care corespunde locului in care stomacul se poate palpa.

lui LABBE se proiecteaza :

superior dupa o linie dusa de la varful coastei 9 din dreapta pana la al 7-lea cartilaj din stanga.

latura stanga e de la cartilajul 7 la 9

latura inferioara e de la varful coastei 9 din dreapta la varful coastei 9 din stanga.

Spatiul semilunar al lui TRAUBE se proiecteaza :superior – la nivelul spatiului 5 intercostal stang

latura inferioara se afla la nivelul marginii inferioare a cartilajului coastelor 6 pana la 9

la stanga e un plan dus la 3 laturi de deget de linia medio-claviculara

la dreapta e planul medio-sternal

Acest spatiu se poate alungi spre stanga si inferior atunci cand exista aer in unghiul  stang al colonului.

Proiectia duodenului – se face in stanga ombilicala avand limitele :

superior – plan orizontal ce trece prin extremitatile anterioare ale coastelor 8

inferor – un plan orizontal ce trece prin ombilic

la stanga – un plan sagital dus la 2 laturi de deget in stanga liniei mediane

la dreapta – un plan sagital ce trece la 3 – 4 laturi de deget in dreapta liniei mediane

Rinichii

- corespund ultimelor 2 vertebre toracale si primelor vertebre lombare avand raport cu coasta 12 care incruciseaza fata lor posterioara si cu coasta 11 careia rinichiul stang ii atinge marginea superioara, iar rinichiul drept marginea inferioara

Loja renala se proiecteaza sub forma unui patrulater cu limitele :

superior – o orizontala prin procesul spinos al lui T11

inferior – procesul spinos al lui L3

lateral – verticala de la unghiul posterior a costelor 11 la creasta iliaca

median – verticala la 5 cm de linia mediana.

Pe peretele anterior al abdomenului rinichii se proiecteaza astfel :

superior – e linia ce uneste cartilajul coastelor 9

inferior – e linia ce uneste crestele iliace

median – linia ce uneste paraombilicala la 2 cm de linia mediana

lateral – linia ce pelungeste linia axilara

La fiecare respiratie rinichiul face o deplasare cromio-caudala de 3 cm putandu-se deplasa cu 2 – 3 cm in diverse atitudini posturale.

Pe peretele posterior umbrele renale au o lungime de 13 – 14 cm si o latime de 6 – 8 cm , hilul renal proiectandu-se la nivelul L2

Punctia bieptica a rinichiului se face la nivelul polului inferior, la nivelul unei zone triunghiulare delimitata de coasta 12, marginea laterala a muschilor sacro-spinali si marginea superioara a muschiului patrat al lombelor. Punctia se efectueaza la acest nivel deoarece polul inferior al rinichiului e mai putin vascularizat.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
INFLUENTA ALCOOLICULUI ASUPRA FAMILIEI
Erizipelul (Branca) - tratament cu plante medicinale
Atitudinea asistentului medical in urma expunerii accidentale la produse biologice
Dispozitivele intrauterine (DIU)
RISCUL CARDIOVASCULAR LA PERSOANELE CU DIABET ZAHARAT TIP 2
CHISTUL OSOS ANEVRISMAL
ANEVRISMELE AORTEI TORACICE
Copilul cu paralizie cerebrala-Tetrapareza spastica - Studiu de caz

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu