Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
RISCUL CARDIOVASCULAR LA PERSOANELE CU DIABET ZAHARAT TIP 2

RISCUL CARDIOVASCULAR LA PERSOANELE CU DIABET ZAHARAT TIP 2RISCUL CARDIOVASCULAR LA PERSOANELE CU DIABET ZAHARAT TIP 2

¹ Centrul Medical “Motilor”, Cluj-Napoca; ² Clinica Medicala I, Cluj-Napoca;

³ Universitatea de Medicinǎ si Farmacie “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca; 4 Centrul Clinic de Diabet, Nutritte si Boli Metabolice Cluj-Napoca

Premise si Obiective:In prezent, ne confruntam cu o adevarata “epidemie” de diabet zaharat (DZ), afectiune cu un puternic impact asupra morbiditatii si mortalitatii cardiovasculare. Diabetul zaharat asociaza un complex de factori de risc cardiovascular, fapt demonstrat de numeroase studii. Lucrarea de fata are ca si obiectiv cuantificarea riscului cardiovascular la persoanele cu DZ tip 2, precum si analiza diversilor factori de risc.

Material si Metode: S-au studiat un numar de 120 pacienti cu diabet zaharat tip 2, care au fost investigati complet in cadrul Centrului Medical “Motilor” din Cluj Napoca. S-au colectat date referitoare la istoricul personal, caracteristicile antropometrice (greutate corporala, inaltime, IMC, circumferinta abdominala), evaluarea compozitiei corporale (tesut adipos total, tesut adipos visceral, masa musculara scheletica) cu ajutorul analizorului corporal InBody 720, statusul biochimic (glicemie bazala, HbA1c, profil lipidic), statusul glicemic (utilizand monitorizarera glicemica continua pe o perioada de 72 ore), examen cardiovascular complet (inclusiv determinarea grosimii intima-medie la nivel carotidian bilateral) in vederea evaluǎrii cat mai complete a statusului metabolic si a factorilor de risc cardiovascular (RCV) asociati. RCV al fiecarui pacient a fost calculat pe baza programelor UKPDS Risk Engine, PROCAM si Framingham.

Rezultate: Persoanele studiate au avut o durata medie a DZ de 5,56 ani, o varsta medie de 51,81 ani, 40,35% au fost femei. S-a constatat ca masa musculara este mai mare la persoanele cu DZ avand nivele ale HbA1c≤6.5% comparativ cu persoanele insuficient controlate din punct de vedere glicemic (41,98±5,5kg vs 32,5±7,6kg, p=0,003). Cantitatea de tesut adipos visceral a fost crecutǎ la persoanele studiate, semnificativ mai mare la cele avand un control glicemic nesatisfǎcǎtor fata de persoanele avand un DZ bine echilibrat (HbA1c≤6.5%) (187±26,9 vs 153,8±37, p=0.028). Pe de alta parte, masa totalǎ a tesutului adipos a fost mai mare la persoanele bine controlate din punct de vedere glicemic (43±5,5kg vs de 32,5±7,6kg), dar fara semnificatie statistica (p=0,059). Masa musculara schelectica a fost semnificativ mai mare in randul persoanelor cu HbA≤6.5% (41,9±5,5kg vs. 32,5±7,6kg, p= 0,003). Nivelul HbA1c se coreleaza cu RCV cuantificat prin UKPDS Risk Engine (boalǎ coronarianǎ non-fatalǎ si fatalǎ: 0,4 vs 0,377, p=0.000; accident vascular cerebral non-fatal si fatal: 0,169 vs 0,177, p=0,03). Identificarea riscului cardiovascular de a dezvolta un eveniment coronarian in urmǎtorii 10 ani, prin diferite programe (UKPDS Risk Engine, PROCAM si Framingham) aratǎ existenta unei diferente in sensul cǎ programul PROCAM este mai precis in aprecierea RCV la persoanele cu DZ decat aplicarea scorului Framingham (p<0.05). Toate cele trei programe de apreciere a RCV oferǎ date corelabile. Statusul hiperglicemic (glicemii>180mg/dl) se coreleaza cu RVC evaluat prin programul PROCAM si UKPDS Risk Engine. Am constatat, de asemenea, efectul protectiv al activitǎtii fizice pentru dezvoltarea unui AVC fatal sau nonfatal (UKPRS Risk Engine). In mod surprinzator, grosimea intimǎ-medie (GIM) nu s-a corelat cu durata DZ si nici cu controlul glicemic, in schimb s-au evidentiat corelatii cu nivelul trigliceridelor serice.

Concluzie Evaluare RCV prin cele 3 programe ne-a permis o mai buna cuantificare a contributiei fiecǎrui factor de risc prezent la  persoana cu DZ tip 2. Investigarea statusului glicemic prin aplicarea monitorizǎrii glicemice continue, precum si determinarea compozitiei corporale aduc date suplimentare deosebit de valoroase in evaluarea RCV al persoanei cu DZ cu atat mai mult cu cat sunt cuantificati parametrii “corectabili” printr-un management terapeutic adecvat.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Contraceptia naturala
CHISTUL OSOS ANEVRISMAL
CREIERUL PERFECT
Sfaturi pentru cand te opresti din consumul de alcool
IMINENTA DE NASTERE PREMATURA ( INP)
EPIDIAB IN MUNICIPIUL CHISINAU: REZULTATELE PRIMELOR 9 LUNI.
PATOLOGIA APARATULUI CARDIO-VASCULAR
Pupila si patoligia pupileiloading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu