Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
CREIERUL PERFECT

CREIERUL PERFECT
CREIERUL PERFECT

INTRODUCERE

Tom Kenyon, creatorul colectiei de CD-uri destinate Cercetarii Acusticii Creierului, va prezinta Ghidul pentru utilizatorii Programului CREIERUL PERFECT.

02. CREIERUL ESTE UN MISTER INFINIT (THE BRAIN IS A VAST MISTERY)

Se estimeaza ca numarul neuronilor sau celulelor din creierul omenesc depaseste numarul stelelor din universul cunoscut.

Una dintre problemele care ii intriga pe oamenii de stiinta este marele mister al modului in care functioneaza a creierul.

Istoria mea personala explica modul in care am ajuns la aceasta intelegere.
Am fost muzician, inainte si dupa absolvirea studiilor universitare, apoi, am lucrat ca psiho-terapeut, abordand atat psihologia transpersonala, cat si asa numita hipnoza medicala eriksoniana, bazata pe activitatea dr. Milton Erikson.

La inceputul carierei mele, am avut sansa de a avea acces la informatii fascinante, gratie studiilor efectuate de un cercetator renumit, Lozanov, care a fondat, in Bulgaria, un institut care ii poarta numele. El a cercetat modul in care muzica modifica activitatea creierului si a descoperit ca tempourile largo (lente) determinau cresterea activitatii Alfa in interiorul creierului.

Voi vorbi pe larg despre aceste stari ale creierului, dar, as dori sa mentionez ca Alfa este o stare relaxata de constiinta, in care suntem constienti de mediul exterior, dar ne aflam si intr-o stare relaxata a corpului si a mintii.

Lozanov a descoperit ca aceste tempouri largo (lente) determina cresterea activitatii Alfa in creier.

Iar una dintre povestile mele preferate se refera la Bach. El avea o prietena rusoaica, pe nume Kate Goldberg, care canta la harpa si era agentul lui, si care suferea de insomnie. Pentru a ameliora aceasta problema, ea l-a rugat pe Bach sa ii compuna niste piese muzicale, iar el a compus Variatiunile Goldberg.

Lozanov a demonstrat ca Variatiunile Goldberg determina intensificarea activitatii Alfa, iar cercetarile in domeniul somnului arata ca, atunci cand incepem trecerea catre stari mai lente (Delta), trebuie sa trecem si prin starea Alfa (cine nu se poate relaxa in Alfa, nu poate atinge stadiul de somn).

Asa ca, am inceput sa folosesc muzica si sa compun muzica pentru clientii mei, in cadrul procesului psiho-terapeutic.

Mi-am desfasurat munca de management al stresului intr-un domeniu care, in acea vreme, se numea psiho-neuro-imunologie, care este studiul asupra modului in care emotiile influenteaza sistemul imunitar.

In 1983, am pus bazele Cercetarii Acusticii Creierului, intrucat, desi aceste tipare acustice influentau oamenii in mod pozitiv, exista o intelegere stiintifica limitata fata de aceste realizari.

Am realizat ca trebuia sa ii atrag in vreun fel pe cercetatori, sa ii determin sa arunce o privire, pentru ca ei si cultura noastra sa accepte si sa utilizeze aceste practici.

Au urmat cam 10 ani de cercetari, iar tehnologia numita psiho-acustica este folosita acum in intreaga lume de catre terapeuti si doctori, in unitati medicale.

Acest Program are in spate peste 20 de ani de cercetari si cel mai important lucru pe care as dori sa il intelegeti este faptul ca oamenii de stiinta din domeniul studierii creierului sunt foarte categorici: va puteti spori creativitatea, inteligenta, va puteti imbunatati capacitatile personale, puteti reduce stresul si va puteti imbunatatii starea de bine. Toate acestea sunt posibile.

Programul, Creierul Perfect, va permite sa demarati procesul, patrunzand in acest incitant Program de dezvoltare personala.

03. STARILE CREIERULUI (THE BRAIN STATES)

Inainte de a merge mai departe, haideti sa vorbim despre starile creierului. Acestea au la baza pe ceea ce numim cicli/secunda, sau hertzi.

Daca ati fi pe malul marii si ati vedea valuri care vin si pleaca si daca ati privi creasta unui val, pana la creasta urmatorului val, acesta ar fi un ciclu. Si ati putea observa cate valuri trec in decursul unui minut. Dar, cand aveti de a face cu impulsurile electromagnetice, acestea se manifesta atat de rapid, incat trebuie masurate in cicli/sec., in loc de minute.

Atunci cand vorbim despre activitatea creierului, ne referim la electroencefalograma, care masoara campurile electromagnetice produse de neocortex.

Celula creierului este o celula foarte interesanta, care are trei parti: axon, dendrite si corpul celular (soma).

Dendritele primesc informatiile transmise de alte celule ale creierului, corpul soma primeste si integreaza informatiile, pe care le transmite mai departe axonului.

Acest proces de receptionare si transmitere a informatiilor creeaza un camp electromagnetic care este ca un reostat. Este ca si cum ati avea un bec electric in casa, a carui lumina se intensifica sub influenta tunetelor, revenind la intensitatea normala atunci cand tunetele inceteaza. Deci, aceste impulsuri sunt mai luminoase sau mai putin luminoase.

Cam acelasi lucru se intampla si in campul electromagnetic al creierului.

Electroencefalograma masoara aceste campuri electromagnetice care provin din grupuri de celule ale creierului. La acest aspect ne referim atunci cand observam activitatea de baza a creierului (la starile importante ale creierului).

Aceste campuri de unde electromagnetice pulseaza incet, mediu, pana la rapid si ultrarapid; iar starile creierului indica, in principal, cat de rapid pulseaza campul electromagnetic, ca urmare a activitatii neuronilor sau celulelor creierului.

Cu cat este mai lenta activitatea creierului, starea se numeste Delta si este asociata cu somnul, mergand de la 0,5, pana la 4 cicli/sec.

Pe masura ce starea constiintei devine mai animata, ajungem de la 4 cicli/sec., la o gama de la 4 – la 8 cicli/sec., numita Theta. Theta este o stare foarte speciala, este locul visarii si al viziunilor.

In starea Theta, intrucat nu suntem constienti de lumea exterioara, experienta interioara devine reala si plina de viata.

Vom reveni la aceste aspecte, pentru ca starea Theta si starea Alfa sunt foarte importante in dezvoltarea potentialului creierului.

Pe masura ce activitatea creierului se intensifica, atentia incepe sa se indrepte catre lumea exterioara, trecand prin starea Alfa.

Alfa este o stare in care sunteti relaxati, dar si constienti de lumea exterioara. Este o stare foarte importanta in managementul stresului si in performanta atletica.

Atletii descriu adeseori o stare in care se pot observa din afara, ca fiind intr-o stare de relaxare profunda, dar fiind constienti de tot ceea ce se intampla in jurul lor; stare pe care o numesc „Zone” (stare generata de intensificarea activitatii Alfa).

Pe masura ce devenim mai constienti de lumea exterioara, intram in starea Beta (12-16 cicli/sec), iar, de aici, intram in demarcatii interesante ale frecventelor creierului.

Inainte, se credea ca creierul poate atinge 30, pana la 33 cicli/sec, dar, cu noile aparate, stim acum ca poate ajunge pana la 150 cicli/sec.

Depinde cum privim acest Beta de frecvente foarte inalte. Se poate merge de la 18 la 150 cicli/sec, sau se pot face alte diferite clasificari.

Alfa si Theta sunt directionate inspre interior, iar Alfa reprezinta puntea dintre Theta si Beta, in starea Alfa fiind directionati catre interior si exterior.

Mai sunt cateva aspecte pe care as vrea sa le intelegeti. Creierul este o miscare complexa de energie. Creierul nu are o singura frecventa intr-un anumit moment, ci are multiple frecvente simultane. Depinde la ce zona a creierului va uitati, fiindca aceasta determina ce tip de activitate are loc.

Dar, daca priviti creierul ca pe un intreg, toate tipurile de frecvente actioneaza in majoritatea timpului.

In acest Program, unul dintre lucrurile pe care le vom face este sa folosim diferite stari ale creierului din punct de vedere al contributiei la dezvoltarea creativitatii si inteligentei noastre, a abilitatii de diminuare a stresului si de instaurare a starii de bine.

Cu cat avansam in acest Program, voi fi foarte explicit cand ma voi referi la ceea ce face fiecare dintre aceste stari, care CD corespunde carei stari ale creierului si cum puteti folosi aceste CD-uri in folosul dezvoltarii voastre.

Acum, as dori sa intelegeti de ce suntem noi, oamenii, mai putin inteligenti si creativi decat potentialul nostru, de ce suntem atat de stresati si de ce nu ne putem simti bine si fericiti.

04. CUTIILE PERCEPTUALE (PERCEPTUAL BOXES)

Vom vorbi acum despre ceea ce eu numesc cutiile perceptuale.

Noi, oamenii, avem tendinta de a percepe ceea ce ne asteptam sa percepem.

Si dati-mi voie sa va spun o poveste foarte interesanta, care s-a petrecut in Elvetia, prin anii `60. Era o mare fabrica de ceasuri, iar unul dintre angajati a descoperit un nou mod de afisare a timpului. El s-a intalnit cu sefii sai, pentru a le arata descoperirea pe care o facuse. Privind acel nou mod de afisare a timpului, acestia i-au spus ca ceea ce vedeau ei nu era un ceas, nu avea parti miscatoare, nu avea nici limbi si au spus ca nu sunt interesati. Descoperirea ceasornicarului, nefiind protejata de vreun patent, a fost preluata de o fabrica mica, numita TEXAS INSTRUMENTS; este vorba despre ceasul digital.

Asadar, producatorul elvetian de ceasuri a pierdut miliarde de dolari, pentru ca nu a fost in stare sa accepte o noua modalitate de afisare a timpului. Reprezentantii fabricii se aflau inchisi intr-o cutie perceptuala.

Si stim acum de la Neuro-stiinta ca ceea ce ne tine blocati in perceptiile noastre, in aceste insule mici, are de a face cu retelele neurologice din creierul nostru si cu limitarile psihologice.

Acum, as vrea sa ne indreptam atentia asupra acestui aspect, in primul rand, asupra retelelor neurologice, pentru ca ele reprezinta o arie fascinanta de cercetare a creierului.

In ultimii ani, s-a descoperit ca atunci cand venim pe lume, celulele creierului incep sa migreze prin creier, precum pluteste fatul in  fluidul uterului matern. Acest creier care se dezvolta creeaza o miscare a neuronilor, care migreaza asemanator gastelor sau broastelor testoase, in diferite zone ale creierului; locul in care se aseaza aceste celule determina functiile acestora. De exemplu, o celula neuronala poate merge in partea stanga, devenind o celula care aude, sau poate merge in partea dorsala a creierului, si atunci devine o celula care vede.

Deci, locul in care se aseaza o celula neuronala determina functia pe care o va avea.

Un alt aspect foarte interesant despre retelele neurologice este faptul ca ele definesc modul in care percepem lumea.

Daca un grup de 10 oameni se afla in aceeasi camera, ei sunt in aceeasi lume fizica, dar in 10 lumi diferite, din punct de vedere perceptual.

Si acesta este un aspect foarte important, care rezida din descoperirile Neuro-stiintei: faptul ca, la nivelul perceptiilor, fiecare dintre noi se afla in propriul sau univers.

Una dintre povestile mele preferate este despre o invatatoare care preda la o scoala din New York, dintr-o zona foarte saraca; cei mai multi dintre elevii acestei scoli nu erau admisi la liceu si foarte putini ajungeau la facultate, exceptie facand copiii din clasa acestei invatatoare. In clasa ei, majoritatea copiilor reuseau la liceu, mergeau la facultate si aveau succes in cariera. Consiliul profesoral a dorit sa afle ce program educativ se aplica in clasa ei si care era secretul care ii permitea invatatoarei sa le dea putere elevilor sai. Si ea a raspuns ca doar ii iubea pe toti copiii, ca si cand ar fi fost copiii ei.

Acesti copii veneau in clasa ei din familii dezbinate, sarace, cu parinti dependenti de droguri, dar ea nu ii lasa sa ramana in cutia perceptuala a inferioritatii; ea avea o viziune mai elevata pentru ei, ceea ce le permitea copiilor sa patrunda intr-o zona a respectului de sine, in care altfel nu ar fi avut acces. Astfel, ii ajuta pe copii sa aiba o alta perceptie despre ei insisi.

Deci, modul in care ne definim si pastram perceptiile despre noi si despre ceilalti reprezinta un factor extrem de puternic in vietile noastre.

05. EMISFERA DREAPTA SI EMISFERA STANGA A CREIERULUI SI ACTIVITATEA DE PROCESARE EFECTUATA DE CREIER – CA INTREG

(THE LEFT AND THE RIGHT SIDE OF THE BRAIN AND THE WHOLE BRAIN PERCEPTION)

Sa revenim la producatorii elvetieni de ceasuri si la firma care a avut oportunitatea sa castige milioane, chiar miliarde de dolari pentru economia elvetiana si a ratat aceasa ocazie. Ei au ratat fabuloasa ocazie pentru ca erau blocati intr-o cutie perceptuala. Ei nu erau obisnuiti sa vada ceasuri intr-o forma atat de diferita.

Acest exemplu ne duce la modul in care este organizat creierul.

Dupa cum pare, voi aveti cel putin doua creiere diferite in interiorul capului. Unul este verbal, detinand capacitatea de vorbire, iar celalalt este non-verbal, nu vorbeste, el detine impresiile.

S-a considerat ca aceste 2 creiere sunt diametral opuse si neconectate intre ele. Acum, stim ca intregul creier este implicat in perceptie, desi exista o tendinta a uneia dintre emisfere de a procesa informatiile in mod diferit de cealalta emisfera.Pentru majoritatea oamenilor, emisfera stanga este locul in care se afla centrul limbajului; este locul in care neuronii se grupeaza si primesc stimuli prin sunete sau imagini (vedere) si creeaza limbajul, atat limba vorbita, cat si intelegerea limbajului.

Partea dreapta a creierului (emisfera dreapta) nu vorbeste, dar este foarte atenta la sunete si muzica.

Cercetarea stiintifica a dovedit ca, atunci cand sunt emise sunete pure si muzica fara cuvinte, partea dreapta a creierului se aprinde (ca Pomul de Craciun), adica are loc o activitate mult mai intensa. Prin Scanarea PET se poate masura consumul de glucoza din celule si aceasta este energia primara a creierului.

Pentru a intelege cum functioneaza Scanarea PET, imaginati-va ca sunteti intr-un elicopter, noaptea, deasupra unui oras mare si priviti in jos; la dreapta se afla un stadion, iar la stanga – un alt stadion; si puteti afla cat de multa activitate se desfasoara pe cele doua stadioane, dupa cat de multa lumina se poate vedea. Daca vedeti o zona intens luminata, inseamna ca exista multa energie care se misca prin circuitele electrice din locul respectiv. O alta zona este intunecata si deduceti ca acolo nu prea este activitate din punct de vedere electric.

Deci, sunteti in elicopter, privind cele doua stadioane, unul aflat la dreapta voastra, celalalt – la stanga.

La sunete pure si muzica fara cuvinte, stadionul din dreapta se aprinde, pentru ca este multa energie care se misca in partea dreapta a creierului. Dar, daca intervine limbajul, fara sunete si muzica, atunci partea dreapta isi reduce activitatea electromagnetica, iar partea stanga devine mai activa.

Asadar, in functie de stimulul senzorial care patrunde in creier, partea dreapta, partea stanga, sau ambele - sunt activate.

Este interesant faptul ca partea stanga are tendinta de a fi mai analitica, logica, definindu-se prin secventialitate si ordine.

Partea dreapta are tendinta de se simti bine cu paradoxalul, tiparele si noutatile.

Daca o persoana este inchistata in modul sau de a percepe lumea exclusiv prin intermediul emisferei stangi a creierului (si voi folosi metafora limitata), va astepta sa perceapa secvente, logica si ordine. Si, daca apare ceva in mediul sau care este nou, paradoxal si care nu corespunde asteptarilor, ea va respinge acel stimul.

Revenind la producatorul elvetian de ceasuri, conducerea acestuia a respins ceva care ar fi putut aduce beneficii uriase.

Iar noi facem acest lucru in fiecare zi a vietii noastre; fiindca ne intalnim cu oameni, situatii, oportunitati pe care nu le recunoastem fie pentru ca nu avem suficiente secvente logice sau capacitati de ordonare, fie ca nu avem abilitatea de a ne simti bine cu paradoxurile, noutatile sau tiparele.

Asadar, prin armonizarea celor doua emisfere ale creierului, care se numeste uneori procesarea de catre creier, ca intreg, ne putem spori inteligenta si creativitatea; acest proces este esential in cadrul acestui Program.

La nivel neurologic, trebuie sa construim un drum de acces intre aceste doua parti ale creierului. Acest drum de acces se numeste Corp Calos. Corpul Calos este o banda de fibre, care ii permite emisferei drepte sa se coordoneze cu emisfera stanga si emisferei stangi sa se coordoneze cu cea dreapta.

Iar atunci cand sunt realizate multe conexiuni neurologice intre cele doua emisfere, veti fi mult mai inteligenti si creativi decat atunci cand exista putine astfel de conexiuni.

Vestea buna este ca puteti construi noi conexiuni neurologice in creierul vostru, indiferent de varsta, situatie sau stare de sanatate.

Cu cat veti avea mai multe conexiuni, sanatatea voastra se va imbunatati, veti fi mult mai inteligenti si mai creativi.

Acesta este secretul acestui Program; asta facem noi practicand numeroasele exercitii prezentate.

06. REASTRA MAGICA (STARILE ALFA SI THETA)

Inainte de a va prezenta fiecare CD si modul de folosire a acestora, as dori sa clarific cateva aspecte referitoare la starile creierului si posibilitatile crearii de noi conexiuni neurologice.

Ma refer la Alfa si Tetha, pe care le consider Fereastra Magica (calea magica de acces). Si le numesc astfel, pentru ca, atunci cand sunteti in starea Alfa, experimentati o stare relaxata a constiintei, dar sunteti constienti si de mediul exterior.

Cercetarea stiintifica atesta ca, daca te afli in starea Alfa, stresul se diminueaza in mod automat: secretia de hormoni ai stresului se reduce, presiunea sanguina si ritmul cardiac scad; cu alte cuvinte, corpul, in mod spontan, patrunde intr-o stare de autovindecare.

Cand intrati in starea Theta, intrucat constiinta este totalmente directionata in interior, va aflati intr-un teritoriu al mintii extrem de fascinant. Pentru ca in starea Theta puteti face lucruri imposibil de realizat intr-o alta stare a creierului. Adica, experientele in Theta par reale si pline de viata, iar sistemul nervos le interpreteaza ca atare.

De exemplu, sa zicem ca dormiti si visati, dar, in mintea voastra va plimbati pe malul oceanului. Aceasta imagine este perceputa ca fiind plina de viata; asa se manifesta activitatea Theta.

Atunci cand faceti exercitiile din acest Program, veti fi in Alfa, apoi, veti intra in starea Theta; veti incepe sa experimentati miscarea unor sfere de energie sau lumina prin creierul vostru, sau veti deplasa un obiect in anumite directii, in interiorul creierului.

Cand sunteti in starea Theta, aceasta miscare este reala si creeaza o importanta deplasare a energiei prin neuroni sau grupurile de neuroni cu care lucram.

Astfel, pe masura ce atingeti starea Theta, stare in care veti fi indrumati, in interior are loc o experienta reala; aceste exercitii devin foarte puternice pentru ca sunteti in aceste stari mai profunde ale creierului.

Cred ca aceia dintre voi care meditati sunteti familiarizati cu intensificarea activitatii creierului in starile Alfa si Theta. Pentru ca, din abordare neurologica, aceasta este definitia meditatiei. Orice stare care va aduce linistea interioara, de la cea mai mica relaxare, la starea Theta, se poate numi stare meditativa.

Recent, prin munca Dr. Nuberg si a asociatilor sai, incepem sa intelegem o zona a creierului care este responsabila de acest fenomen al spatialitatii interioare. Este vorba despre zona orientarii si este legata de modul de functionare a creierului. Ea se afla inspre partea dorsala a creierului si ne indreapta atentia catre spatiul exterior. Cu alte cuvinte, daca va plimbati printr-o camera, aceasta zona va indreapta atentia catre toate informatiile care vin prin intermediul tuturor simturilor si face o harta a voastra, interioara, orientandu-va in spatiu.

Cand inchideti ochii si incepeti sa meditati, aceasta zona isi incetineste activitatea, apoi, o opreste. Iata de ce devine spatiul un fenomen atat de interesant atunci cand meditam.

In cercetarea lui Nuberg, este interesant faptul ca, indiferent de tipul de meditatie: buddhista, taoista, yoghina s.a.m.d. si de metoda folosita pentru a patrunde in interiorul vostru, atunci cand zona de orientare isi reduce activitatea, aveti perceptia spatiului interior. Aceste aspecte sunt legate direct de activitatea neurologica.

O alta zona foarte interesanta a creierului este cea a Creierului tripartit (triunghiular, zona celor 3 creiere).

Dupa cum am mai spus, creierul este un mister foarte complex si depinde din ce directie il observi pentru a sti ce structura vei vedea; iti intorci atentia intr-o alta parte si vei vedea un intreg univers nou.

In ceea ce priveste Creierul tripartit, daca am taia creierul pe jumatate si l-am privi dintr-o parte, am vedea zona de baza, numita Creier reptilian, care este responsabil cu functionarea automata a corpului, inimii, respiratiei. Apoi, este un strat aflat in partea superioara a acestuia, numit Creier mamifer (aici procesam emotiile), care mai este numit si Creierul limbic, emotional; apoi, mai exista un alt strat, tot in partea superioara, numit Neocortex sau Creierul neo-mamifer; acesta este locul in care gandim, deci el ne face sa fim oameni, pentru ca gandim si experimentam lumea prin retele neurologice, adica prin Neocortex.

Starile de profunda relaxare, cum sunt activitatea Alfa intensa, Theta, starile meditative – toate determina diminuarea secretiei de hormoni ai stresului, scaderea presiunii sanguine, incetinirea ritmului cardiac si al respiratiei, stare care influenteaza toate zonele creierului.

Nu numai Neocortexul, dar si Sistemul limbic, Creierul reptilian – sunt influentate.

Deci, este foarte pozitiv si benefic sa incepem prin a intra in aceste stari de relaxare ale creierului, care reprezinta cheia acestui Program.

07. FRECVENTELE BIO-PULS - ANTRENAREA SI MATRICELE TONURILOR

Acum, as vrea sa va vorbesc despre CD-urile din acest Program si va voi da cateva sugestii specifice, pentru a le aplica in cel mai eficient mod posibil.

Pe oricare dintre CD-uri, veti auzi niste sunete ciudate pe fundal, pe care eu le numesc Bio-Pulsuri.

Aceste frecvente au rolul de a crea o stare modificata, care sa-i permita creierului vostru sa treaca intr-o anumita stare pe care o solicita exercitiul respectiv.

Bio-Pulsurile au fost create cu sunete de 100 cici/sec; vom trece prin diferite frecvente, pana la 4 cicli/sec.; apoi, veti fi stimulati sa ajungeti la niveluri cuprinse intre Beta si Delta.

La 10 cicli/sec., veti patrunde in gama Alfa.

Este o pulsatie pe care o veti auzi repetandu-se incet, pe fundal.

Aceste frecvente sunt proiectate pentru ceea ce se numeste Antrenare,  prin intermediul careia treceti printr-o fereastra (cale de acces) catre o anumita activitate, in functie de starea pe care intentionam sa o inducem creierului.

Cercetarea stiintifica arata ca majoritatea oamenilor trece prin acele ferestre (cai de acces); dar, sunt unii oameni care nu reusesc acest lucru sau trec dincolo de starea dorita. Acest lucru depinde de nivelul de stres, de personalitatea voastra, de gradul de relaxare din momentul in care ascultati CD-ul.

Dar, aceste frecvente Bio-Puls sunt create pentru a va sustine creierul, pentru a va deplasa rapid si cu usurinta prin aceste cai de acces catre o anumita stare a creierului.

Principiul antrenarii foloseste o parte a creierului numita Sistemul special de activare, care se afla la baza creierului,

Acordand atentie stimulilor noi care vin prin intermediul oricaruia dintre simturi: auz, vaz, atingere, orice este diferit alerteaza zona si stimuleaza restul creierului, facandu-l sa devina mai alert, mai activ.

Daca o experienta senzoriala, cum ar fi sunetul sau o imagine vazuta, se repeta fara sa creeze tensiuni in zona respectiva, atunci ea tinde sa calmeze si sa relaxeze restul creierului.

De exemplu, e noapte si conduceti masina, sunteti obositi si vedeti acele dungi din mijlocul drumului care va ajuta sa pastrati directia de mers. Conduceti, sa zicem, cu 60 mile/ora, pe autostrada, cu o viteza constanta, iar liniile le percepeti in mod repetitiv.

Daca veti privi prea mult timp acele linii, veti incepe sa va simtiti ametiti. Veti simti nevoia sa va abateti atentia de la ele, fiindca, altfel, veti fi hipnotizati.

Asadar, daca aveti activat orice fel de tipar, el stimuleaza creierul fie sa se relaxeze, fie sa devina alert.

Prin Antrenare, pulsatiile sunt preluate de catre cortexul auditiv si sunt trimise in diferite zone ale creierului.

Atunci cand pulsatiile sunt lente, retelele zonale si tiparele auditive fac ca intregul creier sa se linisteasca; cand pulsatiile se accelereaza, creierul devine si el alert.

Este ca atunci cand dansezi: muzica ritmata te face sa te misti repede, in ritmul acesteia, iar cand muzica devine lenta, corpul se misca mai incet, se relaxeaza. Deci totul se raporteaza la ritm si la reactiile creierului in functie de ritm. Acesta este secretul modului in care functioneaza Antrenarea.

Un alt factor important in stimularea creierului este folosirea unei anumite muzici; nu este vorba de muzica de divertisment, ci de o muzica special compusa pentru a genera stari modificate de constiinta.

Iar timbrul si calitatea sunetului, ritmul, relatiile armonice, linia melodica, undele sintice (capacitatea sunetului de a modifica starea emotionala)– sunt elemente foarte importante.

Ideea de baza este ca tot ceea ce produce o unda care exercita presiune, prin sunet sau chiar prin atingere, creeaza un raspuns emotional.

Deci, undele sintice sunt forme ondulatorii specifice, folosite, in acest caz, prin intermediul sunetelor, pentru a produce raspunsuri emotionale. Ele se bazeaza pe munca lui Patrick Klein si reprezinta o arie fascinanta de cercetare.Toate acestea orchestrate la un loc formeaza ceea ce eu numesc Matricea Tonurilor; veti observa, dupa ce veti asculta toate cele 8 CD-uri, ca Matricele Tonurilor sunt foarte diferite, pentru ca urmarim scopuri diferite, pentru a performa in functie de diversele stari ale creierului la care vrem sa ajungem.

08. INVATAREA ACTIVA SI SUPORTUL AMBIENTAL

Acum, as dori sa grupez aceste CD-uri diferite din punct de vedere conceptual.

Prima categorie de CD-uri va ajuta sa creati noi retele neurologice

Pentru ca, dupa cum am mentionat inainte, aceasta este cheia pentru cresterea creativitatii, inteligentei si realizarea starii de bine. Aceste prime CD-uri va vor oferi diferite metode de atingere a acestor deziderate.

Primul CD- „Enhance Creating Problems Solving” (Cresterea capacitatii de solutionare a problemelor).

Acesta este un Track Psiho-Acustic, care are 10 cicli/se., pentru a se ajunge la gama de frecvente Alfa. In combinatie cu instructiunile oferite, acest CD va va stimula si spori inteligenta, abilitatile lingvistice si IQ-ul.

Cercetarile in domeniu arata ca, atunci cand folositi Programul Image Streaming (Succesiunea de imagini), care a fost creat de Dr. Win Winger, IQ-ul vostru poate creste, la fiecare 20 de minute de utilizare (rezultatul poate fi masurat); este, deci, un Program foarte puternic.

Daca sunteti elevi sau studenti, sau aveti copii care studiaza si au dificultati de invatare, va recomand cu caldura sa treceti prin acest Program de pe CD, pentru ca el va contribui la cresterea IQ-ului, va imbunatati abilitatile de solutionare a problemelor, lingvistice si va va spori creativitatea. Este o tehnica simpla, dar foarte puternica.

Al doilea CD - „Gimnastica Mintii” (Mind Gymnastics) este menit sa determine dezvoltarea retelei neurologice.

El are 4 Track-uri si este insotit de instructiuni complete.

Primul Trcak dureaza 9 min. si trece prin toate frecventele, de la cca. 1 cicu/sec.(Delta de frecventa foarte joasa), pana la 30 cicli/sec. (Complex K- Beta de frecventa foarte inalta). Aceasta este o modalitate de armonizare a creierului, care devine apt de o mare creativitate.

Fiecare dintre exercitii dureaza cca. 30 de minute, timp in care veti exersa diferite zone ale creierului. Am numit aceasta tehnici - Gimnastica mintii, pentru ca este ca si cand ati merge la sala de gimnastica pentru a a lucra asupra diferitelor grupuri de muschi. Si, pe masura ce lucrati prin exercitii fizice, acesti muschi devin mai puternici: veti putea rica greutati mai mari, veti putea face mai multe activitati fizice.

Cu ajutorul Gimnasticii mintii exersati anumite zone specifice ale creierului, care va avea performante sporite: veti gandi mai clar, veti fi mult mai creativi – ca rezultat al antrenamentului.

A IIa categorie de CD-uri abordeaza eliberarea de limitarile psihologice

Cauzele care ne impiedica sa fim mai creativi, mai inteligenti, nu depind numai de retelele neurologice, ci si de tiparele si obisnuintele noastre emotionale.

Uneori, oamenii nu isi permit sa fie pe deplin creativi sau inteligenti, din diverse motive.

CD-ul se numeste„Freedom to Change” (Libertatea de schimbare) si va va ajuta sa realizati acest deziderat. El se bazeaza pe activitatea de hipnoza medicala a Dr. Milton Erikson si foloseste ceea ce eu numesc „metafore eriksoniene”. Veti trece printr-o stare modificata a creierului, Alfa, in frecvente joase, pana in Theta.

Si este ca un vis in stare de trezie, in care vi se spune o poveste; multi oameni au experiente foarte intense in timp ce asculta povestea. Povestile sunt create pentru a da putere mintii constiente, pentru a determina schimbari in tiparele psihologice. CD-ul este extrem de util in vindecarea dependentelor, cresterea stimei de sine, gestionarea emotiilor, vindecarea suferintei emotionale in cazul pierderii celor dragi si chiar in tendintele suicidale. Este, deci, un program foarte puternic.

Aceste metafore si povesti dau mintii voastre subconstiente forta de a face schimbari, permitindu-va sa fiti mai creativi, sa va eliberati de limitarile psihologice (de aceea a fost inclus in acest Program).

A IIIa categorie este reprezentata de „Suportul ambiental” (The Ambient Support).

Este un CD care se asculta ca un fond muzical, in surdina si a fost creat pentru reducerea stresului, in timp ce lucrati sau invatati, ajutandu-va sa fiti mai creativi.

09. INVATAREA PASIVA (PASSIVE LEARNING)

Ultima categorie de CD-uri din acest Program este Ascultarea Pasiva

care este o forma de Invatare Pasiva. Chiar daca, aparent, voi nu faceti nimic, ci doar ascultati, creierul vostru invata, de fapt, noi modalitati de actiune. Si, dupa cum am mai spus, eu numesc Fereastra Alfa – Theta – Fereastra magica a stadiilor creierului, intrucat ea este locul in care se manifesta viziunile, visele, experientele neobisnuite.

In cultura noastra, emisfera dreapta a creierului nu este partea cea mai apreciata, desi radacinile creativitatii noastre vin din intuitie.

Albert Einstein a spus ca imaginatia este mult mai importanta decat cunoasterea; iar marile sale descoperiri in domeniul fizicii au aparut gratie capacitatii sale de a-si imagina anumite lucruri. El privea trenurile, ceasurile si miscarea timpului, imaginandu-si in minte elementele complexe ale teoriei relativitatii. Aceasta era o functie a unei stari modificate a constiintei; vreau sa va spun ca starile Alfa si Theta sunt un izvor de resurse din care se nasc noi intelesuri.

Cultura noastre priveste aceste sari ale creierului drept pierdere de timp, desi ele permit creierului si mintii sa atinga izvorul creativitatii.

Visele sunt un tip de stari modificate si multe descoperiri stiintifice au aparut ca rezultat al visarii.

De exemplu, era un chimist care se lupta sa descopere structura unei molecule complicate (benzyne) si a visat un sarpe care isi inghitea coada; atunci, a inteles dintr-o data structura moleculei respective, care chiar are forma unui sarpe care isi inghite coada. Deci, aceasta cunoastere a iesit la iveala in starea modificata a creierului, in timpul somnului, iar el a reusit sa o constientizeze.

Geniile pot patrunde in stari modificate, au experiente imaginare (ceea ce poate face oricine), dar au capacitatea de a le aduce in atentia constienta.

Asadar, aceste CD-uri care cuprind restul Programului sunt create pentru a va invata creierul cum sa intre in stari receptive.

Prin ascultarea lor regulata, va invatati creierul si mintea sa patrunda in interior, pentru a primi informatii, pentru a capata o noua perspectiva asupra unor probleme cu care va confruntati si a va aduce toate aceste resurse sub forma de solutii.

Desi voi doar ascultati in casti, creierul vostru invata sa aiba acces la una dintre cele mai importante resurse, pe care eu o numesc Fereastra magica, starile Alfa si Theta ale creierului, care va vor permite accesul la geniul vostru interior si la puterile voastre intuitive.

Urmatorul CD este CD-ul „Deep Rest” (Odihna profunda),

creat pentru acele momente din viata cand nu puteti dormi bine, sau cand vreti sa va luati o pauza de la programul vostru incarcat, intrand intr-o stare de reconfortare a creierului.

Acest CD are 2 Track-uri;

- Track 01 -   „The 24 Minutes Nap” (Somnisorul de 24 min.), care, in 24 de minute, va aduce de la o stare semi-Alfa, la un Delta de frecventa joasa. Dupa ce va odihniti acolo, veti fi din nou adusi la semi-Alfa, starea ideala pentru a interactiona cu lumea exterioara, fara a fi stresat.

- Track 02 -   „The 22 Minutes Vacation” este chiar o vacanta de 22 de minute!

In acest rastimp scurt, sunteti adusi intr-o stare profunda Theta si veti avea experienta multisenzoriala a unei vacante ideale din fantezia voastra, oriunde veti doriti sa se petreaca.

Acest CD are un efect puternic, reconfortant.

Cele doua Cd-uri sunt o combinatie minunata utila pentru cei care au probleme cu somnul.

Ele sunt insotite de instructiuni.

Urmatorul CD este „Deep Relaxation and Healing” (Relaxare profunda si Vindecare), care va aduce intr-o stare Theta de mari profunzimi.

Este important sa ascultati in casti, intrucat sunt sunete diferite in fiecare dintre parti. Este creat in cheia Fa, printr-o armonica speciala si are un foarte puternic efect vindecator. Va recomand sa il folositi atunci cand doriti sa intrati intr-o foarte profunda stare de relaxare sau sa experimentati o stare Theta mai profunda.

CD-ul care urmeaza se numeste „Opening the Heart” (Sa ne deschidem inima) si foloseste o straveche mantra indiana, SOHAM, care se presupune ca este sunetul sau mantra inimii.

Stiinta atesta in mod clar ca exista o legatura intre inima fizica si creier.

De curand, s-a inteles ca armonica de mare complexitate a ritmului inimii influenteaza functionarea creierului, prin intermediul nervului vag (nerv cranian, pornit din bulbul rahidian, care inerveaza inima, bronhiile, aparatul digestiv si rinichii). Energia electromagnetica a inimii se deplaseaza in sus, prin nervul vag, pana in lobii temporali ai creierului, influentand inteligenta, creativitatea si nivelurile de stres.

Abordand legatura dintre inima si creier, acest CD a fost creat pentru a va deschide inima, pemitandu-va sa experimentati stari de constiinta relaxata, permeabilitate emotionala si o relatie blanda intre voi si lumea inconjuratoare.

Acest CD poate fi utilizat in doua moduri: il puteti asculta intr-o stare pasiva, sau va puteti plasa atentia in chakra inimii (exista instructiuni atasate). El are un minunat efect de calmare, oferindu-va o experienta foarte relaxanta in starea Theta.

Ultimul CD, „Activate the Holographic Mind” (Activarea mintii holografice) este o explorare foarte profunda a starii Theta.Cei care vor sa experimenteze o asemenea stare pot utiliza acest CD.

El lucreaza intr-o armonica foarte complexa; sunt 16 voci diferite, care canta simultan, generand geometrii complexe in perceptia creierului si mintii voastre, iar rezultatul este ca incepeti sa aveti vise, fantezii, viziuni.

Este utilizat de multi oameni pentru asa numita psiho-navigare, care foloseste stari ale mintii pentru intoarcerea in timp, pentru a merge in viitor, pentru a experimenta amintiri din vietile trecute, pentru a patrunde in alte taramuri ale constiintei, pentru deschiderea portilor perceptiei.

Este un CD foarte puternic si este insotit de instructiuni.

Este un CD foarte interesant, cu un program care contribuie la crearea unui mediu armonios.

Se asculta cu volumul incet, fara casti, ca o muzica de fundal.

10. TIPS.

Aceasta intreaga colectie de CD-uri a fost creata pentru a va oferi tot ceea ce aveti nevoie pentru a va incepe calatoria in lumea fascinanta a posibilitatilor de a va spori creativitatea, inteligenta, starea de bine, abilitatile de a solutiona problemele si de a descoperi si alte resurse pe care sistemul vostru nervos le-a primit drept mostenire.

Acum, as dori sa va fac cateva sugestii privind

modul specific de utilizare al acestor CD-uri.

Va recomand sa le integrati in stilul vostru de viata. Unii dintre voi au mai mult timp, altii nu au.

Deci, identificati unul dintre aceste programe care va atrage, experimentati-l si incepeti sa il folositi astfel incat sa se armonizeze cu stilul vostru de viata si de timpul disponibil.

Daca ar trebui sa va recomand programul optim, v-as spune urmatorul lucru:

voi doriti sa creati noi retele neurologice, iar instrumentele cele mai potrivite sunt:

CD   1. „Creating Solving Problems” o data sau de doua ori pe saptamana

CD 2. „Mind Gymnastics” faceti unul dintre exercitiile de pe CD-ul „Mind Gymnastics” o data sau de doua ori pe saptamana.

Daca aveti timp suficient, ar fi optim sa faceti aceste exercitii zilnic. Dar nu toata lumea are timp.

Este important sa intelegeti ca ceea ce urmariti este construirea de noi retele neurologice, iar aceste 2 CD-uri va vor ajuta sa faceti acest lucru.

CD 3. „Freedom to Change”, pentru a depasi limitarile noastre psihologice,

pe care l-as asculta o data sau de doua ori pe saptamana;

Daca aveti probleme privind anumite dependente, v-ati pierdut stima de sine sau va simtiti coplesiti de emotii, ar trebui sa il ascultati de multe ori pe saptamana, chiar zilnic (ideal ar fi sa-l ascultati o data sau de doua ori in fiecare zi – in cazul dependentelor).

CD 4 „Environmental Support”, pe care sa il ascultati in locul in care munciti sau studiati, pentru a va ajuta sa va desfasurati activitatea cu mai putin stres.

Celelalte CD-uri, depinde de ceea ce simtiti atunci cand lucrati cu ele

Unii dintre voi veti fi foarte atrasi de “Deep Relaxation and Healing”;

Altii – de CD-ul „Opening the Heart”; Recomand aceste CD-uri pentru cei care se simt foarte stresati.

Acestea determina cresterea activitatii Alfa si genereaza o profunda stare de odihna/pace, care diminueaza efectele negative ale stresului, reduc ritmul cardiac, fac sa scada presiunea sanguina, relaxeaza muschii si fac sa scada nivelul stresului, pentru luni intregi.

CD-ul „24 Minutes Nap - daca aveti insomnii si   nu va odihniti suficient, folositi-l in mod regulat, pentru ca cercetarea atesta ca daca nu dormiti suficient, nu puteti trai la un nivel optim.

11. SMALL ACTIONS

CREIERUL PERFECT – este doar un titlu atragator;Vorbind de Creerul Perfect ne referim la un proces continuu, nu de o stare de fapt limitata. Nu ne putem referi la creierul nostru ca fiind perfect, desavarsit –pt. ca la un moment dat, oricat de inteligenti si creativi ati deveni, exista resurse nelimitate care sa va permita sa fiti si mai puternici in viata voastra. Procesul prin care se obtine aceasta stare extinsa de creativitate si inteligenta poate fi antrenant, amuzant, si va poate schimba viata.

Acest lucru se intampla folosind Programul.

Un lucru pe care as vrea sa-l stiti este faptul ca atunci cand oricare dintre noi ajunge intr-o noua stare de a fi mai mai creativ, trebuie sa fim atenti la autosabotaj.

Daca doar veti pastra acest Program pe un raft, nu se va intampla nimic cu creierul vostru, pentru ca doar exersarea, cu ajutorul acestor CD-uri, a starilor creierului aduce schimbarile pe care le doriti.

Daca observati ca ezitati sa utilizati CD-urile, va sfatuiesc sa incepeti cu CD-ul „Freedom to Change”, sa-l ascultati in mod regulat, pentru ca el va ajuta sa scoateti la iveala si sa dizolvati limitarile pe care vi le-ati auto-impus.

Pentru ca, uneori, ne tinem pe noi insine blocati fata de posibilitatile de a deveni mai inteligenti si mai creativi, pe masura potentialului nostru, din motive care nu au nimic de a face cu fiziologia creierului nostru, ci cu emotiile, sentimentele, relatiile noastre. Asadar, daca ezitati sa va antrenati creierul prin intermediul acestui Program, va sfatuiesc sa incepeti cu „Freedom to Change”, sa-l folositi intens, apoi va veti afla intr-un spatiu nou, din care veti putea incepe sa lucrati cu Programul si sa obtineti rezultatele pe care le doriti.

Pe scurt, Programul CREIERUL PERFECT prezinta un potential pe care il are fiecare dintre noi si depinde de voi cat de departe veti ajunge.

Cercetarea demonstreaza cu claritate ca, atunci cand ne referim la reteaua neurologica a creierului central, voi o puteti folosi sau o puteti pierde; deci, daca nu utilizati aceste retele neurologice, ele devin inerte, apoi dispar.

Atunci cand provocam creierul prin noi abordari, cream, literalmente, fizic, noi structuri in interiorul creierului; iar, cand le aducem in viata noastra, vom actiona cu mai multa creativitate si inteligenta. Totul tine de schimbare si de modul in care se produce aceasta schimbare. Iar studiul acestui domeniu este fascinant.

O cat de mica transformare poate avea un efect enorm; se produce efectul in cascada si apar numeroase imbunatatiri la nivelul intregului creier. De exemplu, daca sunteti deprimati si simtiti ca ati vrea sa stati in pat, dar va sculati si incepeti sa va plimbati, aceasta actiune schimba nivelurile serotoninei in sistemul nervos si exista posibilitatea sa iesiti din starea de depresie; deci, o mica miscare in afara tiparului in care sunteti blocati poate produce schimbari in beneficiul vostru.

Asadar, schimbarile pot fi simple sau complexe. Cea mai mica schimbare a comportamentului creeaza modificari la nivelul creierului.

De exemplu, daca sunteti deprimat si nu ati vrea sa va miscati, dar, va ridicati, faceti o plimbare sau mergeti sa inotati, facand ceva la nivel fizic, determinati cresterea serotoninei, creati schimbari in tiparele voastre transmitatoare si acest lucru va ajuta sa iesiti din starea de depresie.

Fiecare dintre noi se afla uneori in stari de epuizare, in care simtim ca nu avem resurse, actionam impotriva naturii noastre. Ceea ce vreau sa va transmit este ca aveti in voi capacitatea de a depasi limitarile pe care le experimentati. Unul dintre secrete este conceptul de retele neurologice.

Am sa va spun o poveste care inca ma emotioneaza, desi s-a petrecut acum 15-20 de ani. Lucram cu o doamna, care era director la o casa de batrani si care mi-a spus ca are pacienti care sufera de Alzheymer si vroia sa stie daca programul meu „Gimnastica Mintii” i-ar putea ajuta. I-am spus ca probabil nu ii va putea ajuta, pentru ca acesti pacienti nu pot urmari instructiunile. I-am oferit, totusi, un set de CD-uri. Pacientii erau atat de bolnavi, incat a fost nevoie sa li se puna castile la urechi, pentru a asculta aceste exercitii. Interesant a fost faptul ca una dintre paciente, o voi numi Margaret, desi nu este numele ei real, care avea o faza avansata a bolii si nu putea vorbi sau urmari instructiunile, a reusit, in decursul catorva saptamani, sa vorbeasca, sa urmareasca instructiunile, iar familia ei a putut sa comunice cu ea.

Probabil ca Alzeymer-ul ii afectase acea parte a creierului pe care a dezvoltat-o lucrand cu aceste exercitii; a murit peste cateva luni, din cauza acestei boli, dar, este important faptul ca creierul sau a creat noi retele neurologice, chiar si in acest stadiu avansat de degenerare: si ea a reusit sa creeze o retea neurologica atat de puternica, ce i-a permis sa stea alaturi de familia ei timp de cateva luni.

Aceasta este puterea retelelor neurologice, puterea constiintei de a transforma, iar efecte majore apar din cele mai minore schimbari.

As vrea sa mai mentionez ca sunt doua forme de informatii: informatiile care au la baza diverse intamplari, experiente (cum este povestea lui Margaret) si cele atestate stiintific. Informatiile stiintifice, controlate, sunt determinate prin studii aplicate asupra unor grupuri mai mari; au la baza analize statistice; in stiinta, acestea sunt considerate semnificative.

Acest raport referitor la povestea lui Margaret, acest caz izolat de creare de retele neurologice este foarte interesant, fascinant si, cred eu, important; dar, din punct de vedere stiintific, nu este semnificativ, fiindca rezultatul nu s-a obtinut printr-un studiu controlat.

Ca o concluzie, nu sustin ca „Gimnastica Mintii” reprezinta un tratament sau un ajutor pentru vindecarea Alzeymer-ului. Dar, aceasta intamplare demonstreaza ca acest instrument a construit noi retele neurologice, cu un efect benefic in cazul unei anumite persoane. Daca acest lucru s-a produs in cazul unei persoane cu o boala atat de degenerativa pentru creier, imaginati-va ce poate face acest program pentru voi. Aveti in voi puterea de a schimba.

Programul CREIERUL PERFECT reprezinta un set de instrumente care au fost create pe baza ultimelor cuceriri ale tehnologiei, prin intermediul Psiho – Acusticii si sunt menite sa va ajute; dar ele nu sunt decat instrumente; de fapt, schimbarea sunteti voi.

Calatorie placuta!
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Psoriazisul - tratament sanatos
HEMOFILIA A
INSTRUMENTAR PENTRU MODELAT CEARA
EPIDIAB IN MUNICIPIUL CHISINAU: REZULTATELE PRIMELOR 9 LUNI.
CULTIVAREA VIRUSURILOR
Placenta praevia
Glaucomul
Reglarea nervoasa a respiratiei prin mecanismul automat: centrii inspiratori bulbari

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu