Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoidaPoliartrita reumatoida

(P.R.) reprezinta o afectiune a tesutului conjuctiv, forma distincta a bolii reumatismale cu manifestari predominante la nivelul aparatului locomotor. Se mai poate intalni sub numele de: reumatism cronic progresiv, poliartrita cronica evolutiva, poliartrita cronica primara, artrita deformanta.

Simptomatologie

In functie de momentul evolutiv al P.R. ,de intinderea leziunilor,de modificarile biologice si radiologice, in raport cu gravitatea manifestarilor articulare ca si de afectarea starii generale se deosebesc urmatoarele stadii in evolutia bolii:

A. Stadiul prodromal - reprezinta perioada care dureaza de la aparitia primelor simptome de boala si pana la instalarea fenomenelor clinice caracteristice recunoasterii bolii.Manifestarile articulare sunt precedate de o serie de simptome de ordin general :astenia,adinamia,scaderea ponderale ,paloarea,irascibilitatea;dureri articulare cu varacter migrator, crampe musculare in termitente,mialgii,rigiditati musculare pasagere.

O particularitate a manifestarilor prodromale o reprezinta exacerbarea matinala ca si contrastul dintre intensitatea durerilor si lipsa de obiectivare a lor.

B. Stadiul de debut (perioada incipienta sau precoce)

P.R. debuteaza de obicei insidios

Simptome clinice generale: febra, astenie, adinamie, pierdere ponderala ,inapetenta ,mialgii si artralgii difuze, dureri cu caracter nevralgic si in unele cazuri procese ale muschilor mainii.

Simptome articulare

 • durerea in special interfalangia proximal,urmata de pumni,genunchi,glezne;
 • redoarea poate alterna cu durerea ;mobilizarea articulatiilor poate crea dificultati bonlavilor,mobilitate care se amelioreaza dupa cateva ore;poate fi considerat un semn precoce
 • tumefactia-coprinde articulatiile interfalangiene proximale,confera degetelor un aspect fuziform.
 • limitarea functionala-accentuata cu precadere la la nivelul articulatiior degetelor
 • hipertermia cutanata-exprima existenta unui proces inflamator in activitate

Forme atipice de debut

 • monoartrita
 • oligoartrita
 • debutul poliarticular acut
 • forma talalgica,cu bursita subcalcaneana rebela si concomitent o ingrosare  a bursei si obstruarea ulterioara
 • forma atipica Chauffard-Ramond
 • forma fibrozitica
 • forma cu cervicalgii

C. Stadiul clinic manifest (perioada de stare sau exsudativ-proliferativa)

I. Etapa exudativa

Simptome clinice generale:

febra se accentueaza de la 37,5 la 37,8 mai ales seara

inapetenta

scaderea ponderala

fatigabilitatea

Simptome articulare

durerea se exacerbeaza pana la formele hiprealgice;are predominanta matinala

anchilozele rezulta din distructia cartilajului care este invadat de un tesut fibros . Anchilozele au loc la nivelul genunchilor,acestia fiind fixati in semiflexie ;art. coxo-femurale,se fixeaza coapsa in semiflxie si add;rahisului cervical, art temporomandibulare

Simptome extraarticulare

modificari musculare:contracturi musculare,atrofia musculara

modificarile la nivelul pielii si fanerelor

noduli subcutanati

modificari ale tesutului limfoid;apar adenopatii

modificari oculare


simptome cardio-vasculare

modificari pleuropulmonare

modificari digestive

D. Stadiul avansat
In faza terminala (dupa 10-20 ani)elementul principal il constituie starea de denutritie pronuntata si casexia;este faza de impotenta functionala accentuata si starea de anchiloza avansata.

La nivelul fanerelor se produc leziuni distriofice similare;se constata de asemenea zone de hiperpigmentare ,alternand cu zone de vitiligo.

Deviatii

Artritele au anumite particularitati topografice.

Articulatiile mainii, cea radiocarpiana, genunchii si articulatiile piciorului sunt cel mai des interesate, dar poliartrita reumatoida poate afecta orice alta articulatie diartrodiala.

Distructia cartilajului, afectarea osului, inflamatia capsulei si a tendoanelor, impreuna cu presiunile mecanice si tractiunile tendinoase nefiziologice determinate de eroziunile excentrice ale suportului solid, duc la deformari osteoarticulare.In timp, distructia osteocartilaginoasa, laxitatea articulara, modificarile pozitionale consecutive ale tendoanelor dau aspect caracteristic articulatiilor:

( tipuri de deviatii)

Boala se remarca prin simetria suferintei articulare si respectarea articulaiiilor interfalangiene distale:

- redoare articulara matinala prelungita (1 ora) - artralgii matinale

- tumefiere articulara - mialgii, oboseala

Desi cel mai frecvent sunt afectate articulaliile mici ale mainii Si piciorului, P.R. poate afecta orice alta articulalie diartrodiala.

La mana, semnul caracteristic este sinovita articulatiei interfalangiene proximale, fapt care da articulatiei un aspect fusiform. Deseori sunt prinse simultan si simetric articulatiile metacarpofalangiene (forma in M, in “butoniera”,deviatie ulnara). Forma in “butoniera” este urmarea sinovitei cu ruperea tendonului extensorului comun al degetelor la locul de insertie al acestuia pe cea de-a doua falanga. Simultan se pierde capacitatea de prehensiune digito-palmara.

- Mana

La nivelul mainii apare sinovita articulatiilor I.F. proximale, simetric si uneori simultan si la articulatiile M.C.F. Limitarea miscarilor are la inceput rol antialgic, iar in timp se datoreaza leziunilor capsulotendinoase cu rupturi si dislocari articulare. In timp apare distructie cartilaginoasa, laxitate articulara, modificari pozitionale consecutive.

a) Apar devieri reprezentate de schimbari in pozitia oaselor cu nerespectarea axelor, cum se intampla in deviatia cubitala a degetelor conditionata de reactia sinoviala la nivelul articulatiilor MCF, urmata de subluxatie gradata, sau deviatia cubitala a mainii.

b) Deformarile se datoreaza extinderii procesului inflamator la cartilaj si os, concomitent cu contractura musculaturii de vecinatate, predominant musculatura flexoare.

Deviatie in 'gat de lebada'

Cauza e interesarea sinovialei la nivel MCF si IF proximale. E o sinovita proliferativa, invadanta, care realizeaza hiperextensia articulaliei IF proximale si flexia concomitenta a IF distale prin pierderea actiunii extensorului falangei 3 si devenind predominanta actiunea flexorului profund degete.

Degetul in 'butoniera'

Hipertrofia sinovialei determina hiperflexia IF proximale cu hiperextensia IF distale (se pierde extensia activA a IF proximale).

Police in 'Z'

Se caracterizeaza prin flexia articulatiei MCF si hiperextensia articulatiei IF. Anchilozele sunt datorate distrugerilor de cartilaj cu proliferari fibroase si calcificari. Simultan se pierde capacitatea de prehensiune digito-palmara, aceasta fiind inlocuita treptat de tipul de prehensiune 'mana in carlig'.

Sinovita cotului este intalnita frecvent. Prin exsudantul articular miscarea de extensie este mult limitata.Tarziu si rar se produc eroziuni majore cartilaginoase.

Artrita umarului poate fi prezenta subiectiv dar semnele paraclinice se inscriu foarte tarziu.

Articulatiile piciorului sunt deseori atinse la inceputul bolii simultan cu cele ale mainii. Sunt afectate mai ales articulatiile metatarsofalangiene. Eroziunile cartilajelor si deformarile articulare consecutive determina greutate la mers.

Genunchii sunt foarte frecvent afectati, sinovita fiind la inceput exsuda-tiva si apoi proliferativa.

Artrita soldului (coxita) nu este frecventa. Ea se manifesta clinic mai ales prin dificultate la mers.

Afectarea articulatiilor coloanei vertebrale este rara. Artrita temporo-mandibulara este frecventa, dar rareori este grava impiedicand alimentarea.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Ciclul biologic al parazitului la om
GASTROENTERITA BACTERIANA
XILINA - LIDOCAINUM
LINI SEMEN
ARTRITA REUMATOIDA
DECOCTURI: DEFINITIE, PREPARARE
TERAPIA CU SELENIU
Reumatismul abarticular - trateaza cu plante
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu