Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Reflexometrul ahilean

Reflexometrul ahilean


Reflexometrul ahilean

Excitarea mecanica a tendonului ahilean produce o miscare reflexa intarziata a piciorului. Reflexograma are o forma de unda reprezentata in Figura 2.1. Ea ofera informatii privind detectarea modificarilor transmisiei impulsurilor neuromusculare de excitare care pot aparea in disfunctii tiroidiene sau in afectiuni locomotorii.

Timpii de reflex care au relevanta in masurari si diagnosticari clinice sunt:

timpul de latenta, t1 , este masurat intre momentul aplicarii excitarii si momentul aparitiei undei de reflex;

timpul de reflex, t2 , se masoara intre aplicarea excitarii si momentul scaderii amplitudinii reflexului la cca. 50% din valoarea maxima;

timpul de demirelaxare, t3 , masurat intre momentele scaderii amplitudinii reflexului de la 100% la 50% din valoarea maxima.

Figura 2.1 ReflexogramaTimpul de reflex ahilean are limitele de 100ms . 800 ms. Pentru diagnosticarea corecta este utila medierea statistica a unui numar de masuratori. Acest lucru poate fi realizat cu microsistemul din Figura 2.2, care contine un bloc traductor si circuitele electronice propriu-zise ( Ciu92 ). Frecventa de esantionare este de 1000 Hz iar unda de reflex se testeaza pe durata de 1000 ms. Timpii ti calculati si memorati, ca si reflexograma, se afiseaza in bucla infinita.

Traductorul este un potentiometru care are montat pe cursor un brat sprijinit pe partea plantara a piciorului. Bratul urmareste rotirea piciorului in jurul gleznei, furnizandu-se astfel blocului de achizitie-conversie un semnal proportional cu pozitia curenta a piciorului. Blocul de achizitie are un convertor reconfigurabil pe 8 biti: pe durata achizitiei celor 1000 de esantioane convertorul este de tip CAN (cu rampa de incrementare) iar pe durata afisarii reflexogramei (la iesirea de semnal I.S.) este un CNA. Citirea rezultatului se face la fiecare milisecunda, dupa care are loc initializarea convertorului (resetarea numaratorului de incrementare) si activarea semnalului "start conversie".

Blocul interfata face legatura intre unitatea centrala (U.C.) si blocurile de achizitie-conversie (prin portul PB) si cel de afisaj (prin PA). Portul PC poate fi folosit pentru comanda si comunicatie.

U.C. lucreaza pe 8 biti, cu ajutorul unui program inscris intr-un EPROM (2 KB) si a unei memorii RAM de 1 KB. Medierea rezultatelor se face actionand tasta In.M., prin care se pastreaza grupul curent de timpi de reflex. Tasta MEM produce considerarea rezultatelor curente la mediere.

Modificarea celor trei timpi de reflex are semnificatie si in alte boli, ca diabet zaharat, ciroza decompensata, obezitate s.a.

Figura 2.2 Sistem pentru achizitia si prelucrarea reflexogramei

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.