Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice



Acasa » familie » medicina
Reguli generale de administrare a medicamentelor

Reguli generale de administrare a medicamentelor



Reguli generale de administrare a medicamentelor

Administrarea medicamentelor pune pe umerii asistentei o mare responsabilitate. Greselile provenind din nerespectarea dozelor, a cailor de administrare, administrarea unor medicamente alterate sau schimbarile de medicamente pot da nastere la accidente grave, chiar fatale. Din acest motiv, la administrarea medicamentelor asistenta va tine seama de anumite reguli generale.

Respectarea intocmai a medicamentului prescris -> asistenta nu are voie sa schimbe medicamentul prescris cu un alt medicament cu efect asemanator, fara aprobarea prealabila a medicului. Daca asistenta nu are la dispozitie medicamentul sau preparatul prescris, va cere aprobarea medicului pentru inlocuirea cu un alt preparat.

Identificarea medicamentelor administrate -> asistenta va verifica eticheta de pe medicamente la preluarea acestora, apoi inainte de administrare, la scoaterea sau varsarea lor din ambalajul respectiv si a treia oara, cand controleaza cantitatea ramasa. Ea va pastra fiolele medicamentelor administrate sub forma de injectii, pana la desfasurarea efectului lor. Asistenta trebuie sa recunoasca medicamentele dupa ambalare, consistenta, mod de cristalizare, miros, gust, fluiditate. In cazul tabletelor, drajeurilor si a capsulelor operculate se vor lua in considerare diametrul, grosimea, forma, culoarea, invelisul lor extern, precum si eventualele inscriptii sau initiale. Orice greseala poate fi inlaturata daca asistenta cunoaste bine medicamentele cu care lucreaza si nu administreaza nici un fel de medicament asupra caruia are cea mai mica indoiala.



Verificarea calitatii medicamentelor administrate -> odata cu verificarea medicamentului, asistenta va verifica daca acesta nu este cumva alterat. Decolorarea sau supracolorarea, precipitate, sedimente sau flocoane in solutii, lichefierea medicamentelor solide, tulburarea sau opalescenta solutiilor injectabile denota o alterare a lor. Medicamentele alterate nu vor fi administrate bolnavilor. Prin alterare unele medicamente isi pierd din eficacitate, altele insa se transforma in produse toxice, daunatoare organismului. In unele cazuri, tulburarea substantelor injectabile in fiole inchise poate fi indepartata prin incalzire, iar injectia poate fi administrata , numai daca instructiunile de folosire anexate la fiole mentioneaza categoric acest lucru.

Respectarea cailor de administrare -> nerespectarea cailor de administrare duce la periclitarea efectului medicamentulor, la efecte nedorite, contrarii, precum si la complicatii locale la locul injectiilor. Din acest motiv, atat in foile de observatie ale bolnavului, cat si in condicile de predare a serviciului se vor specifica, pe langa fiecare medicament, si calea prin care trebuie administrat : p.o. (per os), s.c. (subcutanat), i.m. (intramuscular), i.v. (intravenos), S. (supozitoare) .

Respectarea dozajului prescris -> odata cu identificarea medicamentelor se vor verifica si dozele prescrise. Dozele notate in foile de observatie trebuie sa corespunda cu cele din condicile de predare . Dozele uzuale terapeutice trebuie sa fie notate pe ambalajul medicamentelor, pe flacoanele si pe cutiile din aparat . Insa, controlul cel mai eficace trebuie sa fie cunostiintele asistentei in ceea ce priveste limitele terapeutice ale dozelor de medicamente cu care lucreaza.

Respectarea orarului de administrare -> medicamentele vor fi administrate in ritmul prescris. Nerespectarea orarului poate duce la fenomene cumulative si de intoxicatii grave, sau invers, la ineficacitatea tratamentului. Medicamentele se descompun sau se elimina din organism la anumite limite de timp. Administrarea la intervale mai scurte decat timpul lor de eliminare duce la cumularea de la doze terapeutice la doze toxice sau chiar letale. Respectarea intervalului dintre doze prezinta o deosebita importanta in cazul medicamentelor la care limita intre doza terapeutica si doza toxica este foarte apropiata. Insa, in alte cazuri, prin eliminarea relativ rapida   a medicamentelor din organism concentratia lor va scadea sub nivelul terapeutic daca asistenta intarzie cu administrarea dozelor urmatoare. Astfel, de exemplu, dozele obisnuite de antibiotice trebuie administrate la ore fixe, caci prelungirea intervalului de administrare duce la scaderea nivelului util al medicamentului in sange, ceea ce favorizeaza formarea obisnuintei si deci a antibiorezistentei microorganismului in cauza .

Respectarea somnului bolnavului -> bolnavii nu vor fi treziti din somnul fiziologic niciodata pentru administrarea medicamentelor simptomatice, precum si pentru majoritatea celor patogenice. Bolnavii se trezesc din somn in cazul administrarii medicamentelor etiologice (antibiotice, chimioterapice) . Trezirea pacientilor trebuie facuta cu mult tact, blandete pentru a nu-i speria, cautandu-se in acelasi timp ca ei sa fie deranjati cat mai putin.

Evitarea incompatibilitatii dintre medicamente -> asistenta isi poate simplifica munca, cand administreaza mai multe medicamente deodata, prin turnarea solutiilor sau picaturilor diferite in acelasi pahar sau tragerea diferitelor solutii injectabile in aceeasi seringa . Astfel, ea reduce si numarul injectiilor si menajeaza pacientul de intepaturi, dar numeroase medicamente devin insa ineficace sau chiar daunatoare, prin transformare, precipitare, degradare, daca se amesteca cu altele. De aceea asistenta trebuie sa stie ca incompatibilitatile de actiune ale medicamentului privesc prescriptia medicului, dar incompatibilitatile de asociere la administrare o privesc pe ea .



Administrarea imediata a medicamentelor deschise -> fiolele, odata deschise, vor fi injectate imediat . Nu trebuie practicata pastrarea unei cantitati din continutul lor pentru o a doua administrare .Medicamentele sterile, odata deschise, de obicei se infecteaza; pe de alta parte, contactul solutiilor cu aerul poate sa scada eficacitatea medicamentului, sau sa-l degradeze complet. Solutiile per os vor fi de asemenea administrate imediat pentru a nu se concentra prin evaporare sau a nu precipita .

Respectarea ordinii succesive de administrare a medicamentelor -> asistenta va pastra o ordine precisa in administrarea diferitelor medicamente. Medicatia va incepe cu administrarea tabletelor, solutiilor si picaturilor, va continua apoi cu injectiile si, la sfarsit., ovulele vaginale si supozitoarele. Inversarea ordinii de administrare ar crea dezgustul bolnavilor, cu toate ca asistenta manipuleaza supozitoarele cu manusi de cauciuc.

Luarea medicamentelor in prezenta asistentei -> medicamentele vor fi administrate personal de catre asistenta. Pentru cele prescrise per os se va folosi o lingurita sau paharel; ea va executa personal aplicatiile locale, instilarea de picaturi in ochi si nas, introducerea supozitoarelor (se va folosi mult tact, pentru a nu jigni bolnavul in demnitatea lui) .

Servirea bolnavului spitalizat cu doze unice de medicamente -> la bolnav nu trebuie sa ramana nici un medicament, de aceea el va primi deodata numai o doza unica, pe care o va lua in prezenta asistentei.

Lamurirea bolnavului asupra medicamentelor prescrise -> daca bolnavul primeste pentru prima data medicamentul respective, asistenta ii va explica ce anume asteapta medicul de la aceste medicamente si in cat timp se va instala efectul lor. Asistenta trebuie sa previna bolnavul asupra eventualelor manifestari secundare care se pot ivi in urma utilizarii anumitor medicamente si, trebuie sa lamureasca bolnavul asupra diferentierii manifestarilor de boala de efectele secundare ale medicamentelor.

Raportarea imediata catre medicul sectiei a greselilor de administrare a medicamentelor -> orice greseala, ca: schimbare de medicamente, de dozaj, nerespectarea cailor sau orarului de administrare se raporteaza imediat medicului care, luand cunostiinta de greseala comisa, poate lua masuri pentru a preveni complicatiile care s-ar ivi in urma acestei greseli. Neraportarea la timp a greselilor poate atrage dupa sine consecinte grave, chiar fatale pentru bolnav, pentru care asistenta raspunde, uneori chiar in fata legii.

Prevenirea infectiilor intraspitalicesti -> la administrarea parenterala a medicamentelor se vor pastra conditiile riguroase ale asepsiei. La administrarea perorala se vor utilize recipiente si vesela individuala, iar supozitoarele vor fi introduce cu manusi de cauciuc, dupa care asistenta se spala pe maini. Daca in cursul medicatiei asistenta atinge cu mana de gura, saliva sau alte dejectii ale bolnavului, se va spala bine pe maini cu sapun, inainte de a distribui medicamentele celorlalti bolnavi. Pentru medicamentele injectabile va utiliza seringi si ace sterile, separate pentru fiecare injectie, chiar si la acelasi bolnav.





loading...




Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE




SULFAMETOXIDIAZINA - SULFAMETOXYDIAZINUM
Cheratite parenchimatoase
FORMELE FARMACEUTICE - PLANTE MEDICINALE
SINUZITA
APARATE PENTRU POZIȚIONAT MODELE ANTAGONISTE
DIAGNOSTICUL HEMORAGIILOR UTERINE METODE DE INVESTIGARE
Gastrita hiperacida, Ulcerul gastroduodenal - tratament cu plante
Otita - trateaza cu plante medicinale




Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu