Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
SANGERAREA GASTROINTESTINALA

SANGERAREA GASTROINTESTINALA
Sangerarea gastrointestinala

In gastroenterologia pediatrica sangerarea nu este o manifestare foarte rara. Sunt numeroase (sau relativ numeroase) entitatile in care acest semn exista (reprezentand uneori chiar clou-ul diagnosticului sau depunand marturie asupra gravitatii bolii). Cu ocazia descrierii acestor entitati incluse in acest capitol am vorbit – mai succint sau mai pe larg – si despre sangerare si nu este necesar sa revenim intr-o „privire de ansamblu”.

Ne vom rezuma numai la trei aspecte: identificarea locului sangerarii, cauzele hematemezei la sugar si copil si cauzele melenei la sugar si copil.

I.         Identificarea locului sangerarii

a.      Sange rosu „tasnit”, fara efort, in gura: varice esofagiene.

b.     Varsaturi de sange rosu sau „in zat de cafea”: leziune proximala ligamentului Treitz; se pierd mai mult de 50-100 ml sange pe zi.

c.      Sange rosu stralucitor sau rosu-negricios in scaune: leziune situata in ileon sau colon, dar si sangerare gastrointestinala superioara daca este masiva.

d.     Striuri de sange exterioare (neincluse in masa fecala): leziuni ale ampulei rectale sau canalului anal.

II.       Hematemeza: cauze la sugar si copil: sange matern inghitit, ulcer de stress, gastrita hemoragica, boala hemoragica a nou-nascutului, volvulus gastric, boala ulcerului peptic, varice esofagiene, corp strain, obstructie gastrica, obstructie gastrica „la iesire”, gastrita eroziva sau esofagita, gastrita, sindrom Mallory-Weiss, sange inghitit.
III.     Melena sau sangerare rectala: cauze la sugar si copil: corp strain inghitit, sangerare sistemica, boala hemoragica a nou-nascutului, intoleranta la laptele de vaca, varice esofagiene, hemangiom sau telangiectazie intestinala, boala ulcerului peptic, duplicatie intestinala, diverticul Meckel, invaginatie intestinala, colita ulceroasa, enterita bacteriana, polip intestinal, corp strain inserat, fisura anala sau proctita, hernie hiatala, sange matern inghitit (la nou-nascut).

Cauzele variaza cu varsta bolnavului si sediul sangerarii (sediu inalt – de la esofag la jejun sau jos – de la ileon la rect). Sediul poate fi sugerat – asa cum am aratat – si de modul de sangerare: hematemeza sau melena.

Endoscopia si metodele imagistice permit localizarea (uneori este nevoie sa se mentina resuscitarea in cursul practicarii investigatiei). Sangerarea poate fi acuta, subacuta sau cronica. In sangerarea acuta diagnosticul se poate stabili endoscopic.

Imagistic, se recomanda initial radiografii toracice si abdominale, ultrasonografie si examene cu substanta de contrast, dar aceste metode pot ramane nesemnificative pentru evaluarea bolnavului si pot intarzia startul terapeutic. Cand sediul sangerarii nu poate fi identificat endoscopic si hemoragia este severa (amenintatoare de viata), poate deveni necesara arteriografia abdominala (nu este indicata daca hemoragia activa a fost stopata sau daca este vorba de necesitatea evaluarii varicelor esofagiene sangerande). Scintigrafia cu eritrocite marcate radioactiv poate localiza sediul intestinal al sangerarii si poate constitui un ghid pentru chirurg si investigator (endoscopie, angiografie); daca hemoragia este intermitenta sunt necesare angiografii multiple, secventiale. In cazurile subacute radiografia abdominala nu furnizeaza informatii utile pentru diagnostic. Endoscopia poate fi insa completata cu examene radiologice cu substanta de contrast ale tractului digestiv superior si inferior. La bolnavii cu varice esofagiene poate fi evaluat ultrasonografic sistemul venos portosplenic. Angiografia scintigrafica poate fi folosita pentru identificarea sediului sangerarii, scintigrafia cu technetium este mai sensibila pentru diagnosticul diverticulului Meckel, arteriografia este indicata daca sangerarea persista in conditiile in care endoscopia si alte examene imagistice dau relatii normale.

In sfarsit, venocavografia portala devine indicata inainte de efectuarea chirurgicala a unui shunt portocav (in varicele esofagiene). Sangerarea cronica va fi investigata initial prin efectuarea unui test pentru hemoragii oculte, explorarea imagistica fiind precedata sau nu de endoscopie. Irigografia poate fi de folos pentru identificarea sursei de sangerare; in schimb, radiografia abdominala si ultrasonografia nu furnizeaza informatii utile pentru diagnostic. Pot fi de folos – daca sangerarea persista – scintigrafia si angiografia. Imagistica cu rezonanta magnetica nu este de folos.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
MAMITA BRUCELICA (MASTITIS BRUCELLOSA)
FACTORII CARE INFLUENTEAZA MOMENTUL ERUPTIEI DINTILOR TEMPORARI
Corpii straini - ochi
Principiile relatiei terapeutice
Tratamentul fizical kinetic si de recuperare medicala in fracturile articulare ale cotului
SINDROMUL NEFROTIC
REFLUXUL VEZICO-URETERAL (RVU)
Patologia pupilei
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu