Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
SCHELETUL TORACELUI (SKELETON THORACIS)

SCHELETUL TORACELUI (SKELETON THORACIS)


SCHELETUL TORACELUI (Skeleton thoracis)

Toracele este format dorsal din vertebrele toracice, lateral din coaste si cartilajele costale si ventral din stern. Prezinta doua deschideri sau aperturi, apertura toracica craniala si apertura toracica caudala (Apertura thoracis cranialis et caudalis).

COASTELE (COSTAE)

Coastele sunt oase alungite si curbate care formeaza peretii laterali ai toracelui. Numarul de perechi costale corespunde metameric numarului de vertebre toracice. Prima pereche de coaste se articuleaza intre C7 si T1, iar ultima, intre penultima si ultima vertebra toracica.

O coasta este formata dintr-o portiune osoasa, osul costal (Os costale) si o portiune cartilaginoasa, cartilajul costal (Cartilago costalis).O parte dintre coaste se articuleaza direct cu sternul si sunt denumite coaste sternale sau adevarate (Costae verae/sternales).

Celelalte coaste sunt denumite coaste asternale sau false (Costae asternales/spuriae). Acestea nu se articuleaza direct la stern. Cartilajele lor se unesc si formeaza arcul costal (Arcus costalis) sau arcul hipocondral.

La caine, ultima pereche de coaste are capetele ventrale libere. Astfel de coaste sunt denumite coaste flotante sau coaste fluctuante (Costae fluctuantes). La om, ultimele doua perechi de coaste sunt flotante.

Osul costal prezinta o extremitate vertebrala, un corp si o extremitate sternala.

Extremitatea vertebrala (Extremitas vertebralis) prezinta un cap, un gat si un tubercul.

-Capul coastei (Caput costae) ofera fata articulara a capului costal (Facies articularis capitis costae). Aceasta este divizata de creasta capului costal (Crista capitis costae) in doua suprafete articulare convexe, una craniala si una caudala, corespunzatoare fosetelor costale cu care se articuleaza.

-Gatul coastei (Collum costae) face legatura dintre capul si corpul coastei.

-Tuberculul coastei (Tuberculum costae) se reliefeaza in sens caudal, la limita dintre gatul si corpul coastei. Prezinta fata articulara a tuberculului coastei (Facies articularis tuberculi costae), pentru articularea cu procesul transvers al vertebrei urmatoare. Treptat, in sens cranio-caudal, tuberculul se apropie de capul coastei, pentru ca, la ultimele vertebre toracice, sa fuzioneze cu acesta.

Pe marginea caudala a tuberculului costal se reliefeaza tuberozitatea m. lungul dorsal (Tuberositas m. longissimi) si tuberozitatea m. ilio-costal (Tuberositas m. iliocostalis).

Imediat sub tuberculul costal, se formeaza unghiul coastei (Angulus costae), avand deschidere craniala.

Corpul coastei (Corpus costae) este alungit, ingust si curbat. Fata sa laterala este convexa in sens longitudinal, iar fata mediala este neteda si concava. Pe fata laterala a primei coaste (la cal) si a primelor 4 coaste (la porc), se observa o zona proeminenta destinata insertiei m. scalen. Pe fata mediala, aproape de marginea caudala, exista santul costal (Sulcus costae) sapat de vasele si nervii intercostali. Marginea craniala este concava, in timp ce marginea caudala este convexa.

Extremitatea sternala (Extremitas sternalis) a osului costal se articuleaza cu cartilajul costal, formand articulatia costo-condrala (Articulatio costochondralis). Unghiul dintre dintre osul si cartilajul costal este denumit genunchiul coastei (Genu costae) si are deschidere craniala. Capatul distal al cartilajului costal (Cartilago costalis) se articuleaza cu sternul, in cazul coastelor sternale (Costae sternales). Cu varsta, cartilajele coastelor sternale se pot osifica. In cazul coastelor asternale (Costae asternales), cartilajele acestora sunt unite prin tesut elastic si formeaza arcul costal (Arcus costalis).

STERNUL (STERNUM)

Este situat ventral, in plan sagital. Are o structura metamerica, fiind format din 5-8 piese osoase denumite sternebre, legate intre ele prin formatiuni fibrocartilaginoase. Sternul este structurat din trei parti componente:

-Manubriul sternal (Manubrium sterni), prosternul sau apendicele traheal reprezinta locul de insertie a unor muschi cervicali ventrali superficiali, precum si de articulare a primei perechi de coaste.

-Corpul sternal (Corpus sterni) sau mezosternul prezinta pe partile laterale incizurile costale (Incisurae costales) pentru articularea cu celelalte coaste sternale. La unele specii, pe fata ventrala a sternului se reliefeaza creasta sternala (Crista sternalis), foarte pronuntata la cal.

-Procesul xifoid (Processus xiphoideus) sau xifisternul are o structura predominant cartilaginoasa reprezentata de cartilajul xifoid (Cartilago xiphoidea).

La cal, sternul este format din 6 sternebre, este ingust si prezinta o creasta sternala cu aspect de carena.

La rumegatoare, sternul este format din 7 sternebre, este latit si nu prezinta creasta sternala.

La porc, exista 6 sternebre. Prima sternebra este masiva si are un aspect conic. Ultimele sternebre au cate doi nuclei de osificatie si din acest motiv par dedublate.

Carnivorele au cate 8 sternebre cu aspect de cilindru strangulat la mijloc si cu extremitatile bombate. Sunt unite intre ele prin discuri cartilaginoase.

La iepure, sternul este alcatuit din 5-7 sternebre. Pe fata ventrala a primei sternebre se reliefeaza o creasta sternala taioasa. Cartilajul xifoidian este mai latit decat la carnivore.

TABEL CU NUMARUL DE VERTEBRE SI DE COASTE

VERTEBRE

COASTE

SPECIA

Cervicale

Toracice

Lombare

Sacrale

Coccigiene

Sternale

Asternale

CAL

VACA

OAIE

CAPRA

PORC

CAINE

PISICA

IEPURE

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.