Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
SITE FARMACEUTICE. OPEREATIA DE CERNERE A PULBERILOR.

SITE FARMACEUTICE. OPEREATIA DE CERNERE A PULBERILOR.
SITE FARMACEUTICE. OPEREATIA DE CERNERE A PULBERILOR.

Prin operatia de pulverizare se obtine o pulbere care este constituita dintr-un amestec de particule de dimensiuni diferite. Deseori este necesar ca particulele care au dimensiuni mai mari sa fie separate.

Cernerea este operatia prin care se separa dintr-o pulbere cu ajutorul sitelor particulele care au un diametru mai mic de particule cu diametrul mai mare. Prin cernere rezulta doua fractiuni:una care contine particule mai mici decat dimensiunile ochiurilor sitei si a doua care are particulele egale sau mai mari decat orificiile sitei . in termeni tehnici materialul care trece prin sita se numeste cernut, iar cel care ramane pe sita refuz.

Sitele sunt formate din fire sau lame asezate paralel, confactionate din sarma sau tabla perforata.Randamentul unei msite depinde atat de suprafata utila cat si de constructie si de conditiile de lucru. Productivitatea sitelor depinde de miscarea materialului deasupra sitei, de grosimea stratului de material si de marimea parcursului facut de pulberi. De asemenea trebuie sa se tina seamala alegerea unei site potrivite si de proprietatile materialului care se cerne .Astfel , cu cat marimea particulelor materialului este mai apropiata de dimensiunile ochiurilor, cu atat mai greu se va obtine o cernere mai usoara. O importanta majora o are forma particulelor de pulbere. Materialele cu particule de forma apropiata de o sfera se cern bine prin site cu ochiuri circulare. In general, particulele sferice traverseaza ochiurile sitelor mai usor decat particulele alungite. Materialele cu particule aciculare , lamelare, de placi saui de solzi sunt mai greu de cernut. Daca materialul contine o anumita cantitate de umiditate, trebuie totdeauna supus uscarii inainte de a fi cernut.

Sitele sunt numerotate in functie de :

-dimensiunile ochiurilor,

-in functie de numarul de ochiuri pe cantimetrul patrat.

Numerotatrea se face cu litere romane , care sunt asezate in paranteza in urma denumirii pulberii respective.

Dupa F. R.X sitele standard trebuie sa corespunda urmatoarei clasificari:

NR SITEI  GRADUL DE MARUNTIRE

I fragmente mari

II fragmente mijlocii

III fragmente mici

IV pulbere groscioara

V pulbere mijlocie

VI pulbere semifina

VII pulbere fina

VIII pulbere foarte fina

IX pulbere extrafinaIn industrie se pot folosi si alte site care trebuie sa corespunda standardelor in vigoare.

Determinarea gradului de finete. In farmacopee se reda modul de determinare a marimii particulelor. 20 g de pulbere se introduc in sita indicata prevazuta cu recipient cu capac, se agita 20 de minute. Refuzul de la cernere nu trebuie sa fie mai mare de 5%, iar materialul cernut nu trebuie sa contina particule mai fine in proportie de peste 50%(aceasta se determina trecand pulberea prin sita imediat superioara). Pentru pulberile la care marimea particulelor este sub 80 , sau la care se prevede o anumita forma cristalina, determinarile se fac prin alte mijloace dependent de produs.

In practica farmaceuticase folosesc pentru cernere truse de site care cuprind un numar mare de site cu diferite dimensiuni ale deschiderii ochiurilor. Aceste site universale se ataseaza la un sistem simplu de cernere.

In industrie se folosesc truse de site standardizate. Clasificarea sitelor industriale se face dupa:

-numarul de ochiuri pe cm. Patrat

-in functie de modul.

De obicei trusele folosite in farmacii cuprind 7 sau8 site care corespund dimensiunilor si numerotarilor date de farmacopee. Sitele mai rare se numesc ciururi   . produsul obtinut prin cernera cu ajutorul ciururilor este de obicei un produs vegetal redus in fragmente. Sitele folosite pentru cernerea pulberilor foarte fine sunt confectionate din matase.

Pentru cernerea substantelor toxice sau iritante se folosesc site acoperite.

In urma pulverizarii si cernerii, pulberile obtinute in farmacie nu au un acelasi grad de finete. In general ultimele portiuni ale cernerii au un grad de finete mai redus decat acela obtinut

la inceputul operatiei. Pentru a se obtine o dispersie omogena este necesar sa se amestece diferitele portiuni de pulbere cu particule de marime diferita.

Cernerea este operatia necesara pentru perfectarea amestecarii sau reducerii aglomerarilor. Se recomanda in special la obtinerea pulberilor care se aplica extern(pentru pudrat) sau la pulberile in care s-au incorporat lichide.

Amestecarea pulberilor. Problema amestecarii pulberilor in faramcie se pune atat in cazul cand este necesar sa se omogenizeze particule de marime diferita din aceeasi substanta cit si atunci cand trebuie sa se obtina un amestec omogen din mai multe pulberi(pulbere compusa).Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

FIZIOLOGIA CIRCULATIEI CEREBRALE
PULBERI
Reflexe cu rol in reglarea respiratiei
Patologia vulvo-vaginala - Patologia vulvei
CARDIOPATII CONGENITALE NECIANOGENE
HEMANGIOAME SI MALFORMATII VASCULARE
SINUZITA
SANGERAREA RECTALATermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu