Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
SOLUTII CU APLICARE SPECIALA

SOLUTII CU APLICARE SPECIALA


SOLUTII CU APLICARE SPECIALA

Rp 7 Acidi salicilici 2,0 g

Alcoholi diluti

Aquae aa 50 g

Menthae Aetherolei 0,05 g

M.f.sol.D.S.ext. 1 lingura la un pahar de apa pentru clatirea gurii

Formulare: Preparatul este magistral si este formulat sub forma de solutie de uz extern, pentru clatirea gurii. Substanta activa este reprezentata de acidul salicilic, uleiul volatil de menta este excipient fiind folosit ca aromatizant, corector de gust si miros dar prezinta si actiune terapeutica proprie iar vehicolul este constituit din alcool diluat si apa.

Preparatul intra in categoria spalaturilor bucale sau apelor de gura. Este o solutie utilizata pentru clatirea cavitatii bucale, avand actiune antiseptica sau racoritoare, dezodorizanta. Prin utilizarea ei se urmareste reducerea temporara a concentratiei bacteriene si a halenei. Efectul este de scurta durata (aproximativ 30 minute). Are o reactie usor alcalina (pH=7-9) si se prepara sub forma de solutie concentrata care se dilueaza in momentul intrebuintarii. Pe eticheta preparatului se mentioneaza modul de diluare al solutiei.

Acidul salicilic se prezinta sub forma de cristale aciculare, incolore sau pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust caracteristic dulceag, apoi acru. Incalzit cu precautie sublimeaza iar prin incalzire brusca se descompune prezentand miros de fenol. Este solubil in 3 ml alcool, 3 ml eter, 15 ml apa la fierbere, 50 ml cloroform, 100 ml glicerol si 500 ml apa. Solubil in solutii de hidroxizi si carbonati alcalini, in solutii de fosfati alcalini si de saruri alcaline ale acizilor organici.

Alcoolul diluat (alcool diluat de 700) prezinta monografie in FR X. Contine 70 ml alcool absolut in 100 ml amestec hidroalcoolic. Se prepara din alcool de 96,0% v/v la 200C (675g alcool si 325g apa). Se prezinta sub forma unui lichid incolor, limpede, cu miros caracteristic si gust arzator. Este miscibil cu acetona, apa si glicerol. Se conserva in recipiente bine inchise, ferit de surse de foc, la rece. Alaturi de apa reprezinta vehicolul acestui preparat.

Uleiul volatil de menta este un ulei volatil obtinut prin distilare cu vapori de apa din frunzele si varfurile inflorite ale plantei Mentha X piperita (Lamiaceae). Contine cel putin 50% alcooli totali exprimati in mentol si cel putin 4% esteri exprimati in acetat de mentil. Se prezinta sub forma de lichid limpede, incolor sau galben-deschis pana la galben-verzui, cu miros caracteristic de menta si gust arzator, racoritor, insa nu amar. Se foloseste ca aromatizant, avand si actiune proprie antiseptica, dezinfectanta, dezodorizanta.

Operatiile farmaceutice care se succed la preparare sunt: cantarire, pulverizare, amestecare, omogenizare, conditionare. Cantarirea se face la balanta electronica. Pulverizarea se face la mojar prin triturare cu ajutorul pistilului. Operatiile de amestecare si omogenizare se efectueaza in flaconul de expeditie unde are loc omogenizarea tuturor componentelor solutiei. Conditionarea se face in recipiente de sticla de capacitate corespunzatoare, bine inchise.

Preparare: Acidul salicilic se dizolva in alcool diluat, se adauga uleiul de menta. Peste solutia alcoolica se adauga treptat si sub agitare apa. Se completeaza la masa prevazuta.

Evaluare farmacotehnica: Conform FR X controlul calitatiii solutiilor consta in:

Descriere: preparatul se prezinta sub forma de solutie limpede, incolora, cu miros caracteristic.

pH: se determina potentiometric. Este usor acid.

Masa totala pe recipient: se determina prin cantarirea individuala a continutului din zece recipiente.

Dozare: se efectueaza conform prevederilor monografiilor de substante active.

Conservare: In flacoane de sticla bruna, la loc racoros.

II. Profil farmacocinetic, farmacodinamic si farmacitoxicologic

Acidul salicilic este antiseptic si dezinfectant.

Fdin: Actioneaza la nivelul membranei celulare prin modificarea brutala a pH-ului. Are actiune antiseptica, antifungica, cheratoplastica si cheratolitica (in functie de concentratie).

Fter si fgraf: Se utilizeaza in special sub forma de preparate magistrale:

antifungic 1-3%(in asociatie cu alte antifungice)

cheratoplastic 0,5-1% in ulcere cutanate

cheratolitic 10-30% in hipercheratoza, psoriazis, bataturi.

Uleiul volatil de menta

Fdin: are actiune antiinfectioasa, tonica, antipruriginoasa, antiemetica, antispastica, anestezica locala puternica (mentol).

Fter: se intrebuinteaza afectiuni dermatologice insotite de prurit,

Fepid: Se contraindica aplicatii locale in zona precefalica la sugari si copii sub 3 ani (mentol).

Fgraf: solutii, apa de menta.

Solutia are actiune antiseptica si dezodorizanta. Este utilizata pentru combaterea stomatitelor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.