Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Urmarirea efectului medicamentelor la pacientii cu tratament medicamentos

Urmarirea efectului medicamentelor la pacientii cu tratament medicamentos
Urmarirea efectului medicamentelor la pacientii cu tratament medicamentos

Asistenta medicala, pentru a putea deosebi efectul real al medicamentului de simptomele bolii de baza, trebuie sa cunoasca:

- efectul terapeutic al medicamentelor

- modul de actiune asupra proceselor patologice

- scopul pentru care sunt administrate

- ceea ce se asteapta de la aplicarea medicamentului repectiv.

In cursul supravegherii bolnavului tratat cu medicamente, asistenta va tine cont de:

- modificarile survenite in starea psihica si comportamentul bolnavului ca
neliniste, iritabilitate, stari de excitatie, de depresiune, somnolenta, obnubilatie , coma cu pierderea completa a cunostintei.

- Simptomele subiective semnalate initial de bolnav sau evidentiate prin
intrebarile asistentei, ca: furnicaturi, senzatie de amorteala, presiune, durere, senzatie de frig sau de caldura, inapetenta, greata, varsaturi, diaree sau constipatie, mictiuni mai frecvente sau oligurie, transpiratii abundente etc.

- simptomele obiective pe care le semnaleaza asistenta spontan sau le cauta in mod voit, cunoscandu-le ca manifestari secundare ale unor medicamente. Astfel, asistenta va observa in cursul ingrijirilor curente: toaleta bolnavului, schimbarea lenjeriei, aplicatii terapeutice, suprafata tegumentelor(eruptii, echimoze, coloratii anormale, roseate, cianoza, paloare, edeme etc,), aspectul mucoaselor vizibile (paliditate, congestie etc.),marimea si acomodarea pupilelor, subicter sau icter scleral, mobilitatea membrelor, modificari de puls, de respiratie, aspectui abdomenului, caracterul sputei, al urinii, al scaunelor etc.

- caracterul excretiilor si dejectiilor bolnavului (scaunul, urina, sputa, varsaturi etc.) tinand seama de cantitatea, aspectul, culoarea, mirosul, ritmul de evacuare, precum si de continutul lor in elemente patologice (sange, mucus, paraziti etc.).Tratamentul medicamentos nu este lipsit de pericole. El poate fi insotit de o serie de incidente si de accidente, precum si de complicatii, unele cu urmari imediate si altele cu urmari tardive. Aceste accidente si complicatii se datoreaza urmatoarelor cauze:

- greseli tehnice de administrare, schimbarea medicamentului, modificarea caii de administrare, administrarea in concentratii nepermise, injectarea medicamentelor dupa o tehnica gresita, transmiterea unei boli infectioase prin infectarea medicamentelor injectate si a instrumentelor utilizate pentru injectii si administrarea de medicamente alterate

- actiunea toxica a medicamentului: tulburarea anumitor organe sau functii, efectul iritativ asupra tesuturilor, alterarea unor tesuturi, blocarea hemoglobinei din sange, cumularea lor in organism si depunerea lor in diferite organe pe o perioada mai lunga de timp

- hipersensibilitatea organismului fata de anumite medicamente; aceasta note fi innascuta cand este vorba de idiosincrazie sau provocata la un rastimp variabil pe cale naturala sau artificiala, cand este vorba de o stare alergica sau anafilactica

- dezechilibrul biologic cauzat prin modificarea florei microbiene. Prin distrugerea unei parti a florei microbiene restul microorganismelor, care paraziteaza in mod normal organismul, se dezvolta mai intens. Astfel, in cursul tratamentului cu antibiotice pot sa se instaleze imbolnaviri virotice sau micoze prin inmultirea excesiva a acestora, in urma distrugerii concurentilor lor prin antibioticul respectiv, sau sa se selectioneze tulpini de stafilococi rezistenti la antibiotice.

Un tratament nestiintific cu antibiotice poate da un rezultat negative, chiar daunator bolnavului, in sensul crearii unor tulpini microbiene rezistente la antibioticele existente.

In concluzie, orice tratament medicamentos trebuie aplicat corect, conform indicatiilor medicului, observand bolnavii si raportand medicului imediat orice abatere de la normal.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiSubiecte examen medicina legala
ARTERA BAZILARA (AB)
Paralizia nervilor periferici - remediu natural
STUDIU STATISTIC PRIVIND DIAGNOSTICUL, COMPLICATIILE Sl TRATAMENTUL CAZURILOR DE AMIGDALITA CRONICA DIN CLINICA O.R.L. COLTEA INTRE ANII 2002-2005
HEMANGIOAME SI MALFORMATII VASCULARE
BETA-TALASEMIA MAJORA (boala Cooley, anemia mediteraneana)
BULBUL RAHIDIAN - CARACTERIZARE MORFO - FUNCTIONALA
CULTIVAREA VIRUSURILORTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu