Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » pescuit
Acid sau baza-efectul asupra nadei

Acid sau baza-efectul asupra nadei
KEN TOWNLEY-DOSARELE PH

ACID SAU BAZA-EFECTUL ASUPRA NADEI

Apa se gaseste pretutindeni si totusi e o "materie" neobisnuita,ciudata,cu proprietati uimitoare,care sunt vitale pentru viata pe pamint.Cum poate o simpla molecula de apa, compusa din doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen,sa se comporte asa cum o face si sa fie la baza vietii?

Cu totii credem ca stim care sunt proprietatile apei,anume ca e incolora, insipida,ca e uda,ca poate dizolva aproape orice si ca se gaseste in fiecare organism viu de pe planeta.

Polaritatea apei ii permite sa stabileasca legaturi cu alte molecule,cum sunt acizii grasi,aminoacizii,sarurile simple si alte substante acide-si aici intram in domeniul pescuitului la crap.

Moleculele de apa formeaza legaturi cu aceste substante si, chiar daca aceste legaturi pot fi slabe, ele conduc la multe alte proprietati unice.Nu in ultimul rind trebuie amintita capacitatea lor de a transmite mesaje in mediul apei inconjuratoare.

Apa este un solvent excellent,in special pentru multi dintre atractantii pe care ii folosim la crap.De asemenea,apa permite o multime de interactiuniunice cu sarurile,cu lipidele,cu proteinele si cu acizii nucleici.Moleculele hidrolife(adica iubitoare de apa) sunt substante care se dizolva usor in apa.Suntcompuse din ioni care atrang moleculele de apa,care inconjoara fiecare ion si il transfera intr-o solutie.Tot ele sunt atrase de incarcatura pozitiva sau negativa a fiecarui ion si se dizolva fiindca formeaza legaturi cu hidrogenul din moleculele de apa inconjuratoare.Se pot forma legaturi ale hidrogenului si intre proteine si lipide,iar multe substante,cum ar fi sarea sau zaharul,se dizolva in apa.Moleculele lor se separa una de alta, fiecare fiind inconjurata de molecule de apa.Cind o substanta se dizolva intr-un lichid,amestecul rezultat se numeste solutie.O trasatura comuna celor mai eficace arome si atractanti(mai ales aromele bazate pe un compus chimic numit glicerol) este ca pot forma o solutie cu apa datorita legaturilor polare.

Substantele care elibereaza ioni de hidrogen intr-o solutie se numesc acizi.Multi acizi sunt slabi si se dezintegreaza,eliberind in solutie ioni de hydrogen.Grupulacizilor carboxilici e important din punctual de vedere al pescarilorde crap.Multi au auzit probabil de acidul N-Butiric.Ei bine,aceasta face partedintre acizii carbozilici,la fel si acidul valeric sau otetul obisnuit.Acesti acizi au o valoare a pH-uluiintre 2si 4.Sucul de lamiie are pH-ul 2.

Apa e un mediu prin care se pot transmite mesaje,prin intermediul atomilor cu incarcatura pozitiva,iar crapii isi gasesc o parte a hranei decodificind aceste mesaje.Explicatia este ca toate organismele care formeaza hrana animala a crapilor (nevertebrate,pestisori,scoici,raci etc.) emit semnale chimice pe care crapii le pot percepe detectind schimbarile in compozitie chimica a apei din imediata apropiere.Din prima zi de viata, simturile crapului sunt"calibrate " pentru a semnala prezenta hranei, folosind membranele olfactiveMembranele se vad ca doua gauri asezate in fata si putin deasupra ochilor.Daca vreti,puteti considera ca aceste organe de simt sunt doua nari(desi cu asta faceti crapului un mare deserviciu).Crapii absorb continuu apa prin aceste deschizaturi olfactive,iar apa filtrata astfel ajunge la membranele extreme de sensibile,aflate in cap Membranele au legatura directa cu creierul si orice anomalie e detectata imediat.Pe baza raspunsului pe care il primeste de la creier,crapul poate stabili daca un anumit lucru constituie sau nu hrana.

Multe dintre mesajele care indica hrana ii parvin crapului sub forma aminoacizilor"liberi".Crapii asociaza aminoacizii cu hrana,socotindu-i o emanatie naturala a organismelor subacvatice.Acizii din apa se separa in ioni,iar ionul pozitiv este hidrogenul.Aici intervine pH-ul("positive hydrogen",hydrogen pozitiv).pH-ul este un indicator alaciditatii si alcalinitatii.Se masoara pe o scara de la 0 la 14.De la 0 la 7,pH-ul e acid,de la 7 la 14 e alcalin.Apa e fie acida(intrepH 0 si pH 7),fie alcalina(pH 7-pH 14).Un Ph de 7 e neutru (cu alte cuvinte,nici acid nici alcalin).Insa apa nu poate exista in stare neutra,asa incit toate lacurile sau riurile vor fi mai mult sau mai putin acide sau alkaline.Cu cit e mai mici valoarea pH-ului,cu atit mai acida e apa.Invers,cu cit e mai mare,cu atit e mai alcalina .

In general crapii tolereaza valori diverse ale pH-ului.Totusi,cele mai bune ape de crap sunt usor alkaline.Apele acide sunt de obicei mai putin productive decit cele alkaline, dar intre valorile de Ph 6,8 si 7,5 aproape ca nu exista diferente in ceea ce priveste volumul de hrana naturala prezenta in apa.Cum am vazut,crapii se nasc cu un simt al mirosului(analogia cu simturile omului e oarecum improprie,darn e ajuta sa intelegem),care le permite sa detecteze acele modificari in compozitia chimica a apei care indica prezenta hranei.Printr-o intimplare fericita,multi dintre cei mai eficace atractanti pe care ii folosim in pescuitul crapului par sa imite intr-o anumita masura aceste semnale chimice,de aici si raspindirea lor pe scara larga.Unele dintre cele mai bune arome sunt extreme de acide,cu un pH intre 4 si 5.Nu e deloc o intimplare ca atractantii pe care ii preferam au un continut acid ridicat.Aromele de brinza albastra,capsuni,unt,frisca si mirodenii au valori ale pH-ului foarte scazute,ceea ce le face foarte productive.

Indulcitorii,pe de alta parte, sunt in mare parte alcalini,prin urmare e posibil sa contracarezi pH-ul scazut al unei arome cu pH-ul ridicat al unui indulcitor.Si ouale au un puternic efect de contracarare a acizilor si vor determina cresterea nivelului pH-ului in orice aditiv sau aroma acida.

De ce insist asupra pH-ului? Ei bine,pur si simplu pentru ca pH-ul e esential ptr. Puterea de atractie a unei nade de crap.Crapii detecteaza incarcatura pozitiva a apei din jurul nadei si raspund la ea ca si cum ar fi hrana naturala.Faptul ca nada respectiva are ptr. Noi miros de capsuni,de exemplu,nu inseamna citusi de putin ca va avea miros de capsuni si ptr.crap.Ceea ce simte crapul este schimbarea pH-ului in locul in care se afla nada,fiindca nada emana ioni pozitivi,care se ataseaza de moleculele de apa si se imprastie.Ptr.crap,e un semnal chimic care inseamna hrana!
Poate ati auzit ca e bine sa"asortezi"pH-ul nadei la pH-ul lacului.E o recomandare care induce in eroare,nu numai fiindca e foarte greu sa faci asta,dar mai ales ptr. ca nu e bine.In realitate,cu cit va fi mai accentuata diferenta dintre pH-ul nadei si pH-ul apei, cu atit mai mare va fi puterea de atractie a nadei.Aromele cu pH-ul scazut sunt mai puternic atragatoare decit cele cu pH-ul ridicat.Prin urmare,e gresit sa folosesti o nada cu pH apropiat de pH-ul apei fiindca asta micsoreaza semnalul chimic emanate de nada.Ceea ce contaeza este tocmai diferenta dintre valori de pH.

Atractantii cu valoare nutritiva("food liquids")se gasesc in partea acida a scarii de valori a pH-ului,lucru care explica de ce sunt atit de eficace.Desigur,nu e singurul motiv ptr. care atractanti nutritive cum sunt MULTIMINO PPC sau MINAMINO dau rezultate excelente.Sunt,de asemenea,foarte digestibili,iar crapii sesizeaza imediat avantajele hranirii cu nade care contin proteine pre-digerate.De exemplu,25ml de MINAMINO echivaleaza cu 75 g de proteine pre-digerate.

Fiindca am amintit de aceste proteine pre-digerate,trebuie sa luam in calcul raportul dintre nade si valoarea pH-ului unei ape si atunci cind folosim nadele de ultima generatie, asa numite nade active.Nade ca TRIGGA si alte nade active au pH-ul in partea acida a scarii valori ,datorita faptului ca,la fel ca atractantii cu valoare nutritiva,contin proteine pre-digerate.Aceste proteine sunt compusi esentiali in toate nadele active moderne,fiindca sunt tratate chimic ptr. a elibera o cantitate finita de proteine ptr.pre-digestie.

Enzimele care ajuta la digerareaproteinelor se folosesc in procesul de pre-digestieptr. A fragmenta proteinele complexe,ptr. a le descompune in fragmente digerabile.Enzimele actioneaza asupra lanturilor de proteine(cunoscute ca lanturi de peptide)si fac ca un volum sporit de proteine sa fie accesibil sub forma de hrana.Aceste enzyme sunt eficace doar la anumite valori de pH si temperatura.In anii "80,multi pescari au incercat sa introduca enzime in nadele proprii ,insa,in conditiile nestiintifice dintr-o bucatarie obisnuita,folosirea corecta a enzimelor era o chestiune de noroc.

In zilele noastre,insa,s-a reusit obtinerea unor proteine care au fost deja supuse actiunii enzimelor,indepartindu-se astfel orice nesiguranta in privinta folosirii lor,fiindca au fost produse in conditii stricte de laborator.Aceste proteine pre-digerate sunt cunoscute sub numele de proteine hidrolizate,ptr. ca se obtin printr-un process numit hidroliza.Proteinele astfel tratate devin simple si digestibile.

In majoritatea cazurilor, proteinele sunt compusi lichizi care, prin tratament,se transforma in produse uscate.Cum tratamentul poate fi oprit in orice moment,nivelul pina la care sunt fragmentate aceste proteine poate fi controlat cu strictete.Produsul final se obtine in urma unei hidrolize bine calculate-iar calculul depinde de durata reactiei si de nivelul de fragmentare dorit.

Proteinele hidrolizate exista de ceva vreme,insa in ultima vreme au devenit tot mai rafinate,iar volumul de proteine accesibil sub forma de hrana a crescut .Efectul asupra crapilor nu poate fi decit favorabil, nadele fiind acum o sursa de hrana mai usor de digerat.

In cazul unor nade active cum e TRIGGA,procesul e tinut in suspensie pina cind apa lacului patrunde in substanta nadei.Cind apa din nada atinge nivelul de saturatie,au loc reactiile chimice importante.Cu cit nada va fi mai activata,cu atit mai mare va fi atractia.Crapii sunt atrasi catre nada de aceleasi modificari ale valorii pH-ului ca si inainte,iar natura pre-digerata a nadei va permite un aport nutritive mai rapid si mai eficace.Crapii vor sesiza rapid avantajele unei asemenea nade si se vor hrani cu ea cu incredere.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Specii de organisme acvatice utilizate in dieta pestilor de acvariu
Trusa pescarului incepator
Noduri pescaresti - Cum sa fac nod la ace de pescuit?
Bombix artificiala
Clasificarea pestilor ososi
Pescuitul
Rezultate obtinute cu privire la influenta hranei vii în dieta pestilor de acvariu din specia xipfo (xiphophorus helleri - heckel)
Clasa Chondrichthyes (Chondropterygii)Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu