Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » pescuit
Rase de crap in acvacultura din Romania

Rase de crap in acvacultura din Romania


Rase de crap in acvacultura din Romania

Lungimea ajunge pana la 1 m iar greutatea pana la 30 de kg, foarte rar atinge 50 de kg.

In afara de crapul salbatic din apele naturale, in amenajarile piscicole se cresc cateva forme ale crapului de cultura care apartin raselor Frasinet, Ineu si Ropsa si metisii industriali ai acestora. Formele crapului de cultura se deosebesc intre ele, indeosebi prin forma corpului, prezenta si dispozitia solzilor si valoarea indicelui de profil .

Crapul (Cyprinus carpio) rasa Frasinet. Rasa ameliorata, din categoria celor cu corpul inalt, cu invelis de solzi complet, pretabila cresterii in sistem intensiv si superintensiv si pentru producerea de hibrizi industriali interrasiali, de asemenea pretabili cresterii in sistem intensiv si semintensiv.

Crapul (Cyprinus carpio) rasa Ineu. Rasa locala, cu corpul inalt, cu invelis de solzi foarte redus (crap golas) culoarea cenusiu-albastrui, pretabila cresteri in sistem intensiv si superintensiv. Provine dintr-un import de material biologic din Iugoslavia, realizat in anul 1964. De aici este crescuta in rasa pura (populatie izolata reproductiv) la ferma piscicola Ineu, judetul Arad. La Nucet a fost adus un lot de reproducatori, in anul 1985, unde este reprodus in rasa pura. Este o rasa solicitata mult atat ca material de populare cat si ca peste de consum.Crapul (Cyprinus carpio) rasa Ropsa. Rasa obtinuta prin incrucisari intre crapul de cultura european si crapul salbatic de Amur (Cyprinus carpio haematopterus) in gospodaria piscicola Ropsa, din nordul Rusiei de o echipa condusa de marele savant specialist in genetica la pesti V.S. Kirpicinikov. Este o rasa de crap cu corpul alungit, cu invelis de solzi complet, cu inotatoarele pereche pigmentate in rosu, rustica, precoce (in conditiile termice ale latitudinii Romaniei) adaptata la temperaturi scazute.

In ciuda aspectului morfologic de "crap salbatic" raspunde foarte bine la furajare si valorifica foarte bine resursele naturale de hrana. Se preteaza la cresterea in sistem semiintensiv si intensiv.

Este crescuta si reprodusa in rasa pura si este utilizata la incrucisari cu alte rase de crap pentru producerea de hibrizi interasiali.

Crapul (Cyprinus carpio) - metisi industriali interrrasiali reciproci, Frasinet x Ropsa si Ropsa x Ineu. Au fost realizati si testati din punct de vedere bioproductiv, incepand din anul 1988 in cadrul temei de cercetare privind ameliorarea crapului. Toti cei patru hibrizi manifesta heterozis pentru caracterul "viteza de crestere" in vara a II-a si in vara a III-a, fiind recomandati pentru cresterea pestelui de consum, in sistem intensiv sau semiintensiv.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.