Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » legislatie » administratie
NoȚiuni generale despre transparenȚa in administraȚia publica

NoȚiuni generale despre transparenȚa in administraȚia publicaNOȚIUNI GENERALE DESPRE TRANSPARENȚA IN ADMINISTRAȚIA PUBLICA

Dupa aproape doua decenii, „transparența”, concept care descrie rezultatele punerii in practica a unei serii de principii și mecanisme, cum ar fi liberul acces la informațiile și arhivele administrației, a devenit unul dintre criteriile, ba chiar unul dintre indicatorii bunei gestiuni ai acțiunilor publice .

„Transparența franeaza corupția și incurajeaza buna guvernare” , facand parte din meseria de furnizor de servicii de proximitate și din valorile serviciului public .
Transparența poate pune in lumina disfuncțiunile administrației, prin regularizare și astfel totul va fi mai increzator, deoarece „transparența” inseamna „incredere”.

„Transparența” se definește in raport cu alte principii, obligații sau drepturi ale administrației și ale cetațenilor. Astfel: comunicarea documentelor administrative, dreptul de informare al cetațenilor; respectul legalitații prin motivarea actelor individuale; indentificarea autorilor actelor; absența dreptului la anonimat constituie principii, drepturi sau obligații care concureaza transparența. Astfel, se poate spune ca „transparența” nu este un principiu un sine, ci un rezultat al aplicarii altor principii sau al exercitarii de drepturi și obligații .

Societatea și guvernarea se schimba, iar administrația trebuie sa se adapteze acestor variații . Cetațeanul dorește sa știe cum acționeaza guvernul, ce face și de ce și asta deoarece indepartarea dintre administrație și cetațean in calitatea sa de administrat, nu face decat sa creasca sentimentul de opacitate resemțit de catre cetațean, iar administrația nefacand nimic in acest sens, este responsabila de reproșurile ce i se imputa cu privire la non-transparența.

In opinia lui Raphael Audria , „transparența” poate fi definita ca un mod de organizare și de acțiune statala vizand reducerea non-reversibilitații schimburilor intre administrație și cetațeni, aceasta combinand trei elemente: transparența comunicativa, bugetara și contabila ca și transparența administrativa, care se inscriu in scopul general de a „da socoteli” cetațeanului. „Transparența” este caracterizata de 6 dimensiuni principale: comunicarea, publicitatea, proximitatea, imputabilitatea, controlul și responsabilitatea. Din cele trei elemente combinate (transparența comunicativa, bugetara și contabila) rezulta „transparența generala”.

In ceea ce privește axele transparenței , se poate spune ca aceasta poate fi sinonima cu „comunicarea”, caci administrația accepta sa faca cunoscut sensul deciziilor sale sau face accesibile documentele pe care le deține in mod voluntar (publicandu-le pe site-ul sau de internet) sau in mod indirect (la cererea cetațeanului).

„Transparența” poate fi sinonima cu „publicitatea” deoarece administrația accepta sa publice globalitatea funcționarii sale interne și a organizarii sale.

„Transparența” poate fi sinonima cu „proximitatea” deoarece administrația cauta și accepta sa reduca distanța dintre ea și cetațeni, acceptandu-i pe aceștia ca parteneri.

„Transparența” poate fi sinonima cu „imputabilitatea” deoarece administrația accepta sa-și asume responsabilitatea acțiunilor și sa publice informațiile pe care le deține.

„Transparența” poate fi sinonima cu „controlul” deoarece administrația, intr-un stat democratic, accepta sa dezvaluie ce și cum acționeaza.

„Transparența” poate fi sinonima cu „responsabilitatea” deoarece aceasta supune funcționarii și administrația, unor obligații, iar in cazul unor greșeli, aceștia sunt sancționați.

Plecand de la aceste elemente și axe care caracterizeaza „transparența”, Raphael Audria propune urmatoarele principale funcții: controlul democratic, lupta impotriva arbitrariului, garanția egalitații de tratament, responsabilizarea, informarea, explicarea, legitimitatea, parteneriatul, protecția administrativa, lupta impotriva corupției, modernizarea administrației sau a organizațiilor administrației.

Funcția controlului democratic permite populației sa asigure rolul sau de suveran și sa controleze acțiunea autoritaților publice și performanței lor in care este inclus cuplul „eficiența-eficacitate”.

Funcția luptei contra arbitrariului asigura o vizibilitate a acțiunii administrative și un control al justei aplicari a reglementarilor și directivelor administrative cu privire la destinatarul acestor norme.

Prin funcția garanției egalitații de tratament a cetațenilor se admite ca un control al cetațeanului favorizeaza prudența și rigurozitatea in tratament.

Prin funcția de responsabilizare se ințelege responsabilitatea funcționarului sau a serviciului in administrație. Aici, „transparența” pune in evidența noțiunea de performanța, de conștientizare a acțiunilor administrative, dar de asemenea asigura, individual și colectiv, consecințele acestora.

Funcția de informare face cunoscute acțiunile și deciziile administrației, aceasta fiind de fapt obligata sa informeze, și astfel iși crește vizibilitatea prin ochii cetațeanului.

Funcția de explicare permite administrației sa faca cunoscuta logica in urma careia a ajuns la respectivele decizii.Funcția de legitimitate se adreseaza direct administrației și este o consecința logica a altor funcții, indeosebi a informației și a explicației. De fapt, transparența care obliga la informare, explicare, publicare creaza un tip de incredere in autoritați, plecand de la administrație.

Prin funcția de parteneriat se realizeaza o colaborare intre populație și administrație. Aceasta va conduce la o participație activa a cetațenilor in societate.

Funcția de protecție decurge din funcția de responsabilizare și ofera administrației o protecție in ceea ce privește oamenii politici care o dirijeaza și cu privire la cetațeni. De fapt, va fi mult mai dificil ca oamenii politici sa dea vina pe administrație, atunci cand aceștia nu reușesc sa-și indeplineasca promisiunile electorale, deoarece intreaga acțiune a administrației devine vizibila.

Prin funcția de lupta impotriva corupției, se are in vedere o administrație mai sigura și mai apropiata de cetațean, „corupția” fiind definita ca „orice abuz facut dintr-o poziție de incredere, in vederea obținerii unui avantaj, aceasta cuprinzand atat faptul de a corupe, cat și de a fi corupt”.

Funcția de modernizare a administrației sau a organizației ajuta la apropierea fața de cetațean, la rezolvarea problemelor sale, gradul de satisfacție publica primand in fața instituționalizarii sale. In acest caz, „transparența” pune in valoare noțiuni ca performanța, incunoștințarea, eficacitatea și eficiența.Michael Hunt, „Transparence et ethique du service public”, RISA, vol 60, nr. 1, 1995, pg 11

https://209.85.129.132/search?q=cache:fKPtQ_sF1W0J:www.ofpa.net/Jfp2007/Comjnee.doc+transparence+et+ethique+du+service+public+hunt&cd=8&hl=ro&ct=clnk&gl=ro (ultima accesare: 06.05.2009)

Declarația G8, „Lupta impotriva corupției și ameliorarea transparenței”, Evian, iunie 2003, www.g8.fr (ultima accesare: 06.05.2009)

Le Courrier”, 12 martie 2008, pg 8

https://www.lecourrier.ch/index.php?module=NewsPaperPDF#mercredi (ultima accesare : 06.05.2009)

Michael Hunt, „Transparence et ethique du service public”, RISA, vol 60, nr. 1, 1995, pg 3 https://209.85.129.132/search?q=cache:fKPtQ_sF1W0J:www.ofpa.net/Jfp2007/Comjnee.doc+transparence+et+ethique+du+service+public+hunt&cd=8&hl=ro&ct=clnk&gl=ro (ultima accesare: 06.05.2009)

Raphael Audria, „New Public Management et Transparence : essai de deconstruction d’un mythe actuel”, Geneva 2004, pg 42, https://www.unige.ch/cyberdocuments/theses2004/AudriaR/these.pdf (ultima accesare: 05.06.2009)

Raphael Audria, „New Public Management et Transparence : essai de deconstruction d’un mythe actuel”, Geneva 2004, pg 42, https://www.unige.ch/cyberdocuments/theses2004/AudriaR/these.pdf (ultima accesare: 05.06.2009)

Raphael Audria, „New Public Management et Transparence : essai de deconstruction d’un mythe actuel”, Geneva 2004, pg 55 și urm., https://www.unige.ch/cyberdocuments/theses2004/AudriaR/these.pdf (ultima accesare: 05.06.2009)
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
SISTEMUL INFORMATIONAL IN ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA
CLASIFICAREA ACTELOR ADMINISTRATIVE
Dezbaterea publica
CLASIFICAREA FORMELOR DE CONTROL EXERCITAT ASUPRA ADMINISTRATIEI PUBLICE
Reglementarea functiei publice si a statutului functionarului public in dreptul comparat
METODOLOGIA ELABORARII PROIECTELOR DE INTERVENTIE MEPI
Aspecte psihologice ale comportamentului infractorilor in traficul de frontiera
Teritoriul administrativ al orasului Buftea
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu