Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
Romania si Organizatia Internationala a Muncii

Romania si Organizatia Internationala a Muncii
Romania si Organizatia Internationala a Muncii

1. Romania - prezenta activa in cadrul Organizatiei Internationale a Muncii

Relevarea contributiei Romaniei in cadrul acestei organizatii este nu numai istoric interesanta, dar si necesara pentru a putea proceda la formularea unor concluzii privind participarea tarii noastre la Organizatia Internationala a Muncii, inclusiv la sublinierea raportului dintre legislatia muncii, respectiv a securitatii sociale si conventiile OIM, iar pe aceasta baza, sa identificam pe acelea care ar putea face, in perspectiva, obiectul unor ratificari[1].Participarea tarii noastre la activitatea acestei prestigioase organizatii interna­tionale poate fi impartita in cinci mari perioade: 1. Perioada interbelica (1919-1942); 2. Perioada 1945-1956; 3. Perioada 1956-1975;  Perioada 1975-1989 si 5. Perioada din decembrie 1989 pana in prezent.

Romania si Organizatia Internationala a Muncii in anii 1919-1942

Participarea Romaniei la conferintele premergatoare constituirii OIM

Ideea unei reglementari internationale a muncii s-a nascut, dupa cum am aratat deja, la sfarsitul secolului al XlX-lea, in cadrul demersurilor in favoarea acesteia semnalandu-se si prezente romanesti.

Desi nu a participat la Conferinta internationala cu caracter tehnic de la Berna din 1905, Romania este prezenta insa, un an mai tarziu, la Conferinta internationala diplomatica care adopta doua conventii internationale prin care se interzicea munca de noapte a femeilor si copiilor in industrie si folosirea fosforului alb in fabricarea chibriturilor. Romania se numara printre statele care au ratificat cea de a doua conventie, iar, prin Legea Lahovary, transpune, in linii generale, si dispozitiile privind munca de noapte a femeilor si copiilor in industrie. Participarea Romaniei la aceasta conferinta este cu atat mai semnificativa cu cat atunci, dupa cum am aratat, s-au pus bazele noii ramuri de drept international - dreptul international al muncii.

Ratificarea celor doua conventii de Romania nu este un act intamplator, de simpla adeziune la ideea care capatase deja teren pe plan european, ci reprezinta urmarea unei evolutii a legislatiei nationale referitoare la relatiile de munca.

Dupa cum s-a subliniat deja in literatura de specialitate[2], primele reglementari in materie au fost adoptate, in tara noastra, la sfarsitul secolului al XlX-lea si inceputul secolului XX, ca urmare a dezvoltarii industriale, a aparitiei si dezvoltarii muncii salariate. In aceasta perioada sunt elaborate si primele masuri legale pentru „incura­jarea si protectia industriei nationale'; iau fiinta asociatii, cluburi muncitoresti, se creeaza organizatii sindicale, incep sa se desfasoare actiuni greviste.Primele reglementari avand ca obiect conditiile de igiena si de protectie a muncii sunt Legea sanitara din 1885 si Regulamentul industriilor insalubre din 1894, care este considerat - unanim - drept actul normativ care a pus bazele legislatiei muncii in Romania.

In suita reglementarilor importante, ar fi nedrept sa nu amintim Legea din 1902 a meseriilor si Legea din 1906 cu privire la protectia muncii minorilor si femeilor in asezamintele industriale.

In intervalul 1909-1912, este adoptat un complex de legi ce au ca obiect politica sociala: Legea asociatiilor; Legea pentru cooperativele de muncitori si meseriasi; Legea referitoare la masurile de siguranta pentru cazane, masini si instalatii mecanice; Legea asupra repaosului duminical; Legea pentru incurajarea industriei nationale etc. Tot din anul 1909, dateaza primul proiect al legii contractelor de munca, lege ce va fi adoptata mai tarziu, in 1929. in anul 1912 a fost elaborata Legea pentru asigurarile muncitoresti[3].

In intervalul 1895-1914, au fost adoptate, urmarea evolutiilor din viata social politica si economica, dar si a presiunii miscarii muncitoresti, 11 legi care, dincolo de limitele lor, exprima o anume preocupare a guvernelor Romaniei fata de conditiile de munca si viata ale lucratorilor, de structurarea unor programe de politica sociala.Participarea Romaniei la OIM intre anii 1919-1928In calitatea sa de semnatara a Tratatului de la Versailles, Romania este membra fondatoare a Organizatiei Internationale a Muncii, manifestandu-si, de-a lungul anilor, atasamentul sau fata de idealurile acestei organizatii.

Intre cele doua razboaie mondiale, Romania a luat parte la aproape toate sesiunile Conferintei OIM4, fiind reprezentata, de regula, de delegatii guvernamentale. In acest interval , Romania aratificat un numar de 17 conventii din cele 67 elaborate de OIM.
[1] A se vedea A. Popescu , Romania la Organzatia Internationala a Muncii ( documentar) , SCJ , nr. 1/1980

[2] A se vedea: S. Ghimpu, I.Tr. Stefanescu, S. Beligradeanu, Gh. Mohanu, op. cit., voi. 1,p. 30-32; S. Ghimpu, Al. Ticlea, Dreptul muncii, ed. a IlI-a, op. cit., p. 17; I.Tr. Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, voi. I, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2003, p. 15-16

[3] Pentru caracterizarea acestora, a se vedea S. Ghimpu, Al. Ticlea, op. cit., p. 17 si urm.

Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Relatia institutiei publice cu cetatenii (clientii din sectorul public)
Primarul
Sistem computerizat general de trafic de instalare
CONDUCEREA SOCIALA
Evaluarea spitalului judetean slatina
Conditiile de valabilitate ale actelor administrative
INEXISTENTA ACTELOR ADMINISTRATIVE
Cercetarea de marketing in administratia publicaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu