Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » demografie
Miscarea moderna - intentiile si protagonistii sai

Miscarea moderna - intentiile si protagonistii sai


Miscarea moderna - intentiile si protagonistii sai

La inceputul secolului XX s-au manifestat in tot Occidentul, din America de Nord pana in Europa, exigente de planificare, revizuire, rationalizare a programelor, deciziilor, interventiilor, mai ales in opozitie cu acele forte culturale, economice si politice, care incepand cu a doua jumatate a secolului XIX au devenit responsabile pentru expansiunea metropolelor.

De aici o invincibila tendinta de doborare a granitelor, de distrugere a schemelor consolidate si, in schimb, cresterea increderii in marile posibilitati de dezvoltare stiintifica si tehnologica.

Studiile si experientele care s-au maturizat in acest mediu in artele figurative si in arhitectura si care au influentat toate celelalte stiinte, chiar insasi politica, au indrumat acel proces cultural de rationalizare si organizare a dezvoltarii care a fost denumit Miscare moderna.Ca orice transformare istorica importanta, Miscarea moderna a numarat un numar mare de contributii individuale si colective. Nu toti autorii acestor contributii insa au atins notorietatea.

In domeniul urbanistic au fost foarte importante in SUA studiile sociologului L. Mumford si opera lui Frank Lloyd Wright. In Europa se remarca cercetarile istorice ale lui S. Gildion, opera lui Walter Gropius si a colaboratorilor sai, teoriile si proiectele lui Le Corbusier, lucrarile de arhitectura ale lui Ludwig Mies van der Rohe.

De asemenea, au fost foarte importante ideile traduse de Karl von Eesteren in Planul Urbanistic pentru Amsterdam, rezultatele obtinute cu Planul Urbanistic al lui Patrick Abercrombie pentru Londra si interventiile Administratiei socialiste din Viena cu Karl Marx Hof.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.