Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » demografie
Structura etnica a judetului Mehedinti

Structura etnica a judetului Mehedinti
Structura etnica a judetului Mehedinti

Romania se remarca in randul statelor Europei prin numarul si omogenitatea etnica. La ultimul recensamant (18 martie 2002) din totalul de 21.698.181 locuitori, 19.409.400 erau romani, adica 89,5 %. Este un procent care in comparatie cu alte state europene indica un grad inalt de omogenitate etnica. Semnificativ este insa faptul ca asemenea pondere, covarsitor romaneasca, caracterizeaza structura dupa nationalitate a poporului roman din cele mai vechi timpuri. Romanii fac parte din grupa latino-mediteraneana a europoizilor. Limba vorbita de romani face parte din familia limbilor romanice. Roamnii toti vorbesc la fel. Locuitorii Olteniei ori Banatului se inteleg foarte bine cu cei din Maramures, Basarabia, Bucovina, ori Dobrogea.

Spatiului Romaniei de astazi i-a fost harazit de istorie rolul de "poarta" europeana in fata marilor migratii ale popoarelor. In trupul spatial romanesc au fost fortate, in scopul contopirii locale si nu in ultimul rand in scopul patrunderii spre Europa de Vest, "porti" inscrise in istoria Europei ca "poarta pontica, dunareana", "somesana", sau "silvana" si "banateana".1. Componenta etnica in judetul Mehedinti

Asezarea la marginea Europei continentale ne-a situat "in calea rautatilor", in calea nomazilor stepelor eurasiatice care si-au creat pe aici loc de trecere, culoare de trecere spre Europa Centrala si de Apus. O asemenea pozitie de "poarta" a avut un rol insemnat in evolutia structurilor etno-demografice.

Cu toate acestea omogenitatea blocului etnic romanesc a fost de nezdruncinat.

Provinciile Romaniei au fost supuse unei constante presiuni din partea "curentilor" asiatici (unguri, tatari, turci) si "curentilor" europeni (central-vestici, nordici, sudici).

Judetul Mehedinti, a fost si el populat,intr-o oarecare masura, de catre alte nationalitati. Astfel la recensamantul din anul 1966 structura populatiei era urmatoarea: din populatia totala de 310.021, 304.869 erau romani, 589 erau maghiari, 778 tigani, 560 germani si doar 14 ucraineni.

In anul 1977 din populatia totala de 322.371, 316.958 erau romani, 450 erau maghiari, 1.906 tigani, 448 germani si doar 18 ucraineni.

In anul 1992 din populatia totala de 332.673, 324.363 erau romani, 422 maghiari, 4.992 tigani, 391 germani si 27 ucraineni.

In anul 2002 situatia era urmatoarea: din populatia totala de 306.732, 294.829 erau romani, maghiari 270, 9.230 tigani, 259 germani si 26 de maghiari. 

Procentual, situatia este urmatoarea :

Judetul

Anul

Populatie totala

romani

maghiari

tigani

ucraineni

germani

Mehedinti2. Aparitia pe teritoriul Romaniei

Sursele statistice scot in evidenta faptul ca populatia romana este raspandita unitar pe intreg teritoriul Romaniei. Este incontestabila realitatea ca, spre deosebire de multe state din Europa si din America, in Romania nu exista vid etnic Romanesc.

Populatia maghiara reprezinta un procent foarte mic pe teritoriul judetului Mehedinti. Aspectul discontinuitatii populatiei maghiare in acest areal este magistral ilustrat de faptul ca Muntii Apuseni, au fost si sunt locuiti de o populatie curat romaneasca.

O prezenta veche si destul de numeroasa in peisajut etnic al Romaniei o au tiganii (rromii). Ei au fost adusi pe teritoriul Romaniei de catre fluxurile de migranti din Asia, respectiv India. Trasatura de baza a acestui grup etnic este persistenta unor forme de viata cvasinomada (pentru fluxurile mai recente), partial sedentara (la grupurile mai vechi), in toate partile tarii. Ei sunt raspanditi in toate partile tarii.

Cei din asezari stabile si-au impamantenit bine obiceiurile, portul, limba romana si se ocupa in principal cu mestesugurile, fiind cunoscuti ca fierari, lingurari, rudari, muzicanti etc.

Cei nomazi prefera muncile usoare, se disting prin culoare, accent in vorbire, printr-un mod de viata aparte supus unor legi proprii. Marea majoritate a rromilor din asezarile stabile, inregistreaza natalitatea cea mai ridicata in randul tuturor nationalitatilor.

Ucrainenii traiesc in principal in nordul tarii, in Bucovina. De altfel se observa ca in judetul Mehedinti acestia se intalnesc intr-un numar foarte mic sau chiar deloc. Prezenta lor pe teritoriul Romaniei este legata de perioada de ocupatie a Bucovinei de catre austrieci.

Nationalitatile de origine germana este reprezentata de svabi si sasi.

Svabii, colonizati in Banat si Crisana in secolul al XVII-lea, au fost adusi ca agricultori, din centrul Europei.

Sasii traiesc in principal in Transilvania, conturand cateva areale distincte, respectiv in zonele Sibiu si Brasov, pe Valea Tarnavelor si Bistrita-Nasaud.

Ei au fost adusi de catre regii Ungariei din zona Rheinului, Luxemburgului, inca din secolul al XII-lea, in scopul "intaririi apararii Transilvaniei".

Acestia sunt cunoscuti prin indeletniciri de buni agricultori si mestesugari, considerati dintotdeauna drept oameni temeinici, un exemplu de viata oranduita.

3. Evolutia etniilor pe teritoriul judetului Mehedinti

Dupa cum bine se observa, ponderea populatiei de nationalitate romana este majoritara. Judetul Mehedinti, este unul frontalier, unde marea majoritate a populatiei o formeaza romanii, avand valori de peste 80%.

Imediat dupa ei este situata populatia de etnie rroma sau tiganii, care s-au adaptat foarte bine in aceasta regiune.

Acestea sunt urmate de germani, maghiari si ucraineni, care au un procent nesemnificativ in judetul Mehedinti.

Aceste valori sunt determinate, pe de-o parte de nivelul diferit al cresterii naturale a populatiei specifice fiecarei nationalitati (mai ales in cazul rromilor) si pe de alta parte de soldul negativ al migratiei externe in cazul germanilor si al maghiarilor.

4. Atitudinea de crestere-descrestere corelata cu conditiile social-economice ale vremii  

 

Populatia de nationalitate romana, inregistrata la recensamantul din 2002, a fost cu 1,4 procente mai mica fata de recensamantul din 1992 si cu 2,2 procente fata de 1966, ceea ce atesta faptul ca populatia Romaniei a scazut. Acest lucru este posibil datorita migratiei populatiei active catre zonele dezvoltate din punct de vedere economic. O pondere mare o detin tiganii, cu un procent de 3%, aceasta zona fiindu-le prielnica. De fapt de constata un numar din ce in ce mai mare al acestei etnii, fie din cauza migratiei, fie din cauza natalitatii crescute. Daca in 1966 populatia maghiara detinea un procent de 0,10%, acum aceasta dispare, datorita faptului ca au gasit o populatie mai numeroasa, un alt pol intr-o alta locatie. In ceea ce priveste populatia germana, se pare ca aceasta a ramas la acelasi nivel.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiElemente de deontologie a evaluarii in contextul cresterii calitatii actului educational
Studiul populatiei - Geografia populatiei in comuna Acatari
Mutatii in structura populatiei Romaniei si efecte asupra aparatului social
STRUCTURA SOCIO-ECONOMICA A POPULATIEI
Mortalitatea si implicatiile imbatranirii populatiei
CARTIERUL - VEDETA A ETNOLOGIEI URBANE - Istoria unei teme si a unei crize
Mutatii in structura populatiei active, dupa anul 1989
Demografie si resurse umane - Note de cursTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu