Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Abuzul de incredere

Abuzul de incredere
ABUZUL DE INCREDERE

Abuzul de incredere consta in insusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acel bun pe nedrept, ori refuzul de a-l restitui.

A. Obiectul infractiunii.

a) obiectul juridic special il constituie relatiile sociale de ordin patrimonial a caror dezvoltare implica o anumita incredere pe care participantii trebuie sa si-o acorde altora, si fara de care nu sunt posibile relatii patrimoniale normale.

b) Obiectul material este bunul mobil al altuia, detinut cu orice titlu de catre faptuitor si pe care prin intervertirea titlului acesta si l-a insusit ori a dispus de el. Pt ca bunul mobil sa fie obiect al abuzului de incredere, trebuie ca in momentul savarsirii faptei sa apartina altuia.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiectul activ - autor al infractiunii de abuz de incredere este totdeauna pers. care detine cu orice titlu un bun mobil al altuia si transforma in mod abuziv calitatea de detinator al bunului in cea de pretins proprietar. Participatia penala este posibila in oricare din formele sale.

b) Subiectul pasiv este pers. fizica sau juridica privata ori publica de la care autorul a primit, cu un anumit titlu, un bun mobil pe care l-a insusit.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material se poate realiza printr-una din urmatoarele actiuni: insusirea bunului, dispunerea pe nedrept de acel bun sau refuzul de a-l restitui. Oferirea unei restituiri partiale sau numai a bunului fara fructele cuvenite va constitui un refuz de a restitui diferenta retinuta pe nedrept.

b) Urmarea imediata - modificarea situatiei bunului si crearea unei situatii contrare celei care ar fi trebuit sa existe daca nu ar fi fost incalcata in mod abuziv increderea acordata faptuitorului. Subiectul pasiv numai poate sa-si exercite drepturile asupra bunului care ii apartine.c) legatura de cauzalitate - intre actiunile incriminate si urmarea imediata trebuie sa existe o legatura de cauzalitate; aceasta rezulta implicit din savarsirea actiunilor descrise in norma de incriminare.

B. Latura subiectiva. Elementul subiectiv al infractiunii de abuz de incredere il formeaza intentia sub ambele modalitati; faptuitorul prevede, urmareste sau accepta ca prin actiunile sale abuzive, sa-l puna pe proprietarul bunului in imposibilitatea de a-si exercita drepturile privitoare la acel bun si sa-i produca in acest mod o paguba.

A. Forme. infractiunea de abuz de incredere desi este susceptibila de toate formele imperfecte, legea nu pedepseste nici actele pregatitoare, nici tentativa la infractiune. Infractiunea este instantanee, consumarea ei are loc odata cu executarea in intregime a oricareia din actiunile ce formeaza elementul material. Intrucat abuzul de incredere este o infractiune intentionata si susceptibila de repetabilitate ea se poate comite si in forma continuata, in acest caz, epuizarea are loc odata ca savarsirea unui act din componenta activitatii infractionale.

B. Modalitati - abuzul de incredere se poate realiza printre modalitati normative si anume: insusirea bunului altuia, dispunerea pe nedrept de un asemenea bun, ori refuzul de a-l restitui cat si printr-o varietate de modalitati faptice determinate de natura relatiilor juridice dintre detinatorul bunului si pers. care i l-a incredintat, de specificul bunului mobil detinut ori de sanctiunile care revin celui care i s-a incredintat altuia.

C. Sanctiuni - inchisoarea de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda. Actiunea se pune in miscare la plangerea prealabila a pers. vatamate daca bunul este proprietate privata cu acceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte al statului. Potrivit art. 90 c.p. daca prin comiterea infractiunii de abuz de incredere s-a produs o paguba ce nu depaseste 100.000 lei si sunt indeplinite si celelalte conditii, instanta de judecata, poate dispune inlocuirea rasp. pen. cu raspunderea care atrage o sanctiune cu caracter adm.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

Controlul constitutionalitatii legilor
Denuntarea calomnioasa
Situatii din dreptul comparat - Portugalia
Instanta competenta
Clasificarea izvoarelor raportului juridic civil concret
Institutia mediatorului
Specificitati ale conditiilor de validitate in cazul contractelor informatice
Aspecte generale privind InternetulTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu