Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Denuntarea calomnioasa

Denuntarea calomnioasa




DENUNTAREA CALOMNIOASA

Invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o anume pers. Infractiunea poate consta si in producerea ori ticluirea de probe mincinoase in sprijinul unei invinuiri nedrepte (art. 259 alin. 2 c.p.)

A. Obiectul infractiunii.

a) Obiectul juridic special format, in principal, din relatiile sociale care privesc corectitudinea, buna credinta ce trebuie dovedite cu prilejul sesizarii organelor judiciare si a admi. Probelor necesare, pt. tragerea la raspundere a celor care au savarsit infractiuni, iar in secundar din relatiile sociale in leg. cu importante atribuite ale pers. cum ar fi onoarea, demnitatea sau chiar libertatea.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiectul activ al infractiunii nu este circumstantiat: poate fi subiect activ al infractiunii de denuntare calomnioasa orice pers., chiar si o pers. cu capacitate de exercitiu restransa ; de asemenea si pers. care actioneaza in calitate de reprezentat al unei pers. juridice, indiferent daca aceasta este o institutie publica sau privata. Subiectii activi pot participa la savarsirea infract. in calitate de autori /coautori, instigatori sau complici.

b) Cu privire la subiectii pasivi ai infractiunii distingem un subiect pasiv principal si un subiect pasiv secundar. Subiectul pasiv principal este statul ca adm. al justitiei, reprezentat de organul judiciar, a carui activitate a fost pusa in pericol prin sesizarile mincinoase, false sau prin sustinerea unor invinuiri nedrepte cu probe contrafacute. Ca subiect pasiv in cazul acestei infractiuni apare si pers. fizica care in concret este invinuita pe nedrept de savarsirea unei infractiuni. Calitatea de subiect pasiv secundar a celui care este invinuit pe nedrept de savarsirea unei infractiuni decurge din imprejurarea ca demnitatea acestuia, este lezata, neexcluzandu-se nici alte prejudicii care pot sa-i fie cauzate prin denuntare calomnioasa. Nu exista conditii speciale in legatura cu locul si timpul savarsirii infractiunii.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material al denuntarii calomnioase consta, dupa caz, in invinuirea mincinoasa a unei pers. de savarsirea unei infract. in cadrul unei plangeri sau denunt ori in producerea sau ticluirea unor probe in vederea sustinerii unei invinuiri nedrepte. Invinuirea trebuie sa priveasca o pers. determinat. Aceasta pers. trebuie sa fie suficient descrisa pt. ca autoritatea care primeste denuntul sau plangerea sa o poata identifica pe baza elementelor cuprinse in sesizate. Aceasta infract. poate sa se prezinte in forma consumata dar si in forma actelor pregatitoare sau a tentativei in masura in care acestea sunt incriminate si, deci pedepsibile. Potrivit art. 259 alin. 1, invinuirea mincinoasa trebuie facuta prin denunt sau plangere. Exista infractiune si in cazul in care denuntul este anonim. Elementul material al infractiunii este realizat si in ipoteza in care denuntul a fost facut oral, indiferent daca denuntul astfel facut a fost sau nu consemnat in scris de organul judiciar.



b) Urmarea socialmente periculoasa in ambele modalitati sub care se prezinta infract. consta in principal in starea de pericol care se creeaza pt. buna infaptuire a justitiei penale.

B. Latura subiectiva. Infractiunea se savarseste fie cu intentie directa, fie indirecta. Autorul denuntului sau plangerii trebuie sa stie sa invinuirile aduse sunt mincinoase sau ca ticluieste probe mincinoase si urmareste sa le prezinte ca atare sau, desi nu stie ca aceste invinuiri sunt neadevarate, accepta si aceasta eventualitate.

A. Forme. Denuntarea calomnioasa nu este incriminata decat ca fapta in forma perfecta, deci in forma consumata. Infractiunea se consuma in momentul in care denuntul, plangerea, respectiv probele mincinoase, sunt aduse la cunostinta autoritatii competente.

B. Modalitati. In mod. prev. in art. 259 alin. 1 avem de-a face cu denuntarea calomnioasa propriu-zisa sau modalitatea tipica a infractiunii, iar in alin. 2 din art. 259 este prev. o modalitate asimilata si in acelasi timp mai grava a aceleiasi infractiuni.

C. Sanctiuni. Art. 259 alin. 1 se pedepseste cu inchis de la 6 luni la 3 ani, iar in modalitatea prev. in alin. 2 cu inchis. de la 1 la 5 ani. Daca cel care a savarsit fapta declara mai inainte de a se pune in miscare actiunea penala fata de pers. in contra careia s-a facut denuntul sau plangerea, ori impotriva careia s-au produs probele ca denuntul, plangerea sau probele sunt mincinoase pedeapsa se reduce potrivit art. 76 c.p.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Mijloace de plata in Internet
Clasificarea izvoarelor raportului juridic civil concret
Pedepsele pentru minori
Modalitatile dreptului de proprietate
ALTE DIMENSIUNI ALE REGIMULUI JURIDIC AL ACTELOR ADMINISTRATIVE
Nerespectarea hotararilor judecatoresti
SUBIECTELE DREPTULUI INTERNATIONAL AL MUNCII
EFECTELE ACTULUI JURIDIC CIVIL



Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu