Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Cauze care inlatura caracterul contraventional al faptei

Cauze care inlatura caracterul contraventional al faptei


Cauze care inlatura caracterul contraventional al faptei

Cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei sunt aproximativ aceleasi cu cauzele - indicate de legea penala - care inlatura caracterul penal al acesteia si pe care reglementarea in materie le enumera (art. 11 alin. 1) fara a le defini:

  1. legitima aparare;
  2. starea de necesitate;
  3. cazul fortuit;
  4. constrangerea fizica sau morala;
  5. iresponsabilitatea;
  6. betia involuntara completa;
  7. eroarea de fapt;
  8. infirmitatea, daca are legatura cu fapta savarsita.

In privinta infirmitatii, desi legea nu prevede, poate fi temporara sau permanenta, atat mentala (de exemplu, criza de epilepsie), cat si fizica (orbirea sau cecitatea), dar daca are legatura cu fapta savarsita (de exemplu, o contraventie rutiera vizand nerespectarea culorii semaforului de catre pietoni) va fi o cauza ce exclude caracterul ilicit al faptei.Potrivit art. 11 alin. 5 din O.G. nr. 2/2001, cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei se constata numai de instanta de judecata. Aceasta prevedere legala este deficitara intrucat este de principiu ca orice organ competent sa stabileasca abaterea si/sau sa o sanctioneze juridic (inclusiv contraventional), poate constata, si este obligat sa o faca, in cadrul atributiilor sale legale, ca nu poate sanctiona sau nu poate solicita sanctionarea unei persoane pentru fapte fata de care opereaza o cauza ce exclude caracterul ilicit al acesteia sau inlatura raspunderea juridica.

Pe de alta parte, nu toate contraventiile sau sanctiunile corelative lor ajung in fata instantei de judecata, ci, dimpotriva, sanctiunile aplicabile acestora ori alte masuri luate in consecinta, raman definitive in fata autoritatii executive care le-a dispus (de exemplu, pe motivul depasirii termenului de atac in fata jurisdictiei competente).

Ori, intr-o astfel de situatie autoritatea in fata careia se ridica o astfel de imprejurare are, din oficiu, obligatia imperativa sa constate existenta cauzelor ce inlatura caracterul ilicit al faptei si exonereaza, implicit, de raspunderea juridica, inclusiv nevalabilitatea actului de sanctionare administrativa tocmai pentru acest motiv.

In cazul contraventiilor pentru care este necesara plangerea partii vatamate (alungarea din locuinta comuna a sotului sau sotiei, a copiilor, precum si a oricarei alte persoane aflate in intretinere - art. 2 alin.30 din Legea nr. 61/1991), retragerea acesteia ori impacarea partilor inlatura raspunderea faptuitorului (art. 6/2 din Legea nr. 61/1991, republicata).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.