Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Consimtamantul in contractul electronic

Consimtamantul in contractul electronic


Consimtamantul in contractul electronic

Preliminarii. Dreptul comun al contractelor impune, pentru ca o conventie sa se formeze, intalnirea in timp si spatiu a doua manifestari de vointa concordante in obiectivul lor. Destinatarul ofertei in retea, care doreste sa se angajeze, va trebui deci sa-si manifeste acceptul. Interactivitatea care caracterizeaza Internetul ii va permite sa   utilizeze tastatura calculatorului sau pentru a raspunde direct acestei solicitari. Chestiunea acceptarii ofertei pune mai intai problema necesitatii identificarii partilor.

Caracteristica majora a contractului de comert electronic este absenta fizica a partilor in momentul schimbului de consimta­mant. Aceasta absenta face indispensabila identificarea cocontractantilor. Contractul nu poate exista fara punerea in relatie a doua persoane dispunand fiecare de o personalitate juridica.

Doua probleme se ridica in cazul contractelor in care con­simtamantul este dat de o persoana aflata in spatele unui calcu­lator: a) consimtamantul schimbat cu un incapabil si b) eroarea asupra identitatii persoanei.

A. Consimtamantul schimbat cu un incapabil

Specificitate. Consimtamantul este unul din elementele esentiale ale oricarui act juridic si exprima vointa persoanei la incheierea actului respectiv. Vointa se poate exprima si poate produce efecte juridice numai daca autorul manifestarii de vointa este, potrivit legii, capabil s-o faca. Lipsa cu desavarsire a consimtamantului face ca actul astfel incheiat sa fie sanc­tionat cu nulitatea absoluta si este lipsit de efecte.

Aceasta problema nu ridica dificultati in spatiul automatizat daca partile au posibilitatea de evaluare directa a capacitatii persoanelor. Multe servere sunt echipate cu sisteme ce permit identificarea varstei vizitatorilor. Ei cer vizitatorului dovada ma­joratului, multe prin cererea unui numar de carte de credit. Ca urmare, vizitatorul primeste un numar de identificare si o parola pe care le va utiliza pentru realizarea contractelor. Modalitatea are 2 inconveniente:

simpla livrare a unui numar al cartii de credit nu este suficienta pentru asigurarea conditiei de capacitate a unei persoane, fiind numeroase cazurile de piraterie cu nu­mere de carti de credit;

comerciantii nu doresc, in general, ingreunarea proce­durii de acceptare, procedura ce impune ea insasi livra­rea numarului cartii de credit.Pe de alta parte, comerciantii se preocupa foarte rar de ca­pacitatea cocontractantului deoarece o data vanzarea efectuata riscurile actiunii in nulitate a actului raman minime.

B. Eroarea asupra identitatii unei persoane

101. Specificitate. Daca mediul retelelor informatice nu asi­gura siguranta asupra varstei persoanei cu care se contrac­teaza, a fortiori, nu asigura nici siguranta identitatii sale.

Partile pot recurge, pentru evitarea unor astfel de erori, la fo­losirea semnaturilor electronice si a certificarilor. Acestea sunt des utilizate in cadrul raporturilor contractuale intre profesionisti.

O situatie aparte o reprezinta contractele in care una din parti pune la dispozitie o interfata automatizata pentru realiza­rea acordului de vointa.

In general, automatizarea consimtamantului se manifesta sub doua forme principale:

Prima este data de cazul in care pe un site comercial sunt oferite permanent caracteristicile esentiale ale contractului. Aceste propuneri sunt definite si prezentate automat publicului cu ajutorul unui program ce tine socoteala indicelui de preturi, realizeaza o sinteza a chestionarelor propuse etc. Prin observa­rea automata a vizitatorilor/consumatorilor site-ului, asa numi­tele cookies furnizeaza informatii unui program ce intocmeste profilul comercial al vizitatorilor. Aceasta permite adaptarea paginii in functie de vizitatorii particulari, propunand preturi per­sonalizate (reduceri, oferte promotionale).

A doua forma a automatizarii este specifica raporturilor intre profesionistii ce folosesc schimbul de documente informa­tizate (EDI = Electronic Data Interchange). EDI permite unui calculator programat sa stabileasca concluziile contractelor comerciale. Aceasta automatizare vizeaza, atat ofertarea, cat si acceptarea.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.