Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Codul lui Hammurabi

Codul lui Hammurabi
Universitatea "Nicolae Titulescu"

Facultatea de Drept

Specializarea Drept

Codul lui

Hammurabi

Cine a fost Hammurabi?

O intrebare absolute fireasca atunci cand vorbim despre "Codul lui Hammurabi" este "cine a fost Hammurabi?"Ei bine Hammurabi a fost cel de-al saselea  rege babilonian si a domnit intre anii 1792 i.Hr. si 1750 i.Hr.Numele sau insemna "afinul vindecator" de la Ammurapi(in amorita) care era format din Ammu,parintele afin, si Rapi,vindecator.

De asemnea a fost primul imparat al Babilonului,titlu dobandit prin castigarea in doar cativa ani a controlului asupra Mesopotamiei.

Insa motivul pentru care Hammurabi a ramas in istorie este faptul ca el a compus primul cod de legi cunoscut de omenire pana in present.De aceea chipul lui Hammurabi este present in multe institutii judiciare de pe intreg globul.De asemenea el este adesea infatisat primind legile de la insusi zeul soarelui,Samas.

Codul lui Hammurabi

Cum am afirmat si mai sus "Codul lui Hammurabi" este primul cod de legi al umanitatii.

In opinia mea acesta este dovada ca,inca din zorii civilizatiei si a societatii,oamenii au simtit nevoia de dreptate.Asa cum afirma domnul Nicolae Popa in cartea dumnealui intitulata "Teoria generala a dreptului"¹ legiuitorul din Babilon statueaza chiar in consideratiile de principiu faptul ca Legea trebuie sa aduca binele poporului si trebuie sa opreasca pe cel tare in a il vatama pe cel slab.Conform ideilor exprimate in "Prolog" si "Epilog" de catre Hammurabi,omul se afirma traind in societate,iar convietuirea nu este posibila decat prin respectarea legii iar cine o incalca nesocoteste atat zeul cat si pe Hammurabi.²

Reglementarile lui Hammurabi insa sustineau prea putin ideea unei dreptati absolute,aceasta nefiind posibila deoarece existau 3 categorii sociale la care acestea se aplicau in mod diferentiat.³

¹Nicolae Popa,"Teoria generala a Dreptului",editura C.H.Beck,pg39

²Constantin Stroe,Nicolae Culic,"Momente din istoria filosofiei dreptului",editura Ministerului de Interne 1994,pg11

³ Constantin Stroe,Nicolae Culic,"Momente din istoria filosofiei dreptului",editura Ministerului de Interne 1994,pg11

Cele trei categorii sociale la vremea respective erau amelul(acesta era omul liber),meskenu(era omul rascumparat) si categoria specifica tuturor popoarelor antice,sclavii.Ei aveau drepturi in ordine descrescatoare fata de ordinea in care i-am mentionat.

Proprietatea palatului si cea a divinitatii erau lucrurile cele mai aparate de lege.ex"Daca un om a furat un bou sau o oaie sau un asin sau un porc sau o barca si daca ce a furat apartine divinitatii sau palatului,va restitui intreizecit.Daca insa este proprietatea unui meskenu,atunci va restitui inzecit."

In ceea ce priveste dreptul privat erau evidente diferentieri in aprecierea pedepsei.Aceasta se facea in functie de statul social si evident cei de rang inferior primeau pedepsele cele mai grave;pedepse ce deseori implicau vatamarea corporala sau chiar executia.

Desi legea nu era unitara si foarte bine organizata se putea distinge anumite tipuri de infractiuni.De exemplu infractiunile care se faceau prin imprudenta erau mult mai usor pedepsite daca se facea dovada prin juramant ca fapta nu a fost comisa cu intentie¹.Un bun exemplu este articolul 207 care mentioneaza ca "Daca,din pricina loviturilor sale,ranitul a murit,se va jura(ca nu a fost cu intentie) si daca (cel mort) va fi fost om liber atunci,va plati o mina de argint."

Codul lui Hammurabi pedepsea de asemenea si profesionistii.Doctorilor care efectuau o operatie iar in urma ei pacientul nu supravietuia li se taiau mana.De asemenea constructorii care faceau treaba de mantuiala iar ca urmare casa ridicata s-a prabusit omorandu-l pe proprietar erau pedepsiti cu moartea,iar in cazul in care fiul proprietarului murea era ucis fiul constructorului.

La o privire mai atenta asupra pedepselor reglementate in cod vom observa ca este foarte comuna pedeapsa cu bani,respective argint.Acestea au aparut chiar inainte de codul lui Hammurabi si au constituit bazele legii talionului.Aceasta viza ofensele si lezarea integritatii fizice intre patricieni si suferea atenuari in ceea ce ii privea pe plebei si pe sclavi.

In ceea ce priveste impartirea dreptatii aceasta era realizata de catre judecatori la care se apela in cazul in care nu se putea rezolva in particular problema respective.

Dovezile constau fie prin acte fie prin martori.In cazul in care nu se puteau aduce astfel de dovezi si putea dovedi prin juramant care se facea la templu in fata zeului.

¹ Constantin Stroe,Nicolae Culic,"Momente din istoria filosofiei dreptului",editura Ministerului de Interne 1994,pg12

Juramantul era practicat in mod current iar codul continea date care denota forta religioasa a juramantului ca proba judiciara.Aceasta forta decurge din sursa divina a dreptatii si a legii.¹

O alta modalitate de a dovedi vinovatia sau nevinovatia cuiva era ordalia.Aceasta consta in cufundarea acuzatului in rau.Daca murea era considerat vinovat iar acuzatorul ii lua averea.Daca supravietuia insa era considerat nevinovat,acuzatorul omorat iar acuzat intra in posesia bunurilor acuzatorului.

Hammurabi considera ca dreptatea este o lege a firii si desi nu este aceeasi pentru toti oamenii ea este a tuturor,in masura mai mare sau mai mica,in virtutea faptului ca sunt oameni.

Codul lui Hammurabi se afla scris pe o stela de piatra, de diorit, neagra, inalta de 2.25 m, lata la baza de 1.90 m, iar la varf 1.65 m. Este scris cu caractere cuneiforme. Sub chipul lui Hammurabi in rugaciune, urmeaza textul codului : 16 coloane pastrate, iar 5 rase cu dalta (distruse, probabil de navalitorul Sutruk-Nahunte, pe la 1207-1171 i.e.n., care a dus stela la Susa, unde au decoperit-o francezii la inceputul sec. XX, dupa care au dus-o la Louvre).

Articole din "Codul lui Hammurabi"Aceasta parte a referatului este oarecum o anexa ce cuprinde cateva din cele 282 de articole pe care le cuprindea "Codul lui Hammurabi".

· Daca cineva acuza pe altcineva, fara sa poata aduce vreo dovada, acuzatorul va fi omorat.

·Daca cineva acuza pe altcineva, si poate dovedi vina acestuia, el va fi rasplatit cu bani.

· Daca un judecator ia o decizie intr-un caz, iar apoi se dovedeste ca a gresit, va fi pus sa plateasca de douasprezece ori cat a impus el acuzatului, si nu i se va permite sa mai judece.

· Daca cineva fura pe fiul altcuiva, va fi omorat.

· Daca cineva gaseste un sclav evadat si il returneaza proprietarului, acesta va trebui sa plateasca doi sekeli.

· Daca un hot este descoperit in timp ce fura, va fi omorat.

· Daca cineva nu are suficienta grija de un baraj, si barajul cedeaza, el va fi vandut, iar banii obtinuti vor inlocui recolta pierduta in timpul inundarii culturilor.

· Daca cineva inunda culturile unui vecin, ii va plati pierderea.

· Daca cineva isi lasa gradina in seama unui gradinar, iar acesta isi face treaba bine timp de patru ani, in al cincilea an proprietarul e obligat sa ia parte la gradinarit.

· Daca gradinarul nu si-a facut treaba bine, iar plantele sufera, el va plati pierderea in functie de productia vecinului.

¹Constantin Stroe,Nicolae Culic,"Momente din istoria filosofiei dreptului",editura Ministerului de Interne 1994,pg13

· Daca cineva are o datorie, si nu poate plati, el se poate vinde pe sine, pe sotia sa, pe fiul sau si pe fiica sa sa munceasca; dupa trei ani ei vor fi eliberati.

·Daca un om dator isi plateste datoria cu un sclav, iar sclavul este suficient de bun, nu pot exista obiectii.

·Daca cineva se casatoreste cu o femeie, dar nu are niciun fel de relatii cu aceasta, nu se considera casatorie.

· Daca o sotie are relatii cu un alt barabat, amandoi vor fi legati si aruncati in apa, dar sotia poate fi iertata de sotul ei si daruita regelui ca sclava.

· Daca un barbat foloseste violenta asupra sotiei altui barbat pentru a se culca cu ea, el va fi omorat, iar femeia considerata fara vina.

· Daca un barbat este capturat in razboi, iar femeia paraseste casa, desi este mancare suficienta, ea va fi aruncata in apa.

· Daca un barabat este capturat in razboi, si nu exista mancare, femeia este fara vina daca paraseste casa.

· Daca un sot paraseste casa, sotia pleaca in alta casa, iar sotul se reintoarce, sotia nu este obligata sa se reintoarca.

· Daca un barbat vrea sa se desparta de o femeie care a dat nastere copiilor sai, o parte din pamant si din bani trebuie cedata ei de sot. Cand copiii cresc, ea se poate recasatori.

· Daca un barbat vrea sa se desparta de o femeie cu care nu a avut copii, ii va da inapoi zestrea si banii pe care i-a adus din casa tatalui ei.

· Daca un barbat adopta un fiu, iar acesta creste in casa parintilor adoptivi, parintii naturali nu pot cere intoarcerea acestuia.

· Daca cineva loveste pe altcineva de rang mai inalt, va fi biciuit in public de saizeci de ori.

· Daca cineva loveste pe altcineva de acelasi rang, va plati o mina de aur.

· Daca un sclav loveste un om liber, ii vor fi taiate urechile.

· Daca un barbat loveste o femeie insarcinata, iar aceasta pierde sarcina, el ii va plati zece sekeli.

· Daca un constructor construieste o casa, si o construieste bine, proprietarul va plati doi sekeli pentru fiecare suprafata a casei.

· Daca, insa, nu reuseste, si casa se prabuseste, ucigandu-l pe proprietar, constructorul va fi omorat.

· Daca fiul proprietarului va fi omorat, fiul constructorului va fi ucis.

Bibliografie

https://www.crestinortodox.ro/drept-bisericesc/69918-codul-lui-hammurabi-si-cartea-legii-lui-manu

https://ro.wikipedia.org/wiki/Hammurabi

Constantin Stroe,Nicolae Culic,"Momente din istoria filosofiei Dreptului",editura Ministerului de Interne,editia din 1994,pag11,12,13

Nicolae Popa,"Teoria generala a dreptului",curs universitar,editura C.H.Beck,editia 3,pag39Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) – Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara – obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiInstitutii complementare
Uniunea Europeana si sistemul sau institutional
Drept Comunitar
Institutia serviciului public
Cetatenia si nationalitatea
Devolutiunea legala a succesiunii
Raspunderea administrativ-patrimoniala
Infractiuni contra sistemelor informaticeTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu